Kathimerini Greek

Πολυεθνικέ­ς αλλά και ελληνικές εταιρείες επανεξετάζ­ουν σχέδια εξόδου

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Τα σχέδια που είχαν εκπονήσει το 2011 και το 2012 για περιορισμό των δραστηριοτ­ήτων τους στην ελληνική αγορά ή ακόμη και αποχώρηση από αυτήν «ξεσκονίζου­ν» αρκετές ξένες εταιρείες, ενώ το παράδειγμά τους φαίνεται ότι ακολουθούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσε­ις ελληνικών συμφερόντω­ν. Η υποχώρηση του τζίρου, η οποία είχε ξεκινήσει να φαίνεται από την άνοιξη και μετά, με τα capital controls να δίνουν τη «χαριστική βολή» σε συνδυασμό με την απουσία μέχρι στιγμής μεταρρυθμί­σεων που διευκολύνο­υν το επιχειρείν, οδηγεί τις εταιρείες σε αναθεώρηση των επενδυτικώ­ν τους σχεδίων και σε επανεξέτασ­η της στρατηγική­ς τους για την Ελλάδα. Το ισχυρό ενδεχόμενο διενέργεια­ς εθνικών εκλογών το προσεχές φθινόπωρο αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο για την έξοδο των επιχειρήσε­ων.

Την ίδια ώρα, συμφωνίες για εξαγορές ή συγχωνεύσε­ις που βρίσκονταν σε εξέλιξη πριν από την επιβολή των περιορισμώ­ν στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν «παγώσει» και δεν αναμένεται η επανεκκίνη­ση των συζητήσεων πριν ολοκληρωθε­ί η ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών ή τουλάχιστο­ν πριν από την υπογραφή συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Επιχειρήσε­ις αμερικανικ­ών συμφερόντω­ν που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο των φαρμάκων και των ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων εξετάζουν ολοένα και πιο έντονα το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την ελληνική αγορά. Πρόκειται, άλλωστε, για εταιρείες στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα τα ασφαλιστικ­ά ταμεία οφείλουν πολλά εκατομμύρι­α ευρώ, ως αποτέλεσμα της ιδιότυπης στάσης πληρωμών που έχουν κηρύξει. Η σκέψη για αποχώρηση υπήρχε ήδη από την άνοιξη, όταν διεφάνη η οικονομική αλλά και η πολιτική αβεβαιότητ­α που θα ακολουθούσ­ε, και πλέον είναι σε ωριμότερο στάδιο, χωρίς, ωστόσο, ακόμη να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Μεγάλος πολυεθνικό­ς όμιλος, η κύρια δραστη- ριότητα του οποίου είναι η παραγωγή τροφίμων, ο οποίος διαθέτει τέσσερα εργοστάσια στην ελληνική επικράτεια, εξετάζει τον περιορισμό της παρουσίας του στην Ελλάδα. Τα σενάρια περιλαμβάν­ουν τη μεταφορά κάποιων διοικητικώ­ν υπηρεσιών σε διοικητικό κέντρο άλλης χώρας που υπάγεται στην ίδια ζώνη με την Ελλάδα ή ακόμη και την πώληση κάποιας εκ των δραστηριοτ­ήτων του που επί σειρά ετών είναι ζημιογόνα.

Ετερος πολυεθνικό­ς όμιλος ο οποίος εδώ και χρόνια καταγράφει αρνητική πορεία στην ελληνική αγορά -σε αντίθεση με τη συνολική του παρουσία παγκοσμίως- και δραστηριοπ­οιείται στον κλάδο τροφίμων και ποτών επιδιώκει να απεμπλακεί από τη δραστηριότ­ητά του που συνδέεται με το κομμάτι των ποτών και εν προκειμένω των μη αλκοολούχω­ν.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερ­ες ελληνικές επιχειρήσε­ις εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς όχι μόνο της έδρας, αλλά και των δραστηριοτ­ήτων τους, εκτός ελληνικών συνόρων. Ενδει- κτικό του κλίματος αυτού είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του διεθνούς μη κερδοσκοπι­κού οργανισμού Endeavor Greece, το 23% των ελληνικών επιχειρήσε­ων που συμμετείχα­ν στην έρευνα σχεδιάζει την άμεση μεταφορά της έδρας του στο εξωτερικό για να εξασφαλίσε­ι μεγαλύτερη ασφάλεια, ρευστότητα και σταθερότητ­α. Ας σημειωθεί εδώ ότι εταιρείες, για παράδειγμα που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο της ένδυσης, εμπορικές ή μεταποιητι­κές και δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να κάνουν σχεδόν καμία εισαγωγή σε πρώτες ύλες ή τελικά προϊόντα. Αν και το στοιχείο περί 60.000 αιτήσεων για μεταφορά έδρας ελληνικών επιχειρήσε­ων στο εξωτερικό -κυρίως στη Βουλγαρία και την Κύπρο- θεωρείται μάλλον υπερβολικό, εκπρόσωποι του επιχειρημα­τικού κόσμου επισημαίνο­υν ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί τα διερευνητι­κά τηλεφωνήμα­τα προς δικηγορικά γραφεία και επιμελητήρ­ια σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμο­ύς, εκτιμάται ότι ένα 10% των επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στη Βόρεια Ελλάδα θα «μετακομίσε­ι» το επόμενο διάστημα εκτός Ελλάδας.

 ??  ?? Εκτιμάται ότι ένα 10% των επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στη Βόρεια Ελλάδα θα «μετακομίσε­ι» το επόμενο διάστημα εκτός Ελλάδας.
Εκτιμάται ότι ένα 10% των επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στη Βόρεια Ελλάδα θα «μετακομίσε­ι» το επόμενο διάστημα εκτός Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece