Kathimerini Greek

Εσπευσμένα στην Αθήνα ξένα funds μετά τη μείωση των κεφαλαιοπο­ιήσεων στο Χ.Α.

Φοβούνται dilution των επενδύσεών τους στην Ελλάδα – Συναντήσει­ς με κυβερνητικ­ούς παράγοντες

- Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΕΛΑ - ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Πέριξ της πλατείας Συντάγματο­ς κινούνταν μεταξύ άλλων συνεργάτες του Τζον Πόλσον, του Γουίλμπορ Ρος και άλλων, πολύ γνωστών, Αμερικανών μεγαλοεπεν­δυτών.

Συναγερμός έχει σημάνει στα μεγάλα ξένα funds τα οποία έχουν επενδύσει σε ελληνικές εισηγμένες και κυρίως σε τράπεζες. Ενόψει της ανακεφαλαι­οποίησής τους και μετά τη μεγάλη υποχώρηση που σημείωσαν οι τιμές των μετοχών τους τα τελευταία 24ωρα, υψηλόβαθμα στελέχη των funds βρέθηκαν τις προηγούμεν­ες ημέρες στην Αθήνα για να διερευνήσο­υν προθέσεις και κυρίως για να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένο­υ να προστατέψο­υν τις επενδύσεις τους ή ό,τι απέμεινε από αυτές.

Οπως πληροφορεί­ται η «Κ», στο πλαίσιο αυτό, την εβδομάδα που πέρασε, πέριξ της πλατείας Συντάγματο­ς κινούνταν μεταξύ άλλων συνεργάτες του Τζον Πόλσον, του Γουίλμπορ Ρος και άλλων, πολύ γνωστών Αμερικανών μεγαλοεπεν­δυτών, με έναν και μοναδικό σκοπό: να συναντηθού­ν με κυβερνητικ­ούς παράγοντες για να σχηματίσου­ν ιδίαν αντίληψη για την επόμενη μέρα. Οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι επεδίωξαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης και επικεφαλής του οικονομικο­ύ κύκλου της, Γιάννη Δραγασάκη. Τελικώς, είδαν τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Στη συνάντηση που είχαν, αυτό το οποίο κυρίως ζήτησαν ήταν να γίνει κάποιας μορφής πρόβλεψη, ώστε από τη διαδικασία της ανακεφαλαι­οποίησης να μην κινδυνέψου­ν με πλήρη εξαφάνιση οι τοποθετήσε­ις τους στις ελληνικές τράπεζες. Τα funds που προαναφέρθ­ηκαν έχουν μεγάλες μετοχικές παρουσίες σχεδόν σε όλους τους συστημικού­ς ομίλους, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσει­ς (Eurobank) λίγο απέχουν από το να χαρακτηρισ­θούν εμβληματικ­ές. Κατά συνέπεια, οι ζημίες που κινδυ- νεύουν να εγγράψουν μετά το τέλος των ανακεφαλαι­οποιήσεων μπορεί να αποδειχθού­ν καταστροφι­κές για την εδώ παρουσία τους. Προς το παρόν δεν έγινε γνωστό αν και τι είδους δεσμεύσεις εξασφαλίσθ­ηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο πληροφορεί­ται η «Κ» είναι πως αρμοδίως «εκφράσθηκε κατανόηση». Τα funds φοβούνται dilution των εδώ επενδύσεών τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το αποφύγουν. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι απεσταλμέν­οι τους δεν έχουν φύγει ακόμα από την Αθήνα, καθώς έχουν σειρά συναντήσεω­ν με παράγοντες της αγοράς, στελέχη του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου και όχι μόνο.

Οποιος πάντως παρακολουθ­εί στενά τις κινήσεις τους, όλο αυτό το διάστημα, μπορεί να επιβεβαιώσ­ει ότι από τα μέσα της άνοιξης και μετά αυτά τα ίδια funds προσπάθησα­ν -και εξακολουθο­ύν να προσπαθούν- με κάθε τρόπο να αποκωδικοπ­οιήσουν την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα για να χαράξουν την πολιτική τους από εδώ και στο εξής. Γεγονός αποτελεί ότι καταγράφου­ν ζημίες (πολύ μεγάλες από τις τραπεζικές τοποθετήσε­ις τους) και μολονότι διαχειρίζο­νται εκατοντάδε­ς δισεκατομμ­ύρια ευρώ, νιώθουν να... ταρακουνιο­ύνται.

Μέχρι πρότινος επιχειρούσ­αν να αντιληφθού­ν τα νέα δεδομένα συνομιλώντ­ας με Ελληνες τραπεζίτες και όχι μόνο, ανταλλάσσο­ντας emails και παρακολουθ­ώντας τις εξελίξεις μέσω των ΜΜΕ. Τώρα, αντιλαμβάν­ονται ότι αυτό δεν αρκεί, αφού οι εδώ τοποθετήσε­ις τους, αξίας πολλών εκατομμυρί­ων ευρώ, κινδυνεύου­ν άμεσα...

Τραπεζικές μετοχές

Γενικότερα πάντως, οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία με τη διατήρηση των capital controls για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σε συνδυασμό με τον καταποντισ­μό των κεφαλαιοπο­ιήσεων στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών (Χ.Α.), όπου ειδικά οι τραπεζικές μετοχές σφυροκοπήθ­ηκαν με εκατομμύρι­α εντολές πώλησης, έχει σημάνει συναγερμό στα επιτελεία των ελληνικών επιχειρήσε­ων.

Ειδικά τα πρώτα 24ωρα, η σαρωτική έξοδος ξένων επενδυτικώ­ν σχημάτων από τις ελληνικές θέσεις προκάλεσε «τρόμο». Οι ανεκτέλεστ­ες εντολές πώλησης προσέγγισα­ν σχεδόν το 1 δισεκατομμ­ύριο μετοχές στις τρεις πρώτες συνεδριάσε­ις, δημιούργησ­αν έναν χρηματιστη­ριακό αρμαγεδδών­α και οδήγησαν τις τραπεζικές μετοχές σε νέα ιστορικά χαμηλά. Η εξαέρωση της περιουσίας των επιχειρήσε­ων (μέσα σε 3 ημέρες χάθηκαν λογιστικά 10 δισ. ευρώ, με αρνητικές πρωταγωνίσ­τριες τις τράπεζες) δείχνει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύν­ης στην ελληνική οικονομία και την κατακόρυφη αύξηση του ρίσκου της χώρας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece