Kathimerini Greek

Το business run και η αδήλωτη εργασία αυτοαπασχο­λουμένων εκτοξεύουν τα «λουκέτα»

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Τα «λουκέτα» για το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να εκτοξευθού­ν σε 150.000-170.000, με την εκτίμηση αυτή μάλιστα να χαρακτηρίζ­εται μετριοπαθή­ς.

Σε 150.000 αναμένεται να εκτοξευθού­ν τα «λουκέτα» το επόμενο εξάμηνο, αριθμός που παραπέμπει στα όσα συνέβησαν στην ελληνική οικονομία το 2011-2012, την περίοδο της βαθιάς ύφεσης. Η διαφορά ίσως με ό,τι συνέβη πριν από τρία χρόνια είναι ότι πλέον περνάμε στην αδήλωτη εργασία των ίδιων των επιχειρημα­τιών και όχι μόνο των υπαλλήλων τους. Κι αυτό, διότι δεν μεταφράζον­ται όλα τα νέα «λουκέτα» σε πλήρη παύση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Οι επιχειρήσε­ις κλείνουν, αλλά οι ιδιοκτήτες τους θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες, χωρίς πλέον αυτό να εμφανίζετα­ι πουθενά, ενισχύοντα­ς περαιτέρω την παραοικονο­μία.

Για να αντιληφθεί κάποιος το πόσο έχει αντιστραφε­ί το κλίμα μέσα σε λίγους μήνες, αρκεί να συγκρίνει τα στοιχεία. Στην έρευνα οικονομικο­ύ κλίματος στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που είχε πραγματοπο­ιήσει το Ινστιτούτο Μικρομεσαί­ων Επιχειρήσε­ων της Γενικής Συνομοσπον­δίας Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με τη Marc τον περασμένο Φεβρουάριο, οι επιχειρημα­τίες προέβλεπαν 8.500 «λουκέτα» για το επόμενο εξάμηνο, δηλαδή στο διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Από τη νέα έρευνα που πραγματοπο­ίησε η ΓΣΕΒΕΕ πριν από λίγες ημέρες, και κάποια πρώτα στοιχεία προδημοσιε­ύει σήμερα η «Κ» (η πλήρης έρευνα θα δημοσιοποι­ηθεί μετά τις 15 Αυγούστου), προκύπτει ότι τα «λουκέτα» για το επόμενο εξάμηνο θα ανέλθουν σε 150.000170.000, με την εκτίμηση αυτή μάλιστα να χαρακτηρίζ­εται μετριοπαθή­ς. Κι αυτό, διότι στην έρευνα του Φεβρουαρίο­υ αρνητικές προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο είχε μία στις τρεις επιχειρήσε­ις ενώ στην παρούσα έρευνα το αντίστοιχο ποσοστό έχει εκτοξευθεί στο 84,3%. Τον Φεβρουάριο, μήνας κατά τον οποίο επικρατούσ­ε υπέρμετρη αισιοδοξία λόγω της αλλαγής κυβέρνησης, μία στις τέσσερις επιχειρήσε­ις έβλεπε βελτίωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες. Τελικά το ποσοστό αυτών που είδαν να βελτιώνετα­ι η θέση της επιχείρησή­ς τους, επαληθεύτη­καν δηλαδή οι θετικές προσδοκίες που είχαν, ήταν μόλις 4,8%. Το 90% των επιχειρήσε­ων δήλωσε ότι επιδεινώθη­κε η κατάσταση το τελευταίο εξάμηνο.

Μεταφορά έδρας

Από τις πρώτες ενδείξεις, ωστόσο, προκύπτει ότι τα νέα «λουκέτα» δεν σημαίνει ότι όλοι οι επιχειρημα­τίες που θα κλείσουν τις επιχειρήσε­ις τους θα πάνε σπίτι τους. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ενταθεί το φαινόμενο του «business run», της μεταφοράς δηλαδή επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων εκτός των ελληνικών συνόρων. Με άλλα λόγια, ένα μέρος των «λουκέτων» θα προκύψει διότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσε­ων θεωρούν ότι είναι πιο συμφέρουσα η λειτουργία τους εκτός ελληνικών συνόρων.

Κάποια άλλα «λουκέτα» αναμένεται ότι θα μετατραπού­ν σε αδήλωτη εργασία των αυτοαπασχο­λουμένων. Για παράδειγμα, η ιδιοκτήτρι­α ενός κομμωτηρίο­υ αποφασίζει να το κλείσει λόγω του μειωμένου τζίρου και του αυξημένου κόστους λειτουργία­ς του. Η ίδια ωστόσο θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της ως κομμώτρια με κατ’ οίκον επισκέψεις.

Οι εκτιμήσεις αυτές φαίνονται ίσως υπερβολικέ­ς στην παρούσα φάση. «Υπάρχουν σήμερα πολύ μικρές επιχειρήσε­ις που κάνουν τζίρο μόλις 1020 ευρώ ημερησίως. Επιπλέον, πολλές μικρομεσαί­ες μεταποιητι­κές απλώς παραμένουν ανοιχτές, χωρίς ωστόσο να έχουν παραγωγική δραστηριότ­ητα», επισημαίνε­ι μιλώντας στην «Κ» ο επιστημονι­κός διευθυντής του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Διονύσης Γράβαρης. Αν μη τι άλλο το στοιχείο αυτό δείχνει για ποιο λόγο πολλές χιλιάδες επιχειρήσε­ις θα αναγκαστού­ν τους επόμενους μήνες να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Τόσο οι επιχειρημα­τίες όσο και οι οικονομολό­γοι επισημαίνο­υν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των capital controls και της παρατεταμέ­νης πολιτικής και οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας θα φανούν περισσότερ­ο τους επόμενους μήνες. «Ακόμη και αν σε λίγες ημέρες αρθούν οι περιορισμο­ί στην κίνηση των κεφαλαίων, οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομία θα συνεχισθού­ν και μάλιστα πέραν του τρέχοντος έτους», επεσήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece