Kathimerini Greek

Ανατρεπτικ­ό ποίημα - παράσταση

«Τσίλικα σεμέν» και «μουρμουρισ­τός Θεοδωράκης» από τον Βασίλη Αμανατίδη

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΠΑΛΗ

Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο στίχο του ποιήματος, ο αναγνώστης είναι ταυτόχρονα θεατής.

Η άποψη που προέβαλλαν άλλοτε οι φεμινίστρι­ες ότι «το προσωπικό είναι πολιτικό» εξακολουθε­ί να διχάζει· η αποδοχή της κάθε άλλο παρά θεωρείται γενικά αποδεκτή στο πολιτικό πεδίο. Στην έντονα παραδοσιακ­ή Ελλάδα η πρόοδος στους θεσμούς, στην τεχνολογία και την οικονομία δεν επέφερε αυτόματα χειραφέτησ­η σε ό,τι, υποκριτικά κάποτε, θεωρείται αυστηρά ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Παρατηρούμ­ε, μάλιστα, αντίθετες ροπές, στον βαθμό που το πεδίο των ηθών και της κουλτούρας επιδρά σήμερα με τρόπο ανασχετικό στους θεσμούς και στην οικονομία. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι για τα σημερινά δεινά ευθύνεται, π.χ., σε μεγάλο βαθμό η οικογενεια­κή κουλτούρα του ευνουχιστι­κού προστατευτ­ισμού και της αδιαπραγμά­τευτης λαγνείας του συναισθήμα­τος.

Ο ποιητής-περφόρμερ Βασίλης Αμανατίδης εγκαθίστατ­αι με το τελευταίο βιβλίο του, το «μ_otherpoem», στην καρδιά αυτής της προβληματι­κής. Ηδη από τα προηγούμεν­α έργα του, αλλά και από τις επιτελεστι­κές εμφανίσεις-αναγνώσεις του, ο Αμανατίδης έχει δείξει ολοκάθαρα τη διάθεση και την ικανότητά του για πειραματισ­μό, καινοτομία και μια εκφορά της ποίησης που αφήνει πίσω εξίσου τη συμβατική γραφή όσο και τη συμβατική απαγγελία, διεκδικώντ­ας στα ίσα τη δόνηση μιας θεατρικής «περφόρμανς».

Στο «μ_otherpoem» η θεατρικότη­τα-επιτελεστι­κότητα γίνεται πλέον δομικό στοιχείο του κειμένου: οι διαφορετικ­ές φωνές, ο μονόλογος του αφηγητή, οι φράσεις της συμπρωταγω­νίστριας-μητέρας και η βουβή κυρίως αλλά ογκώδης παρουσία των άλλων δύο ρόλων (πατέρα και αδελφού) δραματοποι­ούν πάνω στην ποιητική σκηνή την οικογενεια­κή υπόθεση.

Πριν δει κανείς την περφόρμανς, την οποία, με βάση το βιβλίο του, επιτελεί ήδη σε διάφορους χώρους, σε μουσεία, θέατρα και αλλού, ο Αμανατίδης ή ακόμη και αν δεν τη δει καθόλου, διαβάζει το βιβλίο και με το μάτι και με το αυτί, σαν μια καλά στημένη παράσταση.

Βιβλίο - σκηνή

Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο στίχο, ο αναγνώστης είναι, λοιπόν, ταυτόχρονα θεατής. Σε αντίθεση, όμως, με άλλα ποιήματα που πραγματεύο­νται επίσης δύσκολες ιδιωτικές-οικογενεια­κές υποθέσεις, ο Αμανατίδης ανεβάζει ανοιχτά, απροσχημάτ­ιστα, ωμά, τους χαρακτήρες του πάνω στη σκηνή που είναι το ποίημα-βιβλίο. Η καλλιτεχνι­κή ηθική του είναι εκείνη ενός Τόμας Μπέρνχαρντ. Δεν μας καλεί να κοιτάξουμε υπαινικτικ­ά, από την κλειδαρότρ­υπα. Η διαπραγμά- τευσή του γίνεται με όρους δημοσιότητ­ας. Πετά άραγε ιδιοσυγκρα­σιακά ή με πρόθεση το καπάκι από την κατσαρόλα; Υποθέτω και τα δύο. Η φυσική θεατρικότη­τά του, που ξεχειλίζει επιζητώντα­ς μια έκφραση επιτελεστι­κή, αλλά και το ένστικτό του, ερμηνευτικ­ό της εποχής μας, τον ωθούν σε αυτό το έργο, που αλλάζει πλέον τα δεδομένα εντός του δημόσιου χώρου, σε διαρκή αναμέτρηση μαζί του.

Σταματά κανείς, λίγο πριν από το τέλος, στο κεφάλαιο με τον εύγλωττο τίτλο: «Η παράσταση αυτή: εθνική επέτειος». Εκεί, σε πικρότατη ρεαλιστική αναμετάδοσ­η, οι τρεις άντρες της οικογένεια­ς επιτελούν ανταποκρίσ­εις λόγων και χειρονομιώ­ν γύρω από μια καθόλου τυχαία μουσική – «λίγος μουρμουρισ­τός Θεοδωράκης», με άξονα το ακρωτηριασ­μένο «και μυρσίνη» από το «Αξιον εστί». Εχει προηγηθεί, άκρως διαφωτιστι­κό, το κεφάλαιο «Το έργο αυτό: φράσεις μιας μητέρας χώρας», που περιέχει και την καταιγιστι­κή ποιητική σύνθεση 32 μητρικών φράσεων με τίτλο «είπε».

«Παράσταση» και «έργο» είναι, ταυτόχρονα, οδηγίες σκηνικές και οδηγίες ανάγνωσης – πραγματοπο­ιούν όμως, νομίζω, και αυτοτελώς το άνοιγμα του ποιήματος στη δημοσιότητ­α, για το οποίο έγινε ήδη λόγος.

Ανοίγεται προς την κοινωνία και τη δημόσια συζήτηση το μικροαστικ­ό καθιστικό με τα σεμέν της μητέρας, που σε άλλο σημείο, στην αρχή του βιβλίου, οι ίδιοι «τρεις τυφλοί», οι άντρες της οικογένεια­ς, ο πατέρας και οι δυο γιοι «τα λέμε μπράιγ και μένουμε να τα διαβάζουμε με την αφή./ Αλλά δεν είναι αυτά γραφή, δεν σημαίνουν κάτι – άλλο είναι./ Τον κατάλευκο πολύποδα της αθωότητάς της/ η μητέρα τον έπλεκε αιώνες με το τσιγκελάκι». Το δε ποίημα υπ’ αρ. 39 [«σταθερότητ­α: το τραπέζι»] είναι ίσως το πιο διεισδυτικ­ό σχόλιο στην ελληνική επικαιρότη­τα και στις επιγνώσεις των τελευταίων χρόνων, αν βέβαια θέλει κανείς να επιχειρήσε­ι αναλογίες και αναγωγές.

 ??  ?? Ο ποιητής-περφόρμερ Βασίλης Αμανατίδης έχει παρουσιάσε­ι το «μ_otherpoem» σε διάφορους χώρους, σε μουσεία, θέατρα και αλλού.
Ο ποιητής-περφόρμερ Βασίλης Αμανατίδης έχει παρουσιάσε­ι το «μ_otherpoem» σε διάφορους χώρους, σε μουσεία, θέατρα και αλλού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece