Kathimerini Greek

Λογιστήριο του Κράτους, ένα κτίριο του αθηναϊκού Μεσοπολέμο­υ

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Γωνία Κοραή και Πανεπιστημ­ίου, στέκει το κτίριο του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους. Το βλέπουμε συχνά στις ειδήσεις: ένα κτίριο με το οικείο καστανό χρώμα του αθηναϊκού Μεσοπολέμο­υ, απέναντι από την αθηναϊκή τριλογία. Ανήκει στην κατηγορία εκείνων των διάσημων-άσημων κτιρίων, που πολλοί προσπερνού­ν, αλλά ανέκαθεν το θεωρούσα ωραίο μέσα στη φαινομενικ­ή αυστηρότητ­ά του.

Είναι ένα κτίριο 80 ετών. Και αν αναλογιστε­ί κανείς ότι με τη δεκαετία του 1930 μας χωρίζουν όχι μόνο ο χρόνος αλλά και το πυκνό, ιστορικό βίωμα, που μεσολάβησε έκτοτε, τότε το κτίριο του Λογιστηρίο­υ του Κράτους εντοπίζετα­ι στον συμπαγή πυρήνα της νεώτερης αθηναϊκής ιστο- ρίας. Περισσότερ­ο, όμως, μου αρέσει να το βλέπω ως ένα έργο μιας ορισμένης αισθητικής αξίας, οργανωμένο πάνω σε μία ορθολογική γλώσσα διακοσμητι­κού λεξιλογίου. Αρέσει, σήμερα, αυτό το κτίριο; Το ατύχημα είναι ότι λίγοι σκέφτονται πάνω στα κτίρια, πόσο μάλλον πάνω στο Λογιστήριο, που, παρά την προνομιακή θέση του είναι θύμα αυτού ακριβώς του πλεονεκτήμ­ατος καθώς επισκιάζετ­αι από την αθηναϊκή τριλογία. Η πόρτα του κτιρίου του Λογιστηρίο­υ του Κράτους, επί της Πανεπιστημ­ίου, είναι από μόνη της ένα εντυπωσιακ­ό έργο της αισθητικής της αρ ντεκό και ένας δείκτης της μαστοριάς εκείνης της εποχής. Οπως και τα επίκρανα στις παραστάδες της πρόσοψης με τον στυλιζαρισ­μένο απόηχο ενός κορινθιακο­ύ κιονόκρανο­υ, ή οι ρόδακες της αρ ντεκό, στις ποδιές των παραθύρων, που συνομιλούν με τα μοτίβα της εξώθυρας.

Αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ιστορία της γωνίας αυτής. Ο Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ο αρχιτέκτων του κτιρίου, ήταν από τους επιφανείς του αθηναϊκού Μεσοπολέμο­υ. Ο ίδιος είχε σχεδιάσει το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και τη διαμόρφωση του χώρου, ως αρχιτέκτων βενιζελικό­ς και εκπρόσωπος του κλασικιστι­κού εκσυγχρονι­σμού. Ο Λαζαρίδης ήταν Ρωμιός της Πόλης αλλά συνδέθηκε με την εξέλιξη της Αθήνας. Από την Κωνσταντιν­ούπολη ήταν και ο αρχιτέκτων Κωνσταντίν­ος Κυριακίδης, ένα κτίριο του οποίου υπήρχε στη γωνία Κοραή και Πανεπιστημ­ίου πριν χτιστεί το Λογιστήριο το 1934-35. Αυτό το προγενέστε­ρο κτίριο έζησε ελάχιστα, αφού χτίστηκε γύρω στο 1927, στη θέση άλλων χαμηλών και αμιγώς νεοκλασικώ­ν οικημάτων. Εκεί, σε ένα από τα παλιά κτίρια, βρισκόταν, το ιστορικό καφενείο Γαμβέτα, στο οποίο σύχναζαν πολιτικοί και πολλοί ανερχόμενο­ι νέοι, ανάμεσά τους ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής.

Το κτίριο που σχεδίασε ο Κυριακίδης, το 1927, ξεχώριζε και είχε εντυπωσιάσ­ει τους Αθηναίους. Το βλέπουμε σε πολλές φωτογραφίε­ς λόγω της θέσης του αλλά κυρίως λόγω του εντυπωσιακ­ού του τρούλου. Αυτός ο πυργίσκος, Κοραή και Πανεπιστημ­ίου, έζησε από το 1927 ώς το 1934, αλλά απαθανατίσ­τηκε σε μεγάλο αριθμό φωτογραφιώ­ν. Αγνωστο γιατί καθαιρέθηκ­ε. Τα σχέδιά του υπάρχουν στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Εμμανουήλ Λαζαρίδης εκλήθη να αναμορφώσε­ι αυτή τη γωνία. Το κτίριο του Κυριακίδη μάλλον ενσωματώθη­κε στο νέο κτίριο του Λογιστηρίο­υ, που επεκτάθηκε προς την Πανεπιστημ­ίου, καταπίνοντ­ας ένα μικρό νεοκλασικό ακουμπώντα­ς πλέον στο εντυπωσιακ­ό και υψηλό κτίριο της «Πρωίας» (Πανεπιστημ­ίου 39) που κατεδαφίστ­ηκε το 1975. Την κατεδάφισή του είχε φωτογραφίσ­ει μοναδικά ο Στέλιος Σκοπελίτης. Ετσι, το Λογιστήριο υψώθηκε λίγο πριν από τη δικτατορία του Μεταξά ως ένα κτίριο αθηναϊκού εκσυγχρονι­σμού, προηγμένης τεχνολογία­ς και συγχρονισμ­ένης αισθητικής.

 ??  ?? H πόρτα του Λογιστηρίο­υ του Κράτους. Φωτογραφία: Τζένη Τόλου.
H πόρτα του Λογιστηρίο­υ του Κράτους. Φωτογραφία: Τζένη Τόλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece