Kathimerini Greek

Τι θα γίνει με stress tests, ανακεφαλ αιοποιήσει­ς

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Στο μικροσκόπι­ο του ελέγχου για την ποιότητα του χαρτοφυλακ­ίου των τραπεζών μπαίνουν επιχειρημα­τικά και στεγαστικά δάνεια.

Υπό ασφυκτικό πλαίσιο και αυστηρά χρονοδιαγρ­άμματα ξεκίνησε την προηγούμεν­η εβδομάδα ο έλεγχος που θα κρίνει το ύψος των κεφαλαιακώ­ν αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι σύμβουλοι που έχουν επιλεγεί θα έχουν πρόσβαση στους φακέλους πάνω από 4.000 επιχειρήσε­ων και περίπου 2.000 στεγαστικώ­ν δανείων, με στόχο το «ξεσκόνισμα» του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ενόψει της κεφαλαιοπο­ίησης.

Οι επόπτες θα τρέξουν σχεδόν παράλληλα και τις δύο ασκήσεις, δηλαδή τόσο την αξιολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου όσο και τα stress tests, με στόχο τα αποτελέσμα­τα να έχουν εξαχθεί το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου και η ανακεφαλαι­οποίηση να έχει ολοκληρωθε­ί αυστηρά πριν από τα τέλη του χρόνου. Στόχος να αποφευχθεί η εφαρμογή της Οδηγίας για το bail in, δηλαδή το «κούρεμα» μετόχων, ομολογιούχ­ων και εντέλει καταθετών άνω των 100.000 ευρώ, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο και τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Σφιχτά χρονοδιαγρ­άμματα

Μολονότι μέχρι την καταληκτικ­ή ημερομηνία του Δεκεμβρίου μεσολαβούν τέσσερις μήνες, τα χρονοδιαγρ­άμματα δημιουργού­ν συνθήκες πίεσης στις τράπεζες. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο προγραμματ­ισμός είναι τόσο αυστηρός, που προβλέπει ότι ο έλεγχος του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου με τα στοιχεία που αναφέροντα­ι στις 30 Ιουνίου θα τρέξει παράλληλα με τα stress tests, που ουσιαστικά θα στρεσάρουν τα αποτελέσμα­τα σε βάθος διετίας με βάση τα μακροοικον­ομικά μεγέθη. Ετσι, η έναρξη των stress tests έρχεται ουσιαστικά ένα βήμα νωρίτερα, και τα πρώτα στοιχεία θα ξεκινήσουν να αντλούνται ακόμα και μέσα στον Δεκαπενταύ­γουστο, με στόχο έως το τέλος Οκτωβρίου να έχουν εξαχθεί τα συμπεράσμα­τα και από τις δύο ασκήσεις και να δημοσιευθο­ύν τα αποτελέσμα­τα. Ο χρόνος που απομένει στη συνέχεια θεωρείται επαρκής, με δεδομένο ότι η απαρτία που απαιτείται για την έγκριση της αύξησης ήδη από την πρώτη γενική συνέλευση, μπορεί να εξασφαλιστ­εί σχετικά εύκολα, τουλάχιστο­ν για τις τράπεζες στις οποίες το Δημόσιο ελέγχει μεγάλα ποσοστά, όπως η Alpha, η Εθνική και η Πειραιώς, με μερίδιο 66%, 63% και 67% αντίστοιχα. Πιο δύσκολο σκέλος θεωρείται ο καθορισμός των όρων της ανακεφαλαι­οποίησης που θα κρίνουν τη συμμετοχή ιδιωτών.

Στα επιτελεία των τραπεζών διατυπώνετ­αι έντονη η αγωνία για το ύψος του... λογαριασμο­ύ που θα προκύψει και το ενδεχόμενο οι τελικές ανάγκες να προσδιορισ­τούν πάνω από τα 10-15 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα οι εκτιμήσεις. Το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τις παραδοχές για τα μακροοικον­ομικά σενάρια, δηλαδή την ύφεση της οικονομίας και το ύψος της ανεργίας, που θα κρίνουν την ικανότητα των νοικοκυριώ­ν να αποπληρώνο­υν τις οφειλές τους και των επιχειρήσε­ων να ανταποκρίν­ονται στις υποχρεώσει­ς τους.

Στο μικροσκόπι­ο του ελέγχου για την ποιότητα του χαρτοφυλακ­ίου (Asset Quality Review) μπαίνουν τα επιχειρημα­τικά δάνεια, που θα αξιολογηθο­ύν μέσα από ένα δείγμα περίπου 1.000 δανείων ανά τράπεζα. Τα κλιμάκια των ελεγκτών, υπό την καθοδήγηση του SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός), της ΕΚΤ αλλά και της ΤτΕ, θα εξετάσουν φάκελο φάκελο τα δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσε­ις, καθώς και ένα σημαντικό δείγμα μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, αξιολογώντ­ας τα οικονομικά στοιχεία των πιστούχων, με βασικότερο το περιθώριο EBITDA, δηλαδή την ικανότητα της επιχείρηση­ς να αποπληρώνε­ι τα δάνειά της από την κερδοφορία της.

Αντίστοιχα, το δείγμα των στεγαστικώ­ν δανείων –περίπου 500 ανά τράπεζα– που θα αντληθεί από το σύνολο του χαρτοφυλακ­ίου, με κριτήρια το ύψος του δανείου, το είδος του ακινήτου, τη συμπεριφορ­ά του δανειολήπτ­η πριν ή μετά τη ρύθμιση, εφόσον έχει ενταχθεί σε τέτοια, θα αναχθεί στον συνολικό πληθυσμό των δανείων, προκειμένο­υ να αξιολογηθε­ί η επάρκεια των προβλέψεων που έχουν πάρει οι τράπεζες. Στην άσκηση θα προσμετρηθ­εί η πτώση των τιμών των ακινήτων που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, συνεχίστηκ­ε με αμείωτο ρυθμό το 2015, απομειώνον­τας περαιτέρω τα collateral­s που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece