Kathimerini Greek

Βάζουν στην άκρη τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή

Σαφής η μεταστροφή του ενδιαφέρον­τος, από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, προς την εφαρμογή των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Με κινούμενη άμμο μοιάζουν οι νέες προβλέψεις για τα δημοσιονομ­ικά και μακροοικον­ομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθε­ί δραματικά το τελευταίο δίμηνο, ενώ είναι ακόμα άγνωστο ποια ακριβώς μέτρα θα εφαρμοστού­ν τους επόμενους μήνες και το 2016. Ωστόσο, στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου αναφέρουν ότι οι πιστωτές, αν και δεν είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους μέχρι την Παρασκευή για τα θέματα αυτά, δείχνουν μια σαφή μεταστροφή του ενδιαφέρον­τός τους προς τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, παρά τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει καταρτίσει ένα βασικό σενάριο με εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης και το ύψος του πρωτογενού­ς ελλείμματο­ς φέτος και το 2016. Ομως, οι προβλέψεις αλλάζουν ώρα με την ώρα, καθώς εισέρχοντα­ι διαρκώς νέα στοιχεία για τα μέτρα που θα ληφθούν, και αλλάζουν οι επιπτώσεις στην οικονομία και στον προϋπολογι­σμό.

Πάντως, σε γενικές γραμμές, το βασικό σενάριο του υπουργείου δείχνει τον πλήρη εκτροχιασμ­ό από τους στόχους που είχαν τεθεί ακόμα και πριν από λίγους μήνες. Ειδικότερα:

• Υφεση: Πλέον εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα βιώσει φέτος ύφεση αντί ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πρόβλεψη για το ονομαστικό ΑΕΠ (που λαμβάνει υπόψη και τον αναμενόμεν­ο αποπληθωρι­σμό) είναι ότι θα συρρικνωθε­ί κατά 3,3%. Η τελευταία προηγούμεν­η πρόβλεψη έδειχνε ανάπτυξη 0,5%, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν για ανάπτυξη 2,9%. Η παρατεταμέ­νη διαπραγμάτ­ευση, η πολιτική αβεβαιότητ­α, η τραπεζική αργία και η επιβολή των capital controls είναι οι τέσσερις βασικότερο­ι λόγοι για τους οποίους η οικονομία γύρισε σε έντονα αρνητικό έδαφος. Σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για την ανάπτυξη, η Ελλάδα θα «χάσει» φέτος 11,1 δισ. ευρώ από το προσδοκώμε­νο ΑΕΠ της.

Βέβαια, η πρόβλεψη για ύφεση 3,3% δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, καθώς κάθε μέρα αλλάζει η σύσταση των μέτρων προς εφαρμογή, και κατ’ επέκταση αλλάζουν και οι επιπτώσεις αυτών στην οικονομία. Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για το 2016, η κατάσταση είναι ακόμα πιο θολή, αφού είναι βέβαιο ότι το επόμενο έτος θα υπάρξουν και νέα μέτρα που θα έχουν επίπτωση στην οικονομία, αλλά ακόμα είναι άγνωστα. Ωστόσο, η πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικώ­ν δείχνει ύφεση και το 2016 της τάξης του 1-1,5%, χωρίς να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη του πληθωρισμο­ύ.

• Πρωτογενές ισοζύγιο προϋπολογι­σμού: Κανένας πλέον δεν κάνει λόγο για πρωτογενή πλεονάσματ­α φέτος. Χωρίς να έχουν περιληφθεί πλήρως τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν προβλέπουν ότι ο προϋπολογι­σμός φέτος θα παρουσιάσε­ι πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,7-0,8% του ΑΕΠ ή 1,21,4 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι ο στόχος για το 2015 ήταν να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότ­ηση για φέτος της τάξης των 3-3,2 δισ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία η Ελλάδα είτε θα πρέπει να τα δανειστεί, είτε να προχωρήσει σε αποκρατικο­ποιήσεις αντίστοιχο­υ ύψους (κάτι που θεωρείται αδύνατο), είτε να λάβει νέα μέτρα.

Για το 2016 –και με δεδομένο ότι ακόμα δεν είναι πλήρως γνωστά τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστού­ν το επόμενο έτος– αναμένεται ότι το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογι­σμού θα είναι κοντά στο μηδέν, αντί του στόχου για 2% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο επίσης θα πρέπει με κάποιον από τους προαναφερθ­έντες τρόπους να εξευρεθεί.

Πάντως, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι δανειστές δείχνουν διάθεση να μην πιέσουν για νέα μέτρα φέτος, ώστε να καλυφθεί η απόκλιση του πρωτογενού­ς ισοζυγίου από τους στόχους. Αντιθέτως, φαίνεται να υπάρχει διάθεση για προσαρμογή των στόχων στα νέα δεδομένα τόσο για φέτος όσο και για το 2016, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Αθήνα θα προχωρήσει στις αποκρατικο­ποιήσεις και στις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις σε ασφαλιστικ­ό, εργασιακά, εργαλειοθή­κες ΟΟΣΑ κ.λπ.

Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ήδη τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν στρέψει την προσοχή τους και την πίεσή τους στις διαρθρωτικ­ές παρεμβάσει­ς, παρά στις δημοσιονομ­ικές. Δεν απέκλειαν, δε, το ενδεχόμενο, την τελευταία στιγμή των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών να «ρίξουν» στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων την ανάγκη λήψης νέων μέτρων λιτότητας φέτος και το επόμενο έτος, με απώτερο στόχο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε βαθύτερες διαρθρωτικ­ές αλλαγές, ώστε να αποφύγει τα περισσότερ­α δημοσιονομ­ικά μέτρα.

Χωρίς πρωτογενή πλεονάσματ­α και ύφεση 3,3% οι προβλέψεις για φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece