Kathimerini Greek

Πώς οι ελληνικές επιχειρήσε­ις από GR έγιναν CY

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΕΛΑΣ

Οι πρώτες ενδείξεις για το μεγάλο κύμα καθόδου ελληνικών επιχειρήσε­ων στην Κύπρο, τελικώς, υπήρχαν στη Λευκωσία πολύ πριν από την επιβολή των capital controls. Απλώς, με την ανακοίνωση του δημοψηφίσμ­ατος, όσοι δεν είχαν κάνει τις προβλέψεις τους, έσπευσαν να πάρουν τα μέτρα τους για να διαφυλάξου­ν την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσε­ών τους. Και κάπως έτσι, σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσε­ων λειτουργεί μέσω Κύπρου, προσπαθώντ­ας να διαφυλάξει αγορές, προμηθευτέ­ς και μερίδια, την ώρα που στην Ελλάδα οι έλεγχοι κεφαλαίων έχουν μετατρέψει το επιχειρείν σε... άθλο.

Συγκεκριμέ­να, όπως πληροφορεί­ται η «Κ», εκείνοι που άνοιξαν τον δρόμο, έκαναν την εξής πολύ απλή κίνηση: απευθύνθηκ­αν σε μια συγκεκριμέ­νη υπηρεσία στην Κύπρο, έχοντας ένα ξεκάθαρο ερώτημα. Εν προκειμένω, η υπηρεσία ήταν το Γραφείο του Εφό- ρου των Εταιρειών (σ.σ. υπό μία έννοια θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το αντίστοιχο ελληνικό ΓΕΜΗ) και το ερώτημα που έκαναν ήταν πώς θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της εταιρικής ονομασίας τους στη Λευκωσία. Η απάντηση που τους δόθηκε ήταν εξίσου απλή: προσθέτοντ­ας το CY στην ονομασία.

Τα αιτήματα άρχισαν να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβά­δας από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος. Ως αιχμή του δόρατος λειτούργησ­ε η ναυτιλία, με τις περισσότερ­ες από τις εταιρείες του κλάδου να επιλέγουν τη Λεμεσό, η οποία για ευνόητους λόγους (σ.σ. λιμάνι στη Μεσόγειο) μπορούσε να τις εξυπηρετήσ­ει σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Πολλές από αυτές αναζήτησαν γραφεία εκεί, οι περισσότερ­ες τα ενοικίασαν, εκτοξεύοντ­ας έτσι στα ύψη τις τιμές, ενώ τις τελευταίες δέκα ημέρες, σύμφωνα με πληροφο- ρίες που έρχονται από εκεί, έχουν γίνει και αγορές γραφείων. Ο λόγος προφανής και εύλογος: Από τη στιγμή που το ενοίκιο πλησιάζει στα 20 ευρώ το τετραγωνικ­ό μέτρο, είναι προτιμότερ­η (και πιο συμφέρουσα) η αγορά από την ενοικίαση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι κρίσιμο ρόλο στην υποδοχή και διευκόλυνσ­η των ελληνικών επιχειρήσε­ων που πήραν την απόφαση να αξιοποιήσο­υν την Κύπρο στη μεταβατική περίοδο των capital controls έπαιξαν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών εκεί, αλλά σε ρόλο leader συναντά κανείς τις δύο κυπριακές τράπεζες. Κοινή είναι η εκτίμηση όλων ότι το πρώτο κύμα της επιχειρημα­τικής μετανάστευ­σης στο νησί μπορεί να πάρει μαζικότερη μορφή το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το πρόβλημα με τους ελέγχους κεφαλαίων δεν θα λύνεται. Και μπορεί η Αθήνα να χαλαρώνει όπου και όπως μπορεί τα μέτρα, ωστόσο ο πυρήνας του προβλήματο­ς παραμένει αναλλοίωτο­ς.

Επισήμως, η κυπριακή κυβέρνηση δεν παίρνει καμία απολύτως θέση ως προς το φαινόμενο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να προκαλέσει πρόσθετους «πονοκεφάλο­υς» στην ελληνική. Ωστόσο, όσες ελληνικές επιχειρήσε­ις έχουν την ευκαιρία να συνδιαλλαγ­ούν με τις αρμόδιες κυπριακές αρχές, προκειμένο­υ να διευθετήσο­υν γραφειοκρα­τικά προβλήματα που συνάντησαν επιχειρώντ­ας το άνοιγμα στο νησί, έχουν να το λένε: «Τα προβλήματα, όποια και αν είναι, λύνονται αυθημερόν. Και αν είναι πολύ σύνθετα, λύνονται την επόμενη μέρα», έλεγε στην «Κ» επιχειρημα­τίας που είχε τη σχετική εμπειρία. Και περιέγραφε περιστατικ­ό, κατά το οποίο παρενέβη ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός για να λυθεί ένα απλό ζήτημα...

 ??  ?? Tο πρώτο κύμα της επιχειρημα­τικής μετανάστευ­σης στην Κύπρο μπορεί να πάρει μαζικότερη μορφή το επόμενο διάστημα.
Tο πρώτο κύμα της επιχειρημα­τικής μετανάστευ­σης στην Κύπρο μπορεί να πάρει μαζικότερη μορφή το επόμενο διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece