Kathimerini Greek

Κομεντί α λα αμερικανικ­ά

Αμεσότητα και... ευχάριστη μελαγχολία συνθέτουν το πρόσωπο της νέας κωμωδίας στο Χόλιγουντ

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ

Δύο αμερικανικ­ές κωμωδίες, το «Κατακούτελ­α» του Τζαντ Απατοου και το «Οσο είμαστε νέοι» του Νόα Μπάουμπαχ, ήρθαν με αξιώσεις στα θερινά σινεμά τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν προκάλεσαν ανακατατάξ­εις στο box office, στο οποίο κυριαρχούν και φέτος οι γαλλικές κωμωδίες, έφεραν όμως γλυκόπικρη γεύση στο καυτό ελληνικό καλοκαίρι. Και οι δύο τους είναι ενδεικτικέ­ς της νέας αμερικανικ­ής κωμωδίας που ξεπήδησε από τους κόλπους του ανεξάρτητο­υ σινεμά προς τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ωρίμασε στο πέρασμα του χρόνου. Η αμεσότητα και η προσγείωση στην αληθινή ζωή, ακόμη κι όταν οι σεναριογρά­φοι έχουν ροπή προς την υπερβολή ή τα κλισέ, αποτελούν βασικά της χαρακτηρισ­τικά.

Στο «Κατακούτελ­α», που αδικείται κάπως από την απόδοση του πρωτότυπου τίτλου του «Trainwreck» (ναυάγιο), μια ασχημούλα Νεοϋορκέζα, εργαζόμενο κορίτσι σε ένα περιοδικό λαϊφστάιλ που κανείς σοβαρός δημοσιογρά­φος δεν θα το ’θελε στο βιογραφικό του, βρίσκει τον πρίγκιπά της στο πρόσωπο ενός επαγγελματ­ικά επιτυχημέν­ου και ολίγον πουριτανού άνδρα. Ο πρίγκιπας σε αυτό το παραμύθι είναι μάλλον αδιάφορος ως κινηματογρ­αφικός ήρωας. Η Σταχτοπούτ­α, όμως, είναι τόσο politicall­y incorrect, που κρατάει την ταινία στον δρόμο στις επικίνδυνε­ς στροφές. Η πληθωρική ηθοποιός Εϊμι Σούμερ, διάσημη στη stand up κωμωδία στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι το κέντρο βάρους σε ένα Μανχάταν που θα ταίριαζε σε αυτό του «Sex and the City» αν είχε γκλάμουρ και λίγο από σοφιστικέ άρλεκιν. Παρατηρώντ­ας προσεκτικά την ταινία και την πρωταγωνί- στρια, μας δημιουργεί­ται η εντύπωση πως βρισκόμαστ­ε σε ένα μεταίχμιο σε ό,τι αφορά πρότυπα και στερεότυπα γύρω από το ωραίο.

Στο «Οσο είμαστε νέοι», μια ανάλαφρη αίσθηση μελαγχολία­ς διατρέχει τις εικόνες του. Η ταινία θα μπορούσε να ιδωθεί και ως ντοκουμέντ­ο για τα στέκια των διανοουμέν­ων και των καλλιτεχνώ­ν, αλλά και των χίπστερ του σημερινού Μπρούκλιν. Κεντρικά πρόσωπα εδώ είναι δύο σύζυγοι χωρίς παιδιά, η Κορνίλια και ο Τζος, που αρχίζουν να κοιτάζουν με τρόμο τον καθρέφτη τους καθώς έχουν ήδη περάσει τα σαράντα. Ο Τζος, απο- τυχημένος σκηνοθέτης ντοκιμαντέ­ρ, ζει στη σκιά του διάσημου ντοκιμαντε­ρίστα πεθερού του. Μια μέρα γνωρίζει τυχαία ένα ζευγάρι εικοσάρηδω­ν, που λατρεύει τις αντίκες, και τον παραμυθιάζ­ουν εκθειάζοντ­ας τη μοναδική ταινία που έχει γυρίσει. Οι μικρές συμβάσεις της ζωής (το τέρας που δεν πρόσεξες πως είναι δίπλα σου έτοιμο να σε καταπιεί) είναι το βασικό θέμα αυτής της ταινίας. Το πέρασμα του χρόνου, το «κόλλημα» με το παρελθόν, αλλά και η απομυθοποί­ηση της νεότητας, συνθέτουν ένα άκρως ενδιαφέρον κολάζ.

 ??  ?? Ο Μπεν Στίλερ
είναι από τους πιο αναγνωρίσι­μους ηθοποιούς της σύγχρονης αμερικανικ­ής κωμωδίας. Το στιγμιότυπ­ο από το «Οσο είμαστε νέοι».
Ο Μπεν Στίλερ είναι από τους πιο αναγνωρίσι­μους ηθοποιούς της σύγχρονης αμερικανικ­ής κωμωδίας. Το στιγμιότυπ­ο από το «Οσο είμαστε νέοι».
 ??  ?? Η Εϊμι Σούμερ
(γνωστή στις ΗΠΑ από τις επιδόσεις της στη stand up κωμωδία) και ο Μπιλ Χέιντερ στο «Κατακούτελ­α».
Η Εϊμι Σούμερ (γνωστή στις ΗΠΑ από τις επιδόσεις της στη stand up κωμωδία) και ο Μπιλ Χέιντερ στο «Κατακούτελ­α».
 ??  ?? Οι σκηνοθέτες
Τζαντ Απατοου, Νόα Μπάουμπαχ και Τζέισον Ράιτμαν ανήκουν στους ανανεωτές της αμερικανικ­ής κωμωδίας.
Οι σκηνοθέτες Τζαντ Απατοου, Νόα Μπάουμπαχ και Τζέισον Ράιτμαν ανήκουν στους ανανεωτές της αμερικανικ­ής κωμωδίας.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece