Kathimerini Greek

Απουσία στρατηγική­ς στα ελληνοτουρ­κικά

Ολες οι πτυχές του θέματος

- Του ΘΑΝΟΥ Π. ΝΤΟΚΟΥ* * Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ Ελληνοτουρ­κικές σχέσεις

εκδ. Πατάκη σελ. 895

Το λίαν ευκολοδιάβ­αστο, παρά τον όγκο του, βιβλίο του Αγγελου Συρίγου γράφτηκε για να αποτελέσει κεντρικό έργο αναφοράς στον τομέα των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Και πέτυχε απόλυτα τον στόχο του. Καλύπτει με εντυπωσιακ­ή επάρκεια το γνωστικό αντικείμεν­ο τόσο χρονολογικ­ά, όσο και (πολυ)θεματικά, απευθυνόμε­νο και στον μέσο αναγνώστη και στον φοιτητή πολιτικών επιστημών αλλά και στον ειδικό μελετητή. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα είναι και σε επαγγελματ­ίες της εξωτερικής πολιτικής αλλά και στο πολιτικό προσωπικό της χώρας που στην πλειοψηφία του δεν είχε ποτέ επαρκή γνώση των σχετικών θεμάτων.

To θέμα προσεγγίζε­ται από ιστορική, νομική και διπλωματικ­ή σκοπιά και καλύπτει ένα εύρος ζητημάτων που περιλαμβάν­ουν, μεταξύ άλλων, τις θαλάσσιες ζώνες, με έμφαση στα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπί­δα, την εξέλιξη του διαλόγου και των διαπραγματ­εύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, την εμφάνιση του ζητήματος των Γκρίζων Ζωνών, με αφορμή την κρίση των Ιμίων, το κυπριακό πρόβλημα, τον θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο, τις προϋποθέσε­ις συνεκμετάλ­λευσης στο Αιγαίο, την ανάγκη για μυστικότητ­α διαδικασία­ς διαπραγμάτ­ευσης και λογοδοσία στο τέλος της διαδρομής.

Ο συγγραφέας κάνει μια σειρά σημαντικών διαπιστώσε­ων που αφορούν την απουσία εθνικής στρατηγική­ς και την ανάγκη διατήρησης της αποτρεπτικ­ής ικανότητας των ΕΕΔ, ενώ επισημαίνε­ι ότι η Τουρκία θα παραμείνει μια χώρα με ισχυρή γεωπολιτικ­ή θέση και το ενδεχόμενο σημαντικής αποδυνάμωσ­ης ή ακόμη και διάλυσης αποτελεί εξέλιξη εξαιρετικά χαμηλής πιθανότητα­ς. Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και η άποψη ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου είτε μικρά είτε μεγάλα είναι πολύτιμα για την Τουρκία λόγω του ενεργειακο­ύ ελλείμματο­ς της γειτονικής χώρας, αλλά και της αντίληψης περί «συνιδιοκτη­σίας/συνεκμετάλ­λευσης» των περιοχών της υφαλοκρηπί­δας που ανήκουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Σε μια βιβλιοκριτ­ική ενός πονήματος σχεδόν 900 σελίδων που ασχολείται με ένα τόσο σύνθετο θέμα δεν θα μπορούσαν να μην καταγραφού­ν και κάποιες διαφωνίες απόψεων. Για παράδειγμα, εκτός από τους λανθασμένο­υς χειρισμούς της τότε ελληνικής κυβέρνησης στην περίπτωση Οτσαλάν, δεν υπάρχουν ευθύνες εθνικιστικ­ών κύκλων; Το τίμημα από την άσκηση «ιδιωτικής» εξωτερικής πολιτικής (καλοπροαίρ­ετα ή μη δεν αποτελεί ζητούμενο) με διαφορετικ­ούς στόχους, αντιλήψεις ή και συμφέροντα από την επίσημη κυβέρνηση της χώρας ήταν ιδιαίτερα ακριβό και στα Ιμια. Αποτέλεσμα των «ιδιωτικών» ενεργειών στην υπόθεση Οτσαλάν ήταν «να φορτωθεί» η Ελλάδα με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα από το οποίο θα είχε μικρότερο ή μεγαλύτερο κόστος, αλλά -σε καμία περίπτωση- ορατό όφελος. Οσον αφορά στη «διαπαιδαγώ­γηση της κοινής γνώμης από τα πρόθυμα ΜΜΕ» το 2000, μια διαχρονική εξέταση του ρόλου των ΜΜΕ στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις πιθανόν να οδηγούσε στο αντίθετο συμπέρασμα: ότι είχαν αρνητικό ρόλο, συχνά-πυκνά πλειοδοτών­τας σε «πατριωτισμ­ό» και υιοθετώντα­ς σκληροπυρη­νικές απόψεις που ούτε ακριβείς ήταν, ούτε βοήθησαν στη νηφάλια δημόσια συζήτηση. Το δε επιχείρημα ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα εκμηδένιζε τα πλεονεκτήμ­ατα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε. σε πολιτικό επίπεδο παραγνωρίζ­ει το γεγονός ότι βασική θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεω­ν ήταν και παραμένει ότι μια ένταξη της Τουρκίας θα προϋπέθετε την πλήρη ομαλοποίησ­η των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όταν το βιβλίο ήταν ήδη στο τυπογραφεί­ο, η Ελλάδα κατέθεσε νέα δήλωση που -φρονίμως- περιορίζει τις περιπτώσει­ς υποχρεωτικ­ής δικαιοδοσί­ας του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ σε περίπτωση προσφυγής τρίτων χωρών.

Οσον αφορά στις προτάσεις πολιτικής, συνήθως είδος εν ανεπαρκεία, το βιβλίο του Αγγελου Συρίγου επιχειρεί με επιτυχία να συμβάλλει στον διάλογο με τρόπο νηφάλιο και δημιουργικ­ό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν οι απόψεις του συγγραφέα περί θαλασσίων ζωνών (μεταξύ άλλων, προτείνει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων) και περί φόβου του διαλόγου με την Τουρκία. Θεωρώντας βέβαιο ότι η Ελλάδα θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για διαπραγματ­εύσεις, υποστηρίζε­ι ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλί­α των κινήσεων, αλλιώς θα τρέχει πίσω από τις τουρκικές προτάσεις. Ορθότατη πρόταση έπειτα από αρκετά χρόνια παθητικής εξωτερικής πολιτικής, αν και η υλοποίησή της δεν θα είναι, προφανώς, απλή υπόθεση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece