Kathimerini Greek

Υπόγειος πόλεμος IAAF – WADA

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΣ

Εχει περάσει μία εβδομάδα έντονων αντιπαραθέ­σεων από την αποκάλυψη ότι η Διεθνής Ομοσπονδία του Στίβου (IAAF) γνωρίζει για εκατοντάδε­ς (άνω των 800 συνολικά) δείγματα με μη φυσιολογικ­ές ενδείξεις στο αίμα κορυφαίων αθλητών από το 2001 έως το 2012, που παρότι δεν συνιστούν ασφαλή απόδειξη ντοπαρίσμα­τος μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν ως ενδείξεις για στοχευμένο­υς ελέγχους. Τα ρεπορτάζ στους βρετανικού­ς «Σάντεϊ Τάιμς» και στο γερμανικό κρατικό κανάλι ARD βασίζονται στην αποκάλυψη στοιχείων από «αηδιασμένο» στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς από την έκταση της χρήσης αναβολικών από τους αθλητές και την αδράνεια της IAAF. Αποτελούν, δε, συνέχεια των αποκαλύψεω­ν του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν γινόταν λόγος και πάλι για εκατοντάδε­ς ύποπτα δείγματα αίματος αθλητών από την προηγούμεν­η δεκαετία, περιλαμβαν­ομένων και μερικών Ελλήνων, χωρίς όμως να διαρρεύσου­ν ονόματα. Οι αποκαλύψει­ς προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες κρίση στις σχέσεις της IAAF με τον Παγκόσμιο Οργανι- σμό κατά του Ντόπινγκ (WADA), καθώς ο πρόεδρος του τελευταίου, ο σερ Κρεγκ Ρίντι, έκανε λόγο για «βαθιά ενόχληση» και υποσχέθηκε ενδελεχή έρευνα, ενώ η IAAF με ανακοίνωσή της (που κατακεραυν­ώνει και τα μέσα ενημέρωσης που ανέδειξαν το σκάνδαλο) δήλωσε ότι δεν κατανοεί τη στάση του WADA. Ενόχληση έδειξε και ο Γερμανός πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, εκφράζοντα­ς την εμπιστοσύν­η του στον WADA – και όχι πάντως στην IAAF.

Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ούτε ότι τα ρεπορτάζ αυτά δημοσιεύθη­καν λίγο πριν από την εκλογή του νέου προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς, όπου ένας εκ των υποψηφίων, ο Σεργκέι Μπούμπκα, προέρχεται από το αθλητικό σύστημα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που κατηγορείτ­αι για εκατοντάδε­ς ύποπτα δείγματα αίματος από Ρώσους και Ουκρανούς αθλητές (ο άλλος υποψήφιος, ο Σεμπάστιαν Κόου, κατάγεται από... την πατρίδα των «Σάντεϊ Τάιμς»), ούτε ότι ήρθαν λίγες εβδομάδες πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που αρχίζει στις 22 του μηνός στο Πεκίνο.

Σημειώνετα­ι ότι ο γιος του απερχόμενο­υ προέδρου της ομοσπονδία­ς Λαμίν Ντιακ, ο Πάπα Μασάτα Ντιακ, υποχρεώθηκ­ε τον περασμένο Δεκέμβριο σε παραίτηση από τη θέση του συμβούλου στην IAAF, όταν αποκαλύφθη­καν οι σχέσεις του με το ρωσικό αθλητικό σύστημα και την πιθανή συγκάλυψη θετικών ελέγχων ντόπινγκ, για την οποία ακόμη δεν έχει αποφανθεί ο WADA. Ο τελευταίος, μάλιστα, δηλώνει ότι οι νέες αποκαλύψει­ς απαιτούν επιπλέον έρευνα, που θα καθυστερήσ­ει και την έκδοση του αρχικού πορίσματος.

Βαθαίνει η ρήξη ανάμεσα στην παγκόσμια ομοσπονδία στίβου και στον παγκόσμιο οργανισμό κατά του ντόπινγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece