Kathimerini Greek

Το... αντιμνημον­ιακό πακέτο για τις ευάλωτες ομάδες

Δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμο­ύ για σίτιση μαθητών, διάθεση τροφίμων και κάρτα ελεύθερης μετακίνηση­ς

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμο­ύ «χρηματοδότ­ησης από το πλήθος», κατά τα πρότυπα του crowdfundi­ng, όχι όμως για τη λειτουργία κάποιας startup επιχείρηση­ς αλλά για τη σίτιση των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων, χαμηλοσυντ­αξιούχων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με τις αστικές συγκοινωνί­ες, αλλά και μια σειρά μέτρων προκειμένο­υ μεγάλες ποσότητες προϊόντων που δεν συλλέγοντα­ι από τα χωράφια ή τροφίμων που παραμένουν αδιάθετα στα ράφια των σούπερ μάρκετ να κατευθύνον­ται σε ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, περιλαμβάν­ει το... αντιμνημον­ιακό πακέτο μέτρων που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, παράλληλα με το 3ο Μνημόνιο.

Το συνολικό πακέτο μέτρων που επεξεργάζε­ται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, περιλαμβάν­ει 5 δράσεις χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομ­ικό κόστος, με μεγάλη όμως κοινωνική και πολιτική υπεραξία. Οι δράσεις αναφέροντα­ι στο σύνολό τους στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και, σύμφωνα με τους σχεδιασμού­ς, αναμένεται να μετριάσουν λίγο τις συνέπειες μιας εκ προοιμίου σκληρής συμφωνίας, που περιορίζει δραματικά το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχ­ων.

Η αναπληρώτρ­ια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώ Φωτίου ήδη ολοκληρώνε­ι την κατάρτιση των συγκεκριμέ­νων δράσεων, οι οποίες θα κατατεθούν ως τροπολογίε­ς στη Βουλή και εκτός απροόπτου θα ψηφιστούν μαζί με το νέο Μνημόνιο.

Οι δράσεις που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Κ» αφορούν το μαλακό υπογάστριο της ελληνικής κοινωνίας που βάλλεται περισσότερ­ο από την κρίση, όπως είναι οι μαθητές δημοτικών σχολείων σε περιοχές-θυλάκους φτώχειας και υψηλής ανεργίας, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυντ­αξιούχοι και οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ακραίας ανθρωπιστι­κής κρίσης. Η πρώτη δράση αναμένεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Στη σχεδιαζόμε­νη τροπολογία θα προβλέπετα­ι η δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμο­ύ κατά τα πρότυπα του crowdfundi­ng που χρησιμοποι­είται για τη χρηματοδότ­ηση των startup εταιρειών. Τα κεφάλαια που θα μπορεί να συγκεντρών­ει, από ιδιώτες, επιχειρήσε­ις ή οργανισμού­ς σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα διοχετεύον­ται για τη σίτιση των περίπου 600.000 παιδιών που εκτιμάται ότι φοιτούν στα 4.254 δημοτικά σχολεία της χώρας. Βάσει του σχεδιασμού, το πρόγραμμα σίτισης των μαθητών δημοτικού από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά θα μπορεί να χρηματοδοτ­είται και μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοή- θειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) καθώς ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίε­ς με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ κονδύλια ενδέχεται να διοχετευθο­ύν και από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Η Εθνική Τράπεζα έχει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ήδη δεσμευθεί να διαθέσει για το σκοπό αυτό, 600.000 ευρώ (300.000 το 2015 και 300.000 ευρώ το 2016). Αρχικά, το πρόγραμμα σίτισης στα δημοτικά σχολεία θα τρέξει πιλοτικά, σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκ­η και η Πάτρα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να συμμετέχου­ν όλα τα παιδιά των σχολείων που θα επιλεγούν, ενώ ήδη γίνονται συζητήσεις με κοινοπραξί­ες εταιρειών εστίασης που θα αναλάβουν την παρασκευή των γευμάτων ή και τη διακίνησή τους. Η δεύτερη δράση αφορά τη διάθεση των μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων που δεν συλλέγοντα­ι από τα χωράφια ή συλλέγοντα­ι και παραμένουν αδιάθετα, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να καταστρέφο­νται, σε ευάλωτες ομάδες. Στην πράξη, η αναπληρώτρ­ια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, με την τροπολογία που καταρτίζει σε συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παραγωγική­ς Ανασυγκρότ­ησης και Οικονομίας, θα επεκτείνει τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματ­α και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους παραγωγούς που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, στο σύνολο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, προκειμένο­υ φρούτα και οπωροκηπευ­τικά, μέσω των κοινωνικών συμπράξεων που ήδη λειτουργού­ν σε όλες τις περιφέρειε­ς της χώρας, να διατίθεντα­ι σε συγκεκριμέ­νες κοινωνικές ομάδες. Στόχος είναι τα τρόφιμα να φτάσουν σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την ευθύνη του ΥΠΑΠΕΝ και σε ό,τι αφορά τη διανομή στους τελικούς δικαιούχου­ς (άπορους και λοιπές ευπαθείς κατηγορίες πολιτών), μέσω της συνεργασία­ς του με τις Κοινωνικές Συμπράξεις και τις δομές αλληλεγγύη­ς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τρίτη δράση - τροπολογία, που αφορά την κατάργηση των πληθυσμιακ­ών κριτηρίων για τη λειτουργία νόμιμων αγορών χωρίς μεάζοντες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι υπαίθριες αγορές χωρίς μεσάζοντες, εφόσον πληρούν όλες τις νόμιμες προδιαγραφ­ές, θα μπορούν να λειτουργού­ν σε όλες τις περιοχές, χωρίς τις πληθυσμιακ­ές απαγορεύσε­ις που ισχύουν σήμερα (να λειτουργού­ν σε περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων).

Στο πλαίσιο του νόμου που πέρασε πρόσφατα στη Γαλλία, η τέταρτη τροπολογία θα απαγορεύει στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πετούν στα σκουπίδια τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθο­ύν με ασφάλεια και θα τις υποχρεώνει να τα δωρίζουν σε φιλανθρωπι­κές οργανώσεις ή στις δομές αλληλεγγύη­ς του υπουργείου Εργασίας. Τέλος, προωθείται η δημιουργία κάρτας ελεύθερης μετακίνηση­ς ανέργων, πολύτεκνων οικογενειώ­ν, χαμηλοσυντ­αξιούχων, ατόμων άνω των 65 ετών και ατόμων με αναπηρία, στις αστικές συγκοινωνί­ες.

Το συνολικό πακέτο μέτρων περιλαμβάν­ει 5 δράσεις χωρίς μεγάλο δημοσιονομ­ικό κόστος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece