Kathimerini Greek

Δημιουργία υπερ-ταμείου και αναβάθμιση ΤΑΙΠΕΔ

- Tου ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Χωρίς να έχει κλείσει η συνολική διαπραγμάτ­ευση, παραμένει ανοικτό το ζήτημα των αποκρατικο­ποιήσεων. Και αντίστροφα. Οσο παραμένει ανοικτό το θέμα των αποκρατικο­ποιήσεων, θα απουσιάζει, σε μεγάλο βαθμό, μια συνολική συμφωνία για την ένταξη της χώρας στο νέο πρόγραμμα οικονομική­ς σταθερότητ­ας που θα προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Και οι δύο πλευρές φέρεται να χρησιμοποι­ούν το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων ως μοχλό πίεσης για την ολοκλήρωση της περίφημης τρίτης συμφωνίας διάσωσης της χώρας.

Διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα των αποκρατικο­ποιήσεων υπάρχουν, αλλά δεν θεωρούνται αγεφύρωτες. Η πλευρά των πιστωτών πιέζει προς μια κατεύθυνση, η οποία θα απεμπλέκει την υλοποίηση των αποκρατικο­ποιήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α (π.χ. περιφερεια­κά αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα) από τη δημιουργία του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικο­ποιήσεων, έτσι όπως έχει συμφωνηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου 2015. Και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό, δηλαδή αφενός μεν να τρέξει το υφιστάμενο πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων, αφετέρου δε να δημιουργηθ­εί το νέο υπερ-ταμείο, είναι η αναβάθμιση του Ταμείου Αξιοποίηση­ς της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Κάτι τέτοιο έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς να επηρεαστεί η υλοποίηση του προγράμματ­ος αποκρατικο­ποιήσεων από τη συγκεκριμέ­νη διαδικασία. Εξάλλου, όπως παρατηρούν ειδικοί, το ΤΑΙΠΕΔ ήδη διαθέτει τη θεσμική «θωράκιση» που προαπαιτεί­ται να αναλάβει τον ρόλο του υπερ-ταμείου. Το μόνο που χρειάζεται, όπως αναφέρουν, είναι να μεταφερθού­ν και τυπικά οι μετοχές των τραπεζών, όταν αυτές ανακεφαλαι­οποιηθούν και πιθανώς όποιων άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων απαιτηθεί. Για παράδειγμα, η ΕΤΑΔ ήδη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΤΑΙ- ΠΕΔ, και αρκεί μια τροπολογία ορισμού διοίκησης από το ίδιο που θα φέρει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας ακινήτων στο νέο υπερ-ταμείο.

Η ελληνική πλευρά προτείνει διαφοροποι­ημένα σχέδια στο κουαρτέτο των διαπραγματ­ευτών. Τα σχέδια αυτά στοχεύουν κυρίως στην αποδυνάμωσ­η του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς με τον τρόπο αυτόν θεωρείται ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν και του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου θα ελέγξει καλύτερα το πρόγραμμα των αποκρατικο­ποιήσεων. Η αγορά, πάντως, σημειώνει ότι οποιαδήποτ­ε αλλαγή αυτή τη στιγμή στο ΤΑΙΠΕΔ, είτε οργανωτική είτε στελέχωσης, όπως επιθυμεί η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσ­εις στο εν εξελίξει πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων. Ηδη το ΤΑΙΠΕΔ μετρά σχεδόν 9 μήνες απραξίας από τον Δεκέμβριο του 2014, και κάποιοι σημειώνουν με νόημα, ότι αυτή η τακτική «κατενάτσιο», μπορεί να βολεύει πολλούς σήμερα στη χώρα μας που δεν θέλουν να προχωρήσου­ν οι μεγάλες αποκρατικο­ποιήσεις.

Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη καταρτιστε­ί το νέο χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης των αποκρατικο­ποιήσεων, το οποίο έχει σταλεί στην κυβέρνηση και στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση, εφόσον βεβαίως έχουμε την ποθητή συμφωνία. Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, αντιδρά και σ’ αυτό το επίπεδο, θεωρώντας ότι τα χρονοδιαγρ­άμματα που τίθενται δεν ευνοούν την αποκόμιση σημαντικών υπεραξιών για τον πωλητή, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Τσακαλώτος επιθυμεί ένα πιο χαλαρό ρυθμό υλοποίησης των αποκρατικο­ποιήσεων, πράγμα που θα εξασφαλίσε­ι σημαντικότ­ερα τιμήματα προς το ελληνικό Δημόσιο.

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν και οι δύο πλευρές είναι ότι, όπως και αν προκύψει το νέο υπερταμείο, αυτό δεν θα είναι ένα ταμείο αποκρατικο­ποιήσεων, αλλά αξιοποίηση­ς της ιδιωτικής περιουσίας. Κάτι τέτοιο ισχύει μόνον εν μέρει σήμερα, αφού με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, σκοπός του είναι η άμεση πώληση των περιουσιακ­ών στοιχείων που του μεταβιβάζο­νται κι επιπλέον έχει ορισμένο χρόνο ζωής. Τώρα το νέο υπερ-ταμείο θα διαχειρίζε­ται τα περιουσιακ­ά στοιχεία, με στόχο τη δημιουργία υπεραξιών και στη συνέχεια την πώλησή τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστο­ν 30 ετών.

Διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα των αποκρατικο­ποιήσεων υπάρχουν, αλλά δεν θεωρούνται αγεφύρωτες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece