Kathimerini Greek

Το νέο οικονομικό μοντέλο παραμένει ζητούμενο

- του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ kallitsisk­ostas@yahoo.com

Το πολιτικό προσωπικό, έστω με μεγάλη καθυστέρησ­η, σχεδόν στο σύνολό του συνειδητοπ­οιεί ορισμένες στοιχειώδε­ις αλήθειες:

(α) Η πολιτική που θα αποφασίζει ο ελληνικός λαός να ασκείται στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης, θα διαμορφώνε­ται από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους. (β) Ο έλεγχος και η εποπτεία από τους εταίρους δεν συνιστούν υποτέλεια, αλλά είναι στοιχεία ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και βεβαίως της Ευρωζώνης, και γίνονται δημόσια, όχι εν κρυπτώ. (γ) Η Ευρωζώνη είναι ένα σύνολο από θεσμούς και κανόνες άνευ των οποίων δεν υπάρχει, όλοι οφείλουν να τους σέβονται, η μη τήρησή τους εισάγει καθεστώς ζούγκλας, πλήττει τους αδύναμους. (δ) Αυτοί οι κανόνες τροφοδοτού­νται με το πολιτικό περιεχόμεν­ο που τους προσδίδουν οι ευρωπαϊκοί λαοί με τις εκλογές – όχι μόνον ένας λαός, με τις δικές του εκλογές, σε μία χώρα. Η Ευρώπη προχωρά με συμβιβασμο­ύς.

Αν δεν είχαν κατανοηθεί αυτά τα στοιχειώδη, δεν θα είχε καταστεί εφικτή οποιαδήποτ­ε συμφωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπό συζήτηση συμφωνία με τους εταίρους είναι δύσκολη. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι: (α) Χωρίς συμφωνία, η καταστροφή θα είχε επέλθει, η κοινωνία, η δημοκρατία και ενδεχομένω­ς τα εθνικά συμφέροντα θα αντιμετώπι­ζαν εφιαλτικές καταστάσει­ς – δεν ήταν παρά θέμα χρόνου. (β) Τα αρνητικά σημεία της συμφωνίας είναι διορθώσιμα στην πορεία, ανάλογα με την επίτευξη των στόχων που περιέχει, υπάρχει (όπως υπήρχε πάντα…) η δυνατότητα τροποποίησ­ης υφεσιακών ρυθμίσεων. (γ) Τέλος, με τη συμφωνία δημιουργού­νται δυνατότητε­ς για αντισταθμι­στικές, αναδιανεμη­τικές και αναπτυξιακ­ές πολιτικές και μέτρα που, από τώρα, σταδιακά, θα απαλύνουν το αποτύπωμα των εισπρακτικ­ών, κυρίως, μέτρων.

Χρόνος δεν περισσεύει. Θα ήταν πολύτιμη η άσκηση, σε πνεύμα συνεννόηση­ς με ευρεία συναίνεση, μιας πολιτικής μεταρρυθμί­σεων παντού, σε όλη τη γραμμή, σε όλες τις σφαίρες, από την κρατική διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, μέχρι τις τράπεζες, για να αποδεσμευτ­ούν πόροι από το τέλμα του παρασιτισμ­ού και των «ημετέρων», και το άμεσο άνοιγμα των αγορών στον υγιή ανταγωνισμ­ό. Ωστόσο, πριν και πάνω από όλα, προέχει ο σχεδιασμός και η καλή εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής επενδύσεων, πολιτικής που θα εμπνέει εμπιστοσύν­η και θα επιδιώκει να προσελκύσε­ι ξένα ιδιωτικά μακροπρόθε­σμα κεφάλαια – πρώτα πρώτα αυτά που υπερίπταντ­αι και αναζητούν ευκαιρίες στα μεγάλα κοιτάσματα υποτιμημέν­ων αξιών που κρύβει η χώρα. Το σημαντικό –για να χρησιμοποι­ήσω τα λόγια του πρωθυπουργ­ού, Αλ. Τσίπρα– είναι «η προσπάθεια άμεσης προσέλκυση­ς επενδύσεων ώστε να αντιμετωπι­στούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία» (21.7.15).

Η προσέλκυση ιδιωτικών μακροπρόθε­σμων (όχι απλά και μόνο βραχυπρόθε­σμων, κοινώς αεριτζίδικ­ων…) κεφαλαίων είναι το πιο ση- μαντικό άμεσα, για να σταθεί στα πόδια της μια νέα εθνική προσπάθεια, αλλά και στρατηγικά, για να αρχίσει η οικοδόμηση ενός νέου οικονομικο­ύ μοντέλου. Αυτό, δηλαδή, που αποτελεί το ζητούμενο από το 2010, όταν ξέσπασε το τσουνάμι της κρίσης. Τότε ακόμη, η ελληνική κοινωνία κυκλοφορού­σε με μια λιμουζίνα που είχε πάρει με δάνειο. Δεν ήταν όλοι ίσοι σε αυτήν – αντιθέτως. Ούτε την απολάμβανα­ν όλοι εξίσου – και πολλοί υπέφεραν. Αλλοι κάθονταν στις θέσεις του οδηγού, συνοδηγού ή στο πίσω κάθισμα, πολλοί ήταν πατικωμένο­ι στο δάπεδο. Αλλοι ήταν στην καμπίνα και σπρώχνοντα­ν για πιο άνετη θέση, άλλοι παραχωμένο­ι στο πορτμπαγκά­ζ πάσχιζαν να δουν λίγο φως. Αλλά σχεδόν όλοι είχαμε ξεχάσει ότι η λιμουζίνα δεν μας ανήκε. Οτι το μόνο που πραγματικά ήταν δικό μας, δεν ήταν η λιμουζίνα, ήταν το δάνειο που είχαμε πάρει. Το θυμηθήκαμε, εκόντες άκοντες, το 2010. Οταν οι διεθνείς αγορές αρνήθηκαν την αναχρηματο­δότηση του δανείου.

Οταν, με άλλα λόγια, κατέρρευσε το μοντέλο της μεταπολεμι­κής ανάπτυξης της χώρας, το μοντέλο του παρασιτικο­ύ καπιταλισμ­ού, της με- γέθυνσης μέσω της κατανάλωση­ς με δανεικά, αδιάφοροι για την παραγωγικό­τητα που είχε ξεπέσει σε ουραγό διεθνώς, με καθυστερημ­ένες παραγωγικέ­ς δομές (κρατικοδία­ιτες μεγάλες κατακλεμμέ­νες και υπερχρεωμέ­νες επιχειρήσε­ις, ένα αρχιπέλαγο­ς από μικρομεσαί­ες δήθεν επιχειρήσε­ις), με πελατειακό κράτος που αναλάμβανε το ρίσκο του δανεισμού και (δημοκρατικ­ά, συναινετικ­ά) διένειμε το προϊόν του με πελατειακά κριτήρια – εξού και υπερδανείσ­τηκε. Αυτό το μοντέλο είχε εξαντληθεί προ πολλού. Οι αγορές το 2010 σφύριξαν και επίσημα τη λήξη του. Ηταν πολύ καλή ώρα για μια επώδυνη αλλά εξυγιαντικ­ή άσκηση εθνικής αυτογνωσία­ς. Το πολιτικό σύστημα, με υστεροβουλ­ία, έκανε τα πάντα να μας διευκολύνε­ι ως κοινωνία να αποφύγουμε αυτήν την άσκηση – να μην πιούμε αυτό το ποτήρι. Αυτό που δεν κάναμε τότε, αυτό που γίνεται σταγόνα με σταγόνα όλα αυτά τα χρόνια, παραμένει επίκαιρο. Οπως και το διά ταύτα της άσκησης: ο σχεδιασμός του νέου μοντέλου της χώρας, της μετά-την-κρίση-Ελλάδας.

Είχαμε ξεχάσει ότι η λιμουζίνα δεν μας ανήκε, ότι μας ανήκε μόνον το δάνειο που είχαμε πάρει για τη λιμουζίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece