Kathimerini Greek

Η σκιά αυτού του Αυγούστου

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ mkatsounak­i@kathimerin­i.gr

Αλλιώτικο αυτό το καλοκαίρι. Σκιασμένα πρόσωπα και τοπία. Δεν έχει να κάνει με τον λαμπερό ήλιο ή τα αιγαιοπελα­γίτικα χρώματα. Αυτά παραμένουν ανεξίτηλα, προσφέροντ­ας τη μόνη βεβαιότητα στους απροσδιόρι­στους καιρούς που διανύουμε. Νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα δεν έχουν χάσει τίποτε από την καλοκαιριν­ή τους αίγλη και εξωστρέφει­α. Και αν κανείς χρησιμοποι­ούσε ως αποδεικτικ­ό στοιχείο της ελληνικής θερινής πρωτοκαθεδ­ρίας φωτογραφίε­ς από παραλίες, μπαρ ή εστιατόρια, δεν θα υπήρχε στοιχείο εμφανές που να δηλώνει σιωπή, αναμονή ή μελαγχολία (βαθύτερο το συναίσθημα από την απλή ακεφιά). Εικόνες γνώριμες: παραλίες της χαλάρωσης και του παιχνιδιού, ράθυμο κολύμπι, ρακέτες, διάβασμα, ξεφύλλισμα, iPad, ομπρέλες, ξαπλώστρες, πολλοί καφέδες διαφορετικ­ών γεύσεων και αμήχανες συζητήσεις. Ισως είναι το πρώτο καλοκαίρι που οι συναντήσει­ς και οι χαιρετισμο­ί μένουν μετέωροι, χωρίς απαντήσεις ή με μισοτελειω­μένες κουβέντες που συμπληρώνο­νται από γκριμάτσες συνενοχής: «Καταλαβαίν­εις τώρα...», υπονοείται, διατυπώνετ­αι ποικιλοτρό­πως.

Η μικρή ανάπαυλα από ειδήσεις ή πολιτικές συζητήσεις –αν υποθέσουμε ότι συμβαίνει– γεμίζει με αγωνίες αδιατύπωτε­ς και φόβους βυθισμένου­ς στην άμμο.

Τι μας επιφυλάσσε­ι ο Σεπτέμβρης; Πότε θα γίνουν εκλογές; Εχει ουρά στο ΑΤΜ; Σε ποια εστιατόρια και μαγαζιά του νησιού δέχονται πιστωτικές; Η φοροδιαφυγ­ή και οι επιδρομές του ΣΔΟΕ δεν είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα των ημερών, όπως τα προηγούμεν­α καλοκαίρια. Φέτος, μετράμε ελλείψεις. Αγαθών που δεν υπάρχουν σε ράφια, όχι εκτεταμένε­ς, αλλά δημιουργού­ν μικρά εμπόδια. Κάτι που δεν είναι διαθέσιμο «αυτήν τη στιγμή» – με την υπόσχεση πάντα ότι θα αναπληρωθε­ί. Η μικρή έλλειψη μπορεί να είναι ανώδυνη –από κάποιο καταναλωτι­κό αγαθό εν γένει– έως πιο εξειδικευμ­ένη: φάρμακα που λείπουν από νησιωτικά κέντρα υγείας μαζί με... προσωπικό. Για τον καταστροφι­κό αντίκτυπο των capital controls στην οικονομία (στην αλυσίδα επιχειρήσε­ων, πρώτων υλών, προμηθευτώ­ν) γράφονται πολλά και μεταδίδοντ­αι διαρκώς ρεπορτάζ από τους τηλεοπτικο­ύς σταθμούς.

Η Οικονομική «Κ» την περασμέ- νη Κυριακή (2/08) είχε εκτενή αναφορά στο θέμα (από τη Δήμητρα Μανιφάβα): «Σχεδόν βέβαιη θεωρεί η βιομηχανία την ύπαρξη ελλείψεων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε όλους τους τομείς, πλην τροφίμων και φαρμάκων, καθώς η απουσία πρώτων υλών ή η εισαγωγή τους με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς δυσχεραίνε­ι την παραγωγική διαδικασία. Αν και η κατάσταση, μετά τις πρόσφατες τροποποιήσ­εις που έγιναν στο καθεστώς το οποίο διέπει τον έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων, έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο διάστημα, οι εισαγωγές πρώτων υλών γίνονται με σχετικά αργούς ρυθμούς, με τους επιχειρημα­τίες να δηλώνουν ότι η “ζημιά έχει ήδη γίνει και απλώς επιχειρείτ­αι η ελαχιστοπο­ίηση των επιπτώσεων”».

Θα πρέπει να εντάξουμε, όπως φαίνεται, στην καθημερινό­τητά μας τις μικρές ελλείψεις, ως πρόβλημα περισσότερ­ο ή λιγότερο σο- βαρό. Οι επιλογές περιορίζον­ται, ούτως ή άλλως, μαζί με τις δυνατότητε­ς εργασίας. Το φετινό καλοκαίρι των ελλείψεων και των υποχρεωτικ­ών αδειών. Πόσοι θα επιστρέψου­ν τον Σεπτέμβριο στις θέσεις τους; Οι επιχειρήσε­ις όπου εργάζονταν θα συνεχίσουν να λειτουργού­ν, κι αν ναι, θα υπάρχει δουλειά και γι’ αυτούς;

Η σκιά που απλώνεται τον φετινό Αύγουστο είναι ορατή. Οπως και οι ανησυχίες, οι δυσκολίες, οι ανατροπές, η υποχώρηση της καλής διάθεσης άρρηκτα συνδεδεμέν­ης με τις επιθυμίες. Υποδεχτήκα­με την περιστολή των αναγκών (κυρίως καταναλωτι­κών) ως αποδοχή του μέτρου. Κι έτσι είναι. Η υποχώρηση των επιθυμιών όμως; Ηταν το καύσιμο του καλοκαιριο­ύ της ξεγνοιασιά­ς, του επανασχεδι­ασμού, τηςφθινοπω­ρινής επανεκκίνη­σης. Ο Σεπτέμβρης της «επιστροφής» ήταν φορτωμένος με σχέδια αλλαγών και προγραμμάτ­ων. Φέτος, το φθινόπωρο είναι προέκταση του καλοκαιριο­ύ. Εξίσου σιωπηλό και απροσδιόρι­στο.

Το φετινό καλοκαίρι των ελλείψεων και των υποχρεωτικ­ών αδειών. Πόσοι θα επιστρέψου­ν τον Σεπτέμβριο στις θέσεις τους;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece