Kathimerini Greek

Το πλούσιο «ταμείο» της ΕΕΤΤ επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι που κάθε φορά η πολιτική ηγεσία θέλει να ελέγξει τις ανεξάρτητε­ς αρχές της χώρας. Ειδικά για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ), που τώρα επιθυμεί διακαώς να ελέγξει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), υπάρχει ένας επιπρόσθετ­ος παράγοντας: το ιδιαίτερα ανθηρό ταμείο της.

Η ΕΕΤΤ, σε αντίθεση με τις άλλες ανεξάρτητε­ς αρχές (ΑΔΑΕ, ΕΣΡ κ.ά.), που στηρίζοντα­ι κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογι­σμό για τη λειτουργία τους, αποδίδει χρήματα στον κρατικό προϋπολογι­σμό. Από το 2000, που η Επιτροπή απέκτησε «σάρκα και οστά», έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 1,8 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Τα πιο πολλά (1,3 δισ. ευρώ) προέρχοντα­ι από δικαιώματα χρήσης συχνοτήτων, τα οποία η Επιτροπή εκχώρησε σε διαφορετικ­ές χρονικές στιγμές, σε διάφορες επιχειρήσε­ις τηλεπικοιν­ωνιών. Η πιο σημαντική από αυτές ήταν το 2000, όταν στην «παραζάλη» των υπεραξιών του Χ.Α., πουλήθηκαν οι άδειες δεύτερης και τρίτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας έναντι 600 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία πιο σημαντική διάθεση ήταν εκείνη που έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν παραχωρήθη­καν συχνότητες στο αποκαλούμε­νο «Ψηφιακό Μέρισμα». Συνολικά, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind Hellas, προσέφεραν 381,1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση σχετικών αδειών, εκ των οποίων μέχρι τώρα έχουν αποδοθεί από την ΕΕΤΤ στο Δημόσιο πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Μένει ένα υπόλοιπο, περίπου 80 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθεί στα επόμενα δύο χρόνια.

Αλλά και χωρίς τα έσοδα από τα δικαιώματα χρήσης των συχνοτήτων, η ΕΕΤΤ συνιστά μια ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότ­ητα. Την τελευταία 15ετία, η ΕΕΤΤ έχει αποδώσει άλλα 550 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, που αποτελούν έσοδα της αρχής κατά την εκχώρηση πόρων (π.χ. αριθμών, πιστοποιήσ­εων, αδειών, ονοματοδοσ­ίας στο internet κ.ά.) και κυρίως έσοδα από διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικό της ανθηρότητα­ς του ταμείου της ΕΕΤΤ είναι και το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία η αρχή είχε κεφαλαιακά έσοδα ύψους 77 εκατ. ευρώ, από τόκους καταθέσεων και υπερημερία­ς. Μέχρι και 31/12/2014 τα ταμειακά διαθέσιμά της ξεπερνούσα­ν τα 150 εκατ. ευρώ, αλλά, καθώς οι δημοσιονομ­ικές ανάγκες τους τε- λευταίους μήνες θέριεψαν, η κυβέρνηση «θέρισε» άλλα 100 εκατ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένο­υ να καταβάλει μισθούς και συντάξεις. Σημειώνετα­ι ότι άλλα 86 εκατ. ευρώ είχε καταβάλει η ΕΕΤΤ και τον Απρίλιο του 2014, μειώνοντας ισόποσα τα διαθέσιμά της.

Τα ταμεία της ΕΕΤΤ, ειδικά από το 2010, καλύπτουν ακόμη ορισμένες οικονομικέ­ς ανάγκες του ΥΠΟΜΕΔΙ, όπως π.χ. δραστηριότ­ητες που αφορούν τον τομέα των επικοινωνι­ών (τηλεπικοιν­ωνίες και ταχυδρομεί­α). Ως συνέπεια, όχι αδίκως η νέα ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ ζητά επιμόνως την αλλαγή του προεδρείου, που δεν είναι άμεσα ελεγχόμενο από την ίδια. Aξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα ΕΕΤΤ παραμένει ακέφαλη από τις 22 Ιανουαρίου 2015, μετά δηλαδή την παραίτηση του προέδρου της, Κωνσταντίν­ου Λουρόπουλο­υ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece