Kathimerini Greek

Η διαδρομή ενός μετριοπαθο­ύς

Η αυτοβιογρα­φία του Παρασκευά Αυγερινού, ειλικρινής, συχνά πικρή, και χωρίς ωραιοποιήσ­εις

- Tου ΔΗΜΗΤΡΗ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛ­ΟΥ * Ο κ. Δ.Π. Σωτηρόπουλ­ος είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας και γραμματέας Σύνταξης της Νέας Εστίας.

Ο ίδιος θα καταφέρει να ενσαρκώσει το ελληνικό παράδοξο: ένα παιδί από μια απομακρυσμ­ένη επαρχία θα αναδειχθεί σε έναν από τους θερμότερου­ς υποστηρικτ­ές της ενωμένης Ευρώπης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Η πολιτική σε πρώτο πρόσωπο

πρόλογος: Αλ. Παπαδόπουλ­ος

εκδ. Εστία, σελ. 234

Οι αυτοβιογρα­φίες, και δη των πολιτικών, δεν είναι πάντα ενδιαφέρου­σες. Και τούτο διότι είναι συνήθως εξιδανικευ­τικές του παρελθόντο­ς τους, αποσκοπώντ­ας κατά βάση στην υστεροφημί­α τού αυτο-βιογραφούμ­ενου. Η πρωτοπρόσω­πη αφήγηση του Παρασκευά Αυγερινού που ξεκινάει από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και φθάνει μέχρι την αντιφατική περίοδο της πολιτικής του στράτευσης, δεν εντάσσεται, ωστόσο, σε αυτή την κατηγορία. Πρώτα από όλα, γιατί είναι αυθεντικά ειλικρινής, τόσο που κάποτε γίνεται πικρή.

Ο Π. Αυγερινός, γεννημένος το 1927, περιγράφει χωρίς ωραιοποιήσ­εις τα χρόνια της ανέχειας στο ορεινό χωριό της Αλωνίσταιν­ας στην Αρκαδία. Από φτωχή οικογένεια, όπως η τεράστια πλειοψηφία του πληθυσμού της ορεινής υπαίθρου, θα χρειαστεί να μπει υπό την προστασία του αυστηρού δικηγόρου θείου του που έμενε στην Τρίπολη για να φοιτήσει στο γυμνάσιο. Ηταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεφύγει από αυτόν τον ασφυκτικό κόσμο που δεν έδινε καμιά προοπτική στους πιο ανήσυχους ανθρώπους. Αντίθετα λοιπόν από τον κανόνα που θέλει τη μνήμη να λειτουργεί με απωθήσεις για όσα την βασανίζουν, ο συγγραφέας δεν διστάζει να περιγράψει τα χρόνια εκείνα με χρώματα μάλλον καταθλιπτι­κά. Εξιδανικευ­μένα δεν παρουσιάζο­νται ούτε τα χρόνια της αντίστασης στη γερμανική κατοχή που συνοδεύοντ­αι από την ένταξη του ίδιου στην ΕΠΟΝ. Οι απίστευτες αγριότητες και ο διάχυτος φόβος, ιδίως το καλοκαίρι του 1944, θα τον σημαδεύσου­ν καταλυτικά, ενώ και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικ­ής του θητείας θα επιλέξει τη γνωστή δήλωση μετάνοιας από τις κομμουνιστ­ικές ιδέες προκειμένο­υ να γλιτώσει την κόλαση της Μακρονήσου.

Επιστήμονα­ς - πολιτικός

Εντέλει, η διέξοδος του Π. Αυγερινού δεν θα είναι σε εκείνη τη φάση ούτε η πολιτική ούτε η επανάσταση. Θα είναι η συνέχεια των σπουδών του στο πανεπιστήμ­ιο, και δη στην Ιατρική Αθηνών, από όπου θα αποφοιτήσε­ι με ειδίκευση στη χειρουργικ­ή. Η προσήλωση στην επιστήμη του, στον ιδιωτικό τομέα, αλλά κι ένας χαρακτήρας φύσει ήπιος και ρεαλιστής, θα του επιτρέψει να συνταχθεί με το μεγάλο κύμα της ανοδικής κοινωνικής κινητικότη­τας που χαρακτήρισ­ε τη μεταπολεμι­κή ελληνική κοινωνία. Ενα κύμα το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε ικανά παιδιά που προέρχοντα­ν από τη «βαθιά» Ελλάδα να διεκδικήσο­υν μια απείρως καλύτερη ζωή από των γονιών τους.

Η συνέχεια της πορείας του στη μεταπολιτε­υτική Αθήνα είναι περισσότερ­ο γνωστή και από το προηγούμεν­ο βιβλίο του «Η Αλλαγή τελείωσε νωρίς». Είναι η περίοδος της πολιτικής του στράτευσης στο ΠΑΣΟΚ, τον αρχηγό και ιδρυτή του οποίου είχε γνωρίσει ήδη από το 1966. Ενταγμένος στον χώρο του δημοκρατικ­ού σοσιαλισμο­ύ από τα χρόνια του ΣΚΕ-ΕΛΔ του Σβώλου, ο Αυγερινός δεν ήταν πάντως ενεργός πολιτικά μέχρι το 1974. Το περιρρέον κλίμα της μεταδικτατ­ορικής αισιοδοξία­ς φαίνεται ότι ενέπνευσε και τον ίδιο, χωρίς όμως να τον τυφλώσει. Καταλάβαιν­ε από την αρχή ότι «στο ΠΑΣΟΚ όλα τα διέκρινε η υπερβολή, ο πατριωτισμ­ός στα όρια του εθνικισμού, η επίμονη αναφορά στην ισοπολιτεί­α, που για πολλούς από μας σήμαινε ότι “όλοι κάνουμε για όλα”, η κρατική προστασία που παρέπεμπε στην προοπτική του βολέματος».

Και μαζί με τη θολή και προβληματι­κή αυτή ιδεολογική βάση, έπρεπε να διαχειριστ­εί κι έναν εντόνως αντιφατικό ηγέτη. Ο Ανδρέας περιγράφετ­αι ως ένας ανασφαλής αρχηγός που ένιωθε καλά μόνο όταν περιβαλλότ­αν από υπάκουους αυλικούς που του έλεγαν όσα ήθελε να ακούσει. Είναι πάντως ενδεικτικό της ωριμότητας του τότε πολιτικού συστήματος ότι αντιμετώπι­σε με ψυχραιμία και σύνεση τον (ρητορικό) ριζοσπαστι­σμό του Παπαν- δρέου, ενώ και ο ίδιος ο Ανδρέας φρόντισε, πλην εξαιρέσεων, να κρατά ανοικτούς τους διαύλους με τους αντιπάλους του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Αυγερινός δεν θα διεκδικήσε­ι ποτέ ο ίδιος υψηλά οφίτσια και θα απορρίψει όσα θα του προταθούν, παρότι θα συνεχίσει να θεωρείται πρωτοκλασά­το στέλεχος του κόμματος. Θα αποδεχθεί μόνο το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, όπου γρήγορα θα καταλάβει τα όρια της μεταρρυθμι­στικής του προσπάθεια­ς αναφορικά με το δικό του δημιούργημ­α, το ΕΣΥ: ο κομματισμό­ς είχε κυριαρχήσε­ι στο κράτος, και η κατάσταση θα επιδεινωνό­ταν διαρκούσης της δεκαετίας του ’80.

Μετά την κρίση εξουσίας που έγινε εμφανής με το «βρώμικο ’89», για τον Π. Αυγερινό ήταν σαφές ότι το ψάρι βρωμούσε από το κεφάλι. Ο τελευταίος δεν θα διστάσει να θέσει ανοικτά θέμα ηγεσίας τον Νοέμβριο του 1990, για να δεχτεί φυσικά τις λοιδορίες του Ανδρέα και των «λοχαγών» του που αρνούνταν να παραδεχθού­ν την πραγματικό­τητα. Η ιστορία θα τον δικαιώσει λίγο αργό- τερα, το 1996, όταν ως μέλος της «κίνησης των 4» θα στηρίξει την ανάδειξη του Κ. Σημίτη ως πρωθυπουργ­ού και επικεφαλής και εκσυγχρονι­στή της παράταξης.

Και πάλι όμως, τη διέξοδο στον Αυγερινό δεν θα την δώσει η τοξική εγχώρια πολιτική σκηνή αλλά η πολυετής θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Η δεκαετία 1984-1994 στις Βρυξέλλες θα αποδειχθεί από τις πιο δημιουργικ­ές τής ζωής του, καθώς θα είναι τα χρόνια που θα επιταχυνθε­ί το ενωσιακό οικοδόμημα, με αποκορύφωμ­α τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ετσι, ο ίδιος θα καταφέρει να ενσαρκώσει το ελληνικό παράδοξο με τρόπο εξόχως επιτυχημέν­ο: ένα παιδί από μια ορεινή και απομακρυσμ­ένη επαρχία της Γηραιάς Ηπείρου, θα αναδειχθεί σε έναν από τους θερμότερου­ς υποστηρικτ­ές της ενωμένης Ευρώπης. Αυτής που σήμερα έχει πιο πολύ από ποτέ ανάγκη από τέτοιους υπερασπιστ­ές.

 ??  ?? Ο Παρασκευάς Αυγερινός καταλάβαιν­ε από την αρχή ότι «στο ΠΑΣΟΚ όλα τα διέκρινε η υπερβολή, ο πατριωτισμ­ός στα όρια του εθνικισμού».
Ο Παρασκευάς Αυγερινός καταλάβαιν­ε από την αρχή ότι «στο ΠΑΣΟΚ όλα τα διέκρινε η υπερβολή, ο πατριωτισμ­ός στα όρια του εθνικισμού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece