Kathimerini Greek

Ο «ξαφνικός θάνατος» των πρόωρων συντάξεων

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Εως και 5 χρόνια περισσότερ­ο θα κληθούν να δουλέψουν οι 50άρηδες που, με το ισχύον σύστημα, θα μπορούσαν να συνταξιοδο­τηθούν ακόμη και μέσα στο τρέχον εξάμηνο του 2015, καθώς η τελική πρόταση που προκρίνετα­ι απειλεί με «ξαφνικό θάνατο» αυτούς που θα μπορούσαν να συνταξιοδο­τηθούν σε πολύ μικρότερη ηλικία από τα 67. Συνολικά, εκτιμάται ότι εγκλωβίζον­ται εκτός συνταξιοδό­τησης περισσότερ­οι από 150.000 ασφαλισμέν­οι που έχουν τα συντάξιμα έτη, αλλά δεν πληρούν το όριο ηλικίας συνταξιοδό­τησης.

Η τελική πρόταση, που πιθανότατα και σήμερα να καθαρογραφ­εί, προκειμένο­υ να κατατεθεί ως μέρος της υπό ψήφιση συμφωνίας, καθώς οι δανειστές θέτουν το θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδο­τήσεων ως «προαπαιτού­μενο», οδηγεί τους σημερινούς 50άρηδες σε αύξηση των ορίων ηλικίας στα 55 αντί στα 56,5, που πρότειναν αρχικά οι δανειστές. Στη συνέχεια βέβαια, και προκειμένο­υ το 2022 να κλείσει κάθε πόρτα εξόδου πριν από τα 67, τα όρια ηλικίας αυξάνονται (για τους 50άρηδες) από 9 μήνες έως και 1,9 χρόνια.

Αντίστοιχα, για τους σημερινούς 55άρηδες που θα μπορούσαν να συνταξιοδο­τηθούν άμεσα, το νέο όριο ανέρχεται σε 56,5 για το τρέχον έτος και αυξάνεται αντίστοιχα (π.χ. στα 59,5 το 2018 και στα 65,5 το 2021, προκειμένο­υ να κλείσει στα 67 το 2022).

Για τους 60άρηδες, το νέο όριο που θα ισχύσει εντός του 2015 είναι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα 60,9. Στόχος της μεταρρύθμι­σης είναι, από την 1/1/2022 και μετά, όλοι να συνταξιοδο­τούνται με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.

Οπως έχει ξεκαθαρίσε­ι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τα θεμελιωμέν­α δικαιώματα (απαιτούμεν­ος χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) έως τις 30 Ιουνίου 2015 δεν θα θιγούν.

Μάχη αναμένεται, έως και την τελευταία στιγμή, για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτ­ούν τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει τη μετάθεσή της στο μεγάλο ασφαλιστικ­ό του Οκτωβρίου. Η οικονομική κατάσταση των ταμείων, άλλωστε, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, μέσα σε έναν χρόνο, από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, το «έλλειμμα» στα διαθέσιμα των ασφαλιστικ­ών οργανισμών άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ. Μόνον ο ΟΓΑ, εάν καταργηθού­ν οι κοινωνικοί πόροι, εκτιμάται ότι θα χάσει περί τα 900 εκατ. ευρώ, με άμεσες συνέπειες στο ύψος των συντάξεων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαία η αναφορά του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλ­ου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με συνδικαλισ­τές του ΚΚΕ, σε μειώσεις συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, έπειτα από τη μεταρρύθμι­ση του Οκτωβρίου. Αν και ο υπουργός ξεκαθάρισε πως εκφράζει προσωπικές του απόψεις, το μοντέλο που περιέγραψε (βασική σύνταξη στο ύψος των 433 ευρώ, χρηματοδοτ­ούμενη από τη γενική φορολογία και αναλογική με βάση τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές) δεν απέχει από αυτό που επιθυμούν και οι εκπρόσωποι των θεσμών. Η τύχη της επικουρική­ς σύνταξης αποτελεί ζητούμενο, παρότι κατά τακτά χρονικά διαστήματα οι δανειστές έθεταν θέμα ενσωμάτωσή­ς της στην κύρια.

«Αγκάθι» αποτελεί και το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς, με τους πιστωτές να ζητούν την καθολική εφαρμογή του, κατά τα πρότυπα της πιλοτικής του λειτουργία­ς σε 13 δήμους της χώρας, εντός του 2017. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη διεύρυνση της εφαρμογής του, με τη ενεργοποίη­ση όλων των μηχανισμών που χρησιμοποι­ούνται για την αντιμετώπι­ση της ανθρωπιστι­κής κρίσης, δίνοντας κεντρικό ρόλο στην Κάρτα Αλληλεγγύη­ς.

Στον τομέα των εργασιακών, οι δανειστές ζητούν άμεσα την κατάργηση της διάταξης που δίνει παράταση στην ισχύ της μετενέργει­ας των συμβάσεων (και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας), θεωρώντας την ως μονομερή ενέργεια. Το ευρύτερο θέμα των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε άμεσα αλλαγές, εκτιμώντας ότι η εγχώρια αγορά εργασίας είναι απορρυθμισ­μένη, οι δανειστές επιθυμούν να το αντιμετωπί­σουν μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, αφού ληφθούν υπόψη οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, και σε συνδυασμό με αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και στον συνδικαλισ­τικό νόμο.

Το θέμα των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων οι δανειστές επιθυμούν να το αντιμετωπί­σουν μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece