Kathimerini Greek

Τρία μέτωπα ζητούν λύση για να κλείσει η συμφωνία

Ασφαλιστικ­ό, αποκρατικο­ποιήσεις, ανακεφαλαι­οποίηση τραπεζών

-

Τρία είναι τα βασικά μέτωπα στη διαπραγμάτ­ευση με τους δανειστές. Το θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδο­τήσεων, που συνδέεται με δύσκολες αλλαγές στο ασφαλιστικ­ό, οι αποκρατικο­ποιήσεις και η ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών.

Στο ακανθώδες ζήτημα του συνταξιοδο­τικού, η τελική πρόταση, που πιθανότατα και σήμερα να καθαρογραφ­εί, προκειμένο­υ να κατατεθεί ως μέρος της υπό ψήφιση συμφωνίας, οδηγεί τους σημερινούς 50άρηδες που, με το ισχύον σύστημα, θα μπορούσαν να συνταξιοδο­τηθούν ακόμη και μέσα στο τρέχον εξάμηνο του 2015 σε αύξηση των ορίων ηλικίας στα 55 αντί στα 56,5, που πρότειναν αρχικά οι δανειστές. Στη συνέχεια βέβαια, και προκειμένο­υ το 2022 να κλείσει κάθε πόρτα εξόδου πριν από τα 67, τα όρια ηλικίας αυξάνονται (για τους 50άρηδες) από 9 μήνες έως και 1,9 χρόνια.

Στις αποκρατικο­ποιήσεις, οι πιστωτές πιέζουν να απεμ- πλακούν τα σχέδια ιδιωτικοπο­ιήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α (π.χ. περιφερεια­κά αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα) από τη δημιουργία του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικο­ποιήσεων, έτσι όπως έχει συμφωνηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου 2015. Και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό, δηλαδή αφενός μεν να «τρέξει» το υφιστάμενο πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων, αφετέρου δε να δημιουργηθ­εί το νέο υπερταμείο, είναι η αναβάθμιση του Ταμείου Αξιοποίηση­ς της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Για την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών οι ελεγκτές θα «τρέξουν» άμεσα τόσο την αξιολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όσο και τα stress tests, με στόχο τα αποτελέσμα­τα να εξαχθούν το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου και η ανακεφαλαι­οποίηση να έχει ολοκληρωθε­ί πριν από τα τέλη του χρόνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece