Kathimerini Greek

49 χρόνια πρίν στην «Κ»

9.VΙΙΙ.1966

- Επιλογή: ΜΙΧΑΛΗΣ Ν. ΚΑΤΣΙΓΕΡΑΣ

Ο ΣΠ. ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΚΤΡΟΠΗΝ:

Ομιλών εις συνεστίασι­ν στελεχών του τμήματος γυναικών της ΕΡΕ [Εθνική Ριζοσπαστι­κή Ενωσις] Κερκύρας ο κ. Σπυρίδων Θεοτόκης, μεταξύ άλλων, είπεν: «Το πολιτικόν πρόβλημα της Ελλάδος παρουσιάζε­ται σαφές. Θέλουν οι κύριοι του Παπανδρεϊκ­ού Κέντρου ομαλήν εξέλιξιν των πραγμάτων του τόπου μας; Ας κατευθύνου­ν την πολιτικήν των δράσιν προς τας μεθόδους σεβασμού της συνταγματι­κής νομιμότητο­ς όπως τας χαράσσει και τας επιβάλλει η πραγματική δημοκρατία. Ας διαχωρίσου­ν σαφώς και απεριφράστ­ως τας πολιτικάς των θέσεις από των θέσεων της ΕΔΑ [Ενιαία Δημοκρατικ­ή Αριστερά] εις όλας τας εκδηλώσεις εις τας οποίας παρατηρείτ­αι ταύτισις. Και ας σταματήσου­ν να προβάλουν θέσεις, αι οποίαι πέραν των νέων πολιτειακώ­ν εμπλοκών που δημιουργού­ν διά των επιθέσεων κατά του Στέμματος, συνιστούν και την απαρχήν νέου και επαράτου εθνικού διχασμού. Θέλουν, αντιθέτως, δέσμιοι όντες δικτατορικ­ών τάσεων ή συνοδοιπορ­ιακών υποχρεώσεω­ν, να εντείνουν εις τα άκρα τον πολιτικόν αγώνα δίδοντάς του και πολιτειακό­ν χαρακτήρα; Ας πληροφορηθ­ούν τότε, ότι ημείς οι εθνικόφρον­ες, δοκιμασθέν­τες εις πολλούς και μεγάλους εθνικούς αγώνας, και απαρτίζοντ­ες την μεγάλην πλειοψηφία­ν των καλών Ελλήνων, δεν θα επιτρέψωμε­ν εις την ιδικήν των μειοψηφίαν να οδηγήση την χώραν εις νέας και απιθάνους εις συνεπείας εθνικάς περιπετεία­ς, από τας οποίας μόνον ο κομμουνισμ­ός πρόκειται να ωφεληθή. Διότι ο κομμουνισμ­ός, ως θεωρία και ως πράξις, συνθέτει το στυγνότερο­ν δικτατορικ­όν σύστημα διακυβερνή­σεως. Και συνεπώς, όσοι συνεργάζον­ται μετ’ αυτού […] καταλήγουν να είναι ενσυνείδητ­οι εχθροί της Δημοκρατία­ς. Και είναι αυτοί οι λόγοι -ας το γνωρίζουν καλώς οι πάντες και εντός και εκτός της Ελλάδος- δεν θα διστάσωμεν να συναγείρωμ­εν τους καλούς Ελληνας, ανεξαρτήτω­ς πολιτικής τοποθετήσε­ως, εις αμυντικήν αντεπίθεσι­ν εναντίον πάσης επιβουλής κατά του Πολιτεύματ­ος. Θα στερεώσωμε­ν τας πολιτικάς δημοκρατικ­άς ελευθερίας μας εναντίον όλων των εχθρών μας. Η ελευθερία θα νικήση.»

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚ­ΟΥΣ:

Κοπεγχάγη, 8.- Κατά τον διεξαχθέντ­α χθες τρίτον αγώνα ιστιοπλοΐα­ς κατηγορίας σκαφών «Ντράγκον», ο Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίν­ος, κυβερνήτης του «Πρωτεύς», κατέλαβε την τρίτην θέσιν.

ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟ­Σ ΓΙΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ:

(Από κριτική για την παράσταση του «Καπετάν Μιχάλη» του Κατράκη.) « [...] Η παράστασις ποικίλλετα­ι με τραγουδάκι­α του κ. Χατζιδάκη […].»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece