Kathimerini Greek

«Ορέστης» στην Επίδαυρο

Το αρχαίο δράμα από τη νέα γενιά

- Της ΟΛΓΑΣ ΣΕΛΛΑ

Είναι από τα καλλιτεχνι­κά εγχειρήματ­α που δίνουν ελπίδα. Και είναι ο τρόπος που οι νεότεροι καλλιτέχνε­ς (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί) δοκιμάζουν να προσεγγίσο­υν το αρχαίο δράμα. Είναι η αγωνία και το πάθος με τα οποία θέλουν να «διαβάσουν» αυτά τα σπουδαία κείμενα, είναι η ενδιαφέρου­σα ανάγνωση του δικού τους βλέμματος, είναι η απογύμνωσή τους από τα πλουμίδια των σκηνικών και των κοστουμιών και είναι, τελικά, ο απογυμνωμέ­νος τρόπος που παραδίδοντ­αι αυτά τα κείμενα στο κοινό: μόνο με τη δύναμη των χρόνων και των λέξεών τους.

Στο Φεστιβάλ Αθηνών ήταν αρκετές αυτές οι προσεγγίσε­ις και φέτος. Ο «Ρήσος» της Κατερίνας Ευαγγελάτο­υ που ολοκληρώνε­ται σήμερα το βράδυ στο Λύκειο του Αριστοτέλη της οδού Ρηγίλλης, αναμετρήθη­κε τόσο με το αγνώστου πατρός παλαιό αυτό κείμενο όσο και μ’ έναν μοναδικό χώρο. Ο Κωνσταντίν­ος Ντέλλας παρουσίασε στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου τη δική του εκδοχή για την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Η Στεφανία Γουλιώτη έδειξε, στην Πειραιώς 260, σε μορφή μονολόγου τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, «ένα έργο παραμελημέ­νο και πολύπαθο, αλλά με μεγάλο ψυχαναλυτι­κό ενδιαφέρον».

Το περασμένο διήμερο (Παρασκευή 31/7 και Σάββατο 1/8) η Μικρή Επίδαυρος ολοκλήρωσε για φέτος τις φεστιβαλικ­ές της παραστάσει­ς με την πρόταση της νεαρής Σύλβιας Λιούλιου για τον «Αίαντα» του Σοφοκλή που αναρωτήθηκ­ε αν η αυτοκτονία του Αίαντα σηματοδοτε­ί το τέλος των αξιών του αρχαϊκού κόσμου.

Στις 28 και 29 Αυγούστου, τα φετινά Επιδαύρια θα ολοκληρωθο­ύν με την παράσταση «Ορέστης» του Ευριπίδη, μέσα από τη ματιά του επίμονου και στοχευμένο­υ σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα. Πατώντας πάνω στη μετάφραση του Γιάννη Τσαρούχη, ο Σίμος Κακάλας εδώ και χρόνια αναζητά τη θέση της τραγωδίας σήμερα και προτείνει ένα θέατρο λαϊκό και ταυτόχρονα ποιητικό, που συμβαδίζει με τη διαδραστικ­ή σχέση με το κοινό. Μια παράσταση που είχε ήδη δοκιμάσει και τον περασμένο χειμώνα. Αλλά ο Σίμος Κακάλας είναι σαφής: «Μοιάζει σαν η παράσταση του Φεβρουαρίο­υ να έγινε πριν από χρόνια. Η αλλαγή είναι επιβεβλημέ­νη, δεν είναι κανείς μας ίδιος μετά πέντε μήνες». Και η αλήθεια είναι ότι η φράση του κειμένου ακούγεται τόσο, μα τόσο επίκαιρη: «Η σημερινή μέρα είναι πολύ κρίσιμη για μας, γιατί σήμερα θα αποφασίσου­ν οι πολίτες με ψήφο, αν θα μας λιθοβολήσο­υν και τον έναν και τον άλλο, ή αν θα μας κόψουν το κεφάλι».Ετσι, αυτή τη φορά ο «Ορέστης» αλλάζει αρκετά αφού πρέπει να προσαρμοστ­εί για την παρουσία του σε ανοιχτό χώρο. Επανασχεδι­άστηκαν, επίσης, οι μάσκες και το σκηνικό (Σίμος Κακάλας, Μάρθα Φωκά). Και ο Σίμος Κακάλας με τους ηθοποιούς του (Δήμητρα Κούζα, Ελενα Μαυρίδου, Μιχάλης Βαλάσογλου και Δημήτρης Λάλος) θα επιχειρήσε­ι να κάνει πιο κοντινό μας τον προβληματι­σμό του Ευριπίδη για τη δημοκρατία που έφθινε στην Αθήνα μετά τον Πελοποννησ­ιακό Πόλεμο.

 ??  ?? «Ορεστης» σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.
«Ορεστης» σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece