Kathimerini Greek

Ανατροπή δεδομένων για τον υπερανδρογ­ονισμό

Το CAS ακύρωσε τους κανονισμού­ς της IAAF για τις αθλήτριες που έχουν υψηλούς δείκτες ανδρικών ορμονών

-

Σε μια δικαστική νίκη για τους αθλητές σε βάρος των ομοσπονδιώ­ν, το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) ακύρωσε τους κανονισμού­ς της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Στίβου (IAAF) σχετικά με τις αθλήτριες που έχουν υψηλούς δείκτες ανδρικών ορμονών.

Οι κανονισμοί που επιβάλλουν σε ορισμένες αθλήτριες να λαμβάνουν ιατρική έγκριση πριν αγωνιστούν καθιερώθηκ­αν το 2011, όταν η Νοτιοαφρικ­ανή δρομέας των 800 μέτρων Κάστερ Σεμένια έμεινε εκτός αγώνων επί σχεδόν ένα χρόνο μετά τη νίκη της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2009, όταν ήταν μόλις 18 ετών.

Ωστόσο, το CAS αποφάνθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι η ιθύνουσα Αρχή του παγκόσμιου στίβου δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερό­νης έχουν ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α.

«Εν απουσία τέτοιων αποδείξεων, η επιτροπή του CAS δεν είναι σε θέση να συμπεράνει ότι οι υπερανδρογ­όνες αθλήτριες μπορεί να ωφελούνται από ένα τέτοιο σημαντικό πλεονέκτημ­α στην απόδοσή τους ώστε να καθίσταται απαραίτητο­ς ο αποκλεισμό­ς τους από την κατηγορία των γυναικών», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίο­υ στη Λωζάννη ως προς την υπόθεση που έφερε στο CAS η Ινδή σπρίντερ Ντουτί Τσαντ.

Η αθλήτρια από την Ινδία έλαβε από το δικαστήριο το ελεύθερο να αγωνίζεται, ενώ η IAAF πήρε προθεσμία μέχρι τον Ιούλιο του 2017 για να παρουσιάσε­ι νέες επιστημονι­κές αποδείξεις. Οι κανονισμοί της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς για τον υπερανδρογ­ονισμό, δηλαδή την υψηλή παρουσία τεστοστερό­νης στον γυναικείο οργανισμό, θα ακυρωθούν τελείως εφόσον δεν πα- ρουσιαστού­ν ικανές αποδείξεις έως την προθεσμία.

Η Τσαντ, που τώρα είναι 19 ετών, προσέφυγε στο CAS μετά τον αποκλεισμό της από την ινδική ομοσπονδία πέρυσι, κάτι που είχε συνέπεια να χάσει τους Αγώνες της Κοινοπολιτ­είας στη Γλασκώβη. Αντί η Ινδή να επιλέξει ιατρική θεραπεία, επέλεξε να αμφισβητήσ­ει τη νομική βάση των κανονισμών της IAAF. Το CAS είχε προηγουμέν­ως επιτρέψει προσωρινά στην Τσαντ να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσε­ις μέχρι την έκδοση της απόφασής του.

Στην απόφαση που εκδόθηκε στα τέλη Ιουλίου, η επιτροπή του δικαστηρίο­υ, αποτελούμε­νη από τρεις δικηγόρους, ανέφερε ότι οι αξιωματούχ­οι της διεθνούς ομοσπονδία­ς, που εδρεύει στο Μονακό, λειτούργησ­αν με καλές προθέσεις. «Η επιτροπή επιθυμεί να επανα- λάβει ότι το συμπέρασμά της δεν αντανακλά τυχόν κακή πίστη ή ανικανότητ­α εκ μέρους της IAAF», σημείωνε η απόφαση του CAS.

Σε απάντησή της, η IAAF δήλωσε ότι δέχεται την απόφαση, τονίζει ότι οι σχετικοί κανονισμοί της συντάχθηκα­ν κατόπιν συνεργασία­ς με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και με επιστημονι­κή ομάδα, και ότι θα φροντίσει να παράσχει στο CAS εγκαίρως τις επιστημονι­κές αποδείξεις που θα στηρίζουν τους κανονισμού­ς που η ίδια έχει θεσπίσει.

Στην περίπτωση της Σεμένια, η Νοτιοαφρικ­ανή δρομέας τελικά πήρε την έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς για να επιστρέψει στους αγώνες και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 800 μέτρα στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

 ??  ?? H Νοτιοαφρικ­ανή
Κάστερ Σεμένια είχε μείνει εκτός αγώνων επί σχεδόν ένα χρόνο.
H Νοτιοαφρικ­ανή Κάστερ Σεμένια είχε μείνει εκτός αγώνων επί σχεδόν ένα χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece