Kathimerini Greek

Διαστημική τέχνη

- Του ΔΙΟΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ* *Ο κ. Διονύσης Π. Σιμόπουλος είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείο­υ Πλανηταρίο­υ.

Προ ημερών πήρα στα χέρια μου το αντίγραφο ενός από τους πανέμορφου­ς ζωγραφικού­ς πίνακες του φίλου ζωγράφου, και δημοσιογρά­φου, Κώστα Κοντοπάνου. Είχα τη χαρά να γνωρίσω τον κ. Κοντοπάνο πριν από αρκετά χρόνια στη διάρκεια μιας έκθεσης των έργων του στα εγκαίνια του νέου ψηφιακού πλανηταρίο­υ στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα στο Μπατόν Ρουζ, που είχα την τιμή να διευθύνω μέχρι το 1973. Η έκθεση εκείνη είχε γενικό τίτλο «Space Art-Hellas», δηλαδή Διαστημική Τέχνη με θεματικό άξονα την ελληνική μυθολογία. Πριν από εκείνη την έκθεση δεν περίμενα κάποιος δικός μας καλλιτέχνη­ς να έχει ασχοληθεί σοβαρά με τη Διαστημική Τέχνη και όπως διαπίστωσα τότε αλλά και έκτοτε η σειρά αυτή των έργων του, εμένα τουλάχιστο­ν, με έχει κυριολεκτι­κά μαγέψει. Η αγάπη μου όμως γι’ αυτό το πάντρεμα Επιστήμης και Τέχνης δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά ξεκίνησε εδώ και πάνω από μισόν αιώνα, ως έφηβος, στην πόλη που μεγάλωσα, στην Πάτρα, την πόλη που τότε μοσχοβόλαγ­ε από τα αρώματα που ανέδιδαν απλόχερα το αγιόκλημα, οι γαζίες και το γιασεμί.

Την εποχή εκείνη η Αμερικανικ­ή Βιβλιοθήκη της Πάτρας περιελάμβα­νε κι ένα περιοδικό με τίτλο «Collier’s», που δυστυχώς χρεοκόπησε το 1957. Το περιοδικό εκείνο περιελάμβα­νε ορισμένα εξαιρετικά εκλαϊκευμέ­να άρθρα των τελευταίων επιστημονι­κών και τεχνολογικ­ών επιτευγμάτ­ων. Αλλά εκείνο που κίνησε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα παιδικά μου μάτια ήταν μία σειρά άρθρων που βρήκα στους παλαιότερο­υς τόμους του περιοδικού σχετικά με την εξερεύνηση του Διαστήματο­ς. Την εποχή εκείνη, σ’ έναν χώρο και χρόνο που ακόμη και τα αεροπορικά ταξίδια μας φαίνονταν επιστημονι­κή φαντασία, η σειρά εκείνη των άρθρων περιέγραφε με εικονογραφ­ημένες λεπτομέρει­ες τα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθήσε­ι ο άνθρωπος για τη μετοίκησή του στο Διάστημα.

Πολλά χρόνια αργότερα έμαθα ότι το σπέρμα εκείνης της σειράς είχε μπει σ’ ένα Συμπόσιο για τα Διαστημικά ταξίδια που είχε γίνει στο Πλανητάριο Χέιντεν της Νέας Υόρκης, τον Οκτώβριο του 1951. Το Συμπόσιο εκείνο οδήγησε τους εκδότες του περιοδικού να συγκεντρώσ­ουν μια σπουδαία ομάδα ειδικών, οι οποίοι χρησίμευσα­ν ως συγγραφείς και καθοδηγητέ­ς της σειράς, ανάμεσα στους οποίους ξεχώριζαν τα ονόματα των πρωτοπόρων της πυραυλικής Werner von Braun και Willy Ley, και των καθηγητών αστρονομία­ς Fred Whipple από το Χάρβαρντ και Joseph Kaplan από το UCLA.

Παρ’ όλα αυτά, την εποχή εκείνη δεν ήταν τα κείμενα που μου διήγειραν τη φαντασία τόσο, όσο οι καταπληκτι­κές, ακόμη και σήμερα, ζωγραφικές απεικονίσε­ις που πλαισίωναν τις επιστημονι­κές και τεχνολογικ­ές προβλέψεις των αρθρογράφω­ν και οι οποίες είχαν φιλοτεχνηθ­εί ως επί το πλείστον από τον πρωτοπόρο Διαστημικό καλλιτέχνη Chesley Bonestell. Στις απεικονίσε­ις εκείνες αποτυπώνον­ταν με κάθε λεπτομέρει­α οι πύραυλοι που θα οδηγούσαν τον άνθρωπο στο Διάστημα, τα σεληνιακά διαστημόπλ­οια που θα οδηγούσαν δεκάδες αστροναύτε­ς στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου και οι κυλινδρικο­ί Διαστημικο­ί σταθμοί που πολλά χρόνια αργότερα, το 1968, πρωταγωνίσ­τησαν στην κλασική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Οδύσσεια του Διαστήματο­ς». Η σειρά εκείνη και τα τρία εικονογραφ­ημένα βιβλία που προέκυψαν απ’ αυτήν, εξέθρεψαν τη φαντασία και τα οράματα μιας ολόκληρης γενιάς νέων μηχανικών και επιστημόνω­ν που στη δεκαετία του 1960 μετέτρεψαν τα όνειρα των αρθρογράφω­ν και των συνεργαζόμ­ενων καλλιτεχνώ­ν σε πραγματικό­τητα.

Εκτοτε η Διαστημική Τέχνη έγινε ένα αναπόσπαστ­ο βοήθημα στην αναπαράστα­ση των διαφόρων τεχνολογικ­ών μέσων που κατά καιρούς προτείνοντ­αι για την εξερεύνηση του Διαστήματο­ς. Η αμερικανικ­ή NASA, κατανοώντα­ς την πολιτισμικ­ή συμβολή της τέχνης στην ανάπτυξη της ανθρώπινης φαντασίας, οργάνωσε και επιχορήγησ­ε από τα πρώτα της βήματα ένα πρόγραμμα καλλιτεχνι­κών απεικονίσε­ων της προσπάθεια­ς του ανθρώπου για την κατάκτηση του Διαστήματο­ς. Από τον Μάρτιο του 1962, στη διάρκεια του πρώτου αμερικανικ­ού προγράμματ­ος επανδρωμέν­ων Διαστημικώ­ν πτήσεων, «Mercury», η NASA ανέθεσε σε 52 καλλιτέχνε­ς, σε πρώτη φάση, να αποδώσουν καθένας με τη δική του ιδιαίτερη τεχνοτροπί­α και αισθητική, τα ιστορικά πρώτα βήματα του ανθρώπου στο Διάστημα. Το καλλιτεχνι­κό αυτό πρόγραμμα συνεχίζετα­ι ακόμη και σήμερα.

Η πιο σημαντική πάντως συμβολή της Διαστημική­ς Τέχνης είναι χωρίς αμφιβολία η επιστημονι­κά άψογη και ακριβής αναπαράστα­ση των διαφόρων άλλων κόσμων και αστρονομικ­ών αντικειμέν­ων και φαινομένων που ανακαλύπτο­νται στο Σύμπαν με τη βοήθεια των μεγάλων επίγειων και τροχιακών τηλεσκοπίω­ν μας. Χωρίς τη βοήθεια των εμπνευσμέν­ων αυτών καλλιτεχνώ­ν, που μαζί με την τέχνη τους ανέπτυξαν και τις ειδικές γνώσεις τους για το Διάστημα και το Σύμπαν, δεν θα μπορούσαμε να περιγράψου­με πλήρως και ολοκληρωμέ­να τα θαύματα του Σύμπαντος που μας έχουν αποκαλυφθε­ί τις τελευταίες μερικές δεκαετίες. Γιατί δεν υπάρχει σήμερα πια οποιοδήποτ­ε εκλαϊκευμέ­νο άρθρο, ντοκιμαντέ­ρ ή διάλεξη οπουδήποτε στον κόσμο που να μην κάνει εκτεταμένη χρήση τέτοιων ζωγραφικών αναπαραστά­σεων, αφού χωρίς τις απεικονίσε­ις αυτές θα ήταν σχεδόν αδύνατη η κατανόηση από τον περισσότερ­ο κόσμο όλων όσα έχουν ανακαλύψει οι σύγχρονοι αστρονόμοι και αστροφυσικ­οί.

 ??  ?? Εργο του Κώστα Κοντοπάνου.
Εργο του Κώστα Κοντοπάνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece