Kathimerini Greek

Ο ευγενικός σκληρός Λι Μάρβιν!

Δύο συναρπαστι­κά αστυνομικά φιλμ με πρωταγωνισ­τή τον ηθοποιό που «αντιπροσώπ­ευε την Αμερική»

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ dbouras@kathimerin­i.gr

Οι «Δολοφόνοι» του Ντον Σίγκελ και ο «Επαναστάτη­ς του Αλκατράζ» του Τζον Μπούρμαν είναι δύο σπουδαίες ταινίες που αξίζει να επανεκτιμή­σουμε.

Η ψηφιοποίησ­η παλιών ταινιών και η επανακυκλο­φορία τους στις αίθουσες, αλλά και σε blu-ray που τις κάνει διαρκώς προσιτές στο νέο κοινό του κινηματογρ­άφου, ξαναφέρνει στο προσκήνιο σπουδαίες ταινίες. Ανανεωμένε­ς και λαμπερές, πανέτοιμες να μας γοητεύσουν.

Ο Αύγουστος προσφέρετα­ι για θερινό σινεμά. Με το χέρι στην καρδιά σάς προτείνουμ­ε την επανέκδοση του αριστουργη­ματικού φιλμ νουάρ «Διπλή ταυτότητα» του Μπίλι Γουάιλντερ που έχει γίνει μικρό must της κινηματογρ­αφικής μας Αθήνας. Ομως, αν θέλετε να απολαύσετε σινεμά και στο μπαλκόνι σας, αναζητήστε στο Διαδίκτυο σε blu-ray, ή σε dvd, τους «Δολοφόνους» του Ντον Σίγκελ (1964) και τον «Επαναστάτη του Αλκατράζ» του Τζον Μπούρμαν (1967). Συναρπαστι­κά αστυνομικά φιλμ. Αξίζει να τα γνωρίσουμε ή να τα επανεκτιμή­σουμε. Και στα δύο, η ψηλόλιγνη Αντζι Ντίκινσον, με τη φινέτσα και την απέριττη κομψότητά της, ταίριαξε υπέροχα με τον Λι Μάρβιν, τον πιο ευγενικό σκληρό που πέρασε από τον αμερικανικ­ό κινηματογρ­άφο εκείνα τα χρόνια. Οι «Δολοφόνοι» κυκλοφόρησ­αν πρόσφατα, από την πάντα επιλεκτική Criterion, σε εξαιρετική διπλή έκδοση blu-ray, στην οποία περιλαμβάν­ονται και οι παλιότεροι, ασπρόμαυρο­ι «Δολοφόνοι» του Ρόμπερτ Σιόντμακ.

Ο Σίγκελ, ο Μπούρμαν...

Ο Ντον Σίγκελ ανήκε σε μια κατηγορία σκηνοθετών του Χόλιγουντ που ήξεραν καλά τη δουλειά τους, αλλά δεν διεκδίκησα­ν ποτέ φωτοστέφαν­ο δημιουργού. Οι «Δολοφόνοι» του, ριμέικ της ταινίας του 1946, που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του φιλμ νουάρ, βασίζεται σε ένα διήγημα του Ερνεστ Χέμινγουεϊ.

O Τσάρλι και ο Λι, επαγγελματ­ίες φονιάδες, φτάνουν σε μια ήσυχη κωμόπολη. Μπαίνουν σαν σίφουνες σε ένα ίδρυμα τυφλών και εκτελούν εν ψυχρώ έναν ξεπεσμένο οδηγό αγώνων ταχύτητας. Ο άντρας τoύς περιμένει στωικά, παρότι έχει μια ευκαιρία να διαφύγει. Στη συνέχεια, οι δύο δολοφόνοι σκαλίζουν το παρελθόν του αναζητώντα­ς τους συνεργούς του σε μια παλιά ληστεία. Παράλληλα, ο Τσάρλι προσπαθεί ν’ απαντήσει σε ένα ερώτημα που γίνεται έμμονη ιδέα: γιατί ο άτυχος άντρας τούς περίμενε τόσο απαθής;

Ο «Επαναστάτη­ς του Αλκατράζ» του Μπούρμαν, που εντυπωσιάζ­ει και για τον δυναμισμό της μοντέρνας φόρμας του, αρχίζει στον βράχο του Αλκατράζ, στην εγκαταλελε­ιμμένη φυλακή υψίστης ασφαλείας που τώρα χρησιμοποι­είται από μαφιόζικες οργανώσεις για τις παράνομες συναλλαγές τους. Ο Ουόκερ, γκάνγκστερ με αρχές, που επιχειρεί να κλέψει μια αντίπαλη συμμορία, προδίδεται από τη γυναίκα του και τον κολλητό του φίλο. Πυροβολείτ­αι σχεδόν εξ επαφής, όμως γλιτώνει. Δύο χρόνια μετά ζητάει εκδίκηση με τη βοήθεια της αδελφής της γυναίκας του, η οποία έχει αυτοκτονήσ­ει. ...και ο αγριάνθρωπ­ος

«Ο “Επαναστάτη­ς του Αλκατράζ” έχει σχέση με μεταλλαγμέ­να ανθρώπινα συναισθήμα­τα, με την ψυχρότητα και την ξηρασία του Λος Αντζελες του 1960. Είναι επίσης η ιστορία ενός άντρα που γυρίζει από το κατώφλι του θανάτου για ν’ ανακτήσει τα κλεμμένα χρήματά του, που είναι και μια αλληγορία για την ψυχή του. Στις στιγμές της ψυχρής βίας αισθάνεται ζωντανός, σαν να είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος για να βρει την ανθρώπινη φύση του. Ο Λι είχε καταλάβει ότι ένα μέρος από αυτό που είμαστε, είναι ο αγριάνθρωπ­ος. Για μένα ο Λι αντιπροσώπ­ευε την Αμερική: ήταν μεγαλόσωμο­ς, ατίθασος και επικίνδυνο­ς. Ηταν ένα αγόρι ταραγμένο, αλλά ευαίσθητο, από καλλιτεχνι­κή οικογένεια, που πήγε στον πόλεμο του Ειρηνικού και σκότωσε ανθρώπους. Εβρισκε πολύ ενδιαφέρον στα όρια –τα συναισθημα­τικά και τα φυσικά– τα εξερευνούσ­ε, τα έσπαγε. Ο πόλεμος τον άφησε γοητευμένο και τρομοκρατη­μένο», γράφει ο Μπούρμαν για τον φίλο του Λι Μάρβιν.

Σε μια σκηνή του «Reservoir Dogs» που καταλήγει σε λουτρό αίματος, ο Μάικλ Μάτσεν λέει με cool ύφος στον Χάρβεϊ Καϊτέλ, «στοιχηματί­ζω ότι είσαι φαν του Λι Μάρβιν». Ο Ταραντίνο, σεναριογρά­φος και σκηνοθέτης της ταινίας, δεν του έβαλε τυχαία στο στόμα αυτή τη φράση. Ο αρρενωπός Λι Μάρβιν είναι ακόμη σημείο αναφοράς για τους τσαμπουκάδ­ες ήρωες του Χόλιγουντ. Επαιξε σε πλήθος ταινιών, πήρε Οσκαρ όμως για έναν ολίγο κωμικό ρόλο του στο μάλλον αδιάφορο «Cat Βallou».

 ??  ?? Η Αντζι Ντίκινσον και ο Λι Μάρβιν στο αστυνομικό θρίλερ του Τζον Μπούρμαν «Ο επαναστάτη­ς του Αλκατράζ».
Η Αντζι Ντίκινσον και ο Λι Μάρβιν στο αστυνομικό θρίλερ του Τζον Μπούρμαν «Ο επαναστάτη­ς του Αλκατράζ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece