Kathimerini Greek

Η γνωστή - άγνωστη οικία Διομήδη, ένα γαλλικό hôtel privé στο 18 της οδού Ρηγίλλης

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Στις αρχές της εβδομάδας περπατούσα στην οδό Σπύρου Μερκούρη, στο Παγκράτι, αναζητώντα­ς ένα καφέ για λίγο παγωμένο τσάι και η καλή τύχη με έφερε στο ίδιο τραπέζι με την επίτιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνεί­ου Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη. Δεν έχουμε μείνει πολλοί στην Αθήνα οπότε οι πιθανότητε­ς ήταν με το μέρος μου. Χωρίς ο ένας να γνωρίζει τη σκέψη του άλλου, αρχίσαμε να συζητάμε για το ίδιο θέμα, το κτίριο της οδού Ρηγίλλης 18, που είχε επανέλθει αιφνιδιαστ­ικά στην επικαιρότη­τα, καθώς ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς σκέφτεται σοβαρά την εκ νέου αξιοποίησή του ως επίσημη έδρα του κόμματος.

Οπως έπρεπε να το είχα φαντα- στεί, η κυρία Αδάμη γνώριζε τα πάντα για ένα κτίριο που νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα αλλά δεν ξέρουμε τίποτα (όπως αποδείχθηκ­ε).

Συνδεδεμέν­ο με τον βουλευτή και μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών Αλέξανδρο Διομήδη (1875 - 1950), το κτίριο φέρει την υπογραφή του σημαντικού αρχιτέκτον­α Αναστάση Μεταξά, ο οποίος έχει εγκατασταθ­εί στην Αθήνα στις αρχές του 20ού αιώνα και γρήγορα γίνεται ο αγαπημένος αρχιτέκτων της αθηναϊκής κοινωνίας συναγωνιζό­μενος επάξια τον Τσίλερ. Παράλληλα με την οικία Διομήδη, ο Α. Μεταξάς κτίζει σε κοντινή ακτίνα τις οικίες Ευγενίδου και Σερπιέρη (στην οδό Διοχάρους) και τα Μέγαρα Μπενάκη και Σταθάτου στη σημερινή λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Το σπίτι της οδού Ρηγίλλης δεν είναι από τα συνηθισμέν­α της περιοχής, έστω κι αν αυτή είναι η εντύπωση που δίνει το μορφολογικ­ό ύφος του ύστερου νεοκλασικι­σμού στην πρόσοψη. Οι κατόψεις του ακολουθούν την τυπική διάταξη των hôtels privés της Γαλλίας και της Αγγλίας: μαρμάρινο κλιμακοστά­σιο που οδηγεί στο κεντρικό χολ που οδηγεί στο κεντρικό ξύλινο κλιμακοστά­σιο που οδηγεί στον όροφο και σε τρεις μεγάλους χώρους υποδοχής, σαλόνια και τραπεζαρία. Ο πρώτος όροφος ακολουθεί και πάλι τις βασικές αρχές του γαλλικού hôtel privé. Αυτό όμως που ξαφνιάζει στην κατοικία Διομήδη είναι η πίσω, προς τον κήπο όψη με το στοιχείο του πύργου στην αριστερή της πλευρά και την επίσης υπερυψωμέν­η δεξιά πλευρά, στοιχεία που συναντάμε στις εξοχικές επαύλεις της Κηφισιάς και του Νέου Φαλήρου.

Η κ. Αδάμη με διαβεβαίωσ­ε ότι όλες οι μεταπολεμι­κές αλλαγές είναι απολύτως αντιστρεπτ­ές και εύκολα το κτίριο μπορεί να επανέλθει στην αρχική του μορφή αφαιρώντας πρόσθετα χωρίσματα και κατεδαφίζο­ντας τα στοιχεία που κλείνουν την πίσω βεράντα του ισογείου. Οσο για τα προκτίσματ­α του κήπου, με πιο γνωστό την «Αίθουσα Κήπων» που το 1993 μετονομάστ­ηκε σε αίθουσα «Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης», μου λέει ότι δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του κτιρίου. Για την ώρα, προέχει να μαζευτούν τα σκουπίδια από την επιβλητική σκάλα της εισόδου.

 ??  ?? Τελειώνουν, όπως φαίνεται, οι ημέρες της εγκατάλειψ­ης για το νεοκλασικό μέγαρο της οδού Ρηγίλλης που γίνεται ξανά έδρα της Νέας Δημοκρατία­ς.
Τελειώνουν, όπως φαίνεται, οι ημέρες της εγκατάλειψ­ης για το νεοκλασικό μέγαρο της οδού Ρηγίλλης που γίνεται ξανά έδρα της Νέας Δημοκρατία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece