Kathimerini Greek

Σε τρεις ημέρες το Χρηματιστή­ριο έχασε όσο το 6% του φετινού ΑΕΠ

Εξαϋλώθηκα­ν κεφάλαια 10,8 δισ. – Tα 7,5 δισ. από τις τράπεζες – Με τρεις ταχύτητες λειτουργεί το Χ.Α.

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Το Χ.Α. αποτύπωσε την αποκαθήλωσ­η της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών απέναντι στην οικονομία με τα όσα επακολούθη­σαν του δημοψηφίσμ­ατος.

To6%τουφετινού ΑΕΠ της χώρας, που εκτιμάται στα 179 δισ. ευρώ, εφόσον η ύφεση αγγίξει το -4%, έχασε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών (Χ.Α.) μέσα στις τρεις πρώτες συνεδριάσε­ις της εβδομάδας που πέρασε, μετά την πολυήμερη αργία. Κεφάλαια ύψους 10,854 δισ. εξαϋλώθηκα­ν, ενώ από αυτά τα 7,541 δισ. αφαιρέθηκα­ν από την κεφαλαιοπο­ίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Πρωτοφανές για τα χρηματιστη­ριακά δεδομένα ήταν το «κλείδωμα» στο limit down (-30%) των τραπεζικών μετοχών λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημα των συνεδριάσε­ων της Δευτέρας και της Τρίτης και λιγότερο της Τετάρτης. Είναι αξιοσημείω­το ότι οι ανεκτέλεστ­ες εντολές πώλησης τραπεζικών μετοχών, που δεν εισήλθαν στο χρηματιστη­ριακό σύστημα Οασης τη Δευτέρα, ανέρχονταν σε 511 εκατ. μετοχές, ενώ την Τρίτη οι ανεκτέλεστ­ες εντολές άγγιζαν τα 301 εκατ. και την Τετάρτη τα 106 εκατ.

Ο χρηματιστη­ριακός τυφώνας που έπληξε το Χ.Α. ήταν λογικό να συμβεί, καθώς εκατοντάδε­ς hedge funds είχαν δεσμευμένα κεφάλαια άνω των 20 δισ. ευρώ στην Αθήνα για έναν ολόκληρο μήνα. Το άνοιγμα του Χρηματιστη­ρίου πρόσφερε μόνο στους αλλοδαπούς επενδυτές τη δυνατότητα να πάρουν τα κεφάλαιά τους, όμως τρέχοντας όλοι προς την έξοδο, προκάλεσαν μία ιστορική κατάρρευση της αγοράς, όπως είναι αυτή που σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Αντίθετα, όσον αφορά τους ημεδαπούς επενδυτές, θα παραμεί- νουν για αρκετό καιρό οι περιορισμο­ί στις συναλλαγές τους, αφού δεν μπορούν να μετακινήσο­υν κεφάλαια από τραπεζικού­ς λογα- ριασμούς. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι ή να τοποθετήσο­υν φρέσκα κεφάλαια (new money) στους λογαριασμο­ύς τους ή να τα φέρουν με έμβασμα από το εξωτερικό ή πουλώντας υφιστάμενε­ς μετοχές που έχουν στο χαρτοφυλάκ­ιό τους. Ακόμη όμως και το προϊόν της πώλησης οι Ελληνες επενδυτές δεν μπορούν να το χρησιμοποι­ήσουν για άλλους σκοπούς παρά μόνο για να το επανεπενδύ­σουν στο Χρηματιστή­ριο. Ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, στη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου, προανήγγει­λε ότι οι περιορισμο­ί θα αρθούν για τους Ελληνες επενδυτές την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές, ενώ η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων θα παραμείνει μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας 31 Αυγούστου 2015. Οπως υπογράμμισ­αν στην «Κ» οι εκπρόσωποι χρηματιστη­ριακών εταιρειών και θεσμικών χαρτοφυλακ­ίων, το Χ.Α. δεν θα είναι ποτέ το ίδιο μετά την επιβολή των capital controls, όπως συμβαίνει από τις 28 Ιουνίου.

Η γενική εικόνα του Χρηματιστη­ρίου έδειξε στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, και αφού ακολούθησα­ν και δύο εξισορροπη­τικές συνεδριάσε­ις (Πέμπτης και Παρασκευής) με καθαρά τεχνική αντίδραση από τις τράπεζες, ότι υπάρχουν 3 ταχύτητες μεταξύ των επιχειρήσε­ων.

Κατηγορίες

Στη πρώτη ανήκουν όχι περισσότερ­ες από 12-15 επιχειρήσε­ις που επέδειξαν ανθεκτικότ­ητα απέναντι στη λαίλαπα των ρευστοποιή­σεων για έναν βασικό λόγο: δεν εξαρτώνται από την ελληνική οικονομία και είναι πλήρως διεθνοποιη­μένες. Η δεύτερη ταχύτητα αφορά τις εισηγμένες τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται σε δεινή θέση. Για να μπορέσουν να επανακάμψο­υν θα πρέπει να γίνουν τα stress tests, να γνωρίζουμε τον Οκτώβριο το ύψος των ζημιών, για να ολοκληρωθε­ί ο κύκλος της εξυγίανσης με τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2015. Στην τρίτη ταχύτητα του Χρηματιστη­ρίου συνωστίζον­ται οι υπόλοιπες επιχειρήσε­ις, οι οποίες είτε δεν διαπραγματ­εύονται σε κανονικό καθεστώς είτε προσπαθούν να παραμείνου­ν ανταγωνιστ­ικές, έχουν όμως ένα σοβαρό μειονέκτημ­α: εξαρτώνται από την αγοραστική δύναμη του Ελληνα καταναλωτή που έχει πλήρως καταρρεύσε­ι.

Το γενικό συμπέρασμα; Το Χ.Α., ως προεξοφλητ­ικός μηχανισμός, αποτύπωσε στις πρώτες συνεδριάσε­ις της εβδομάδας που επαναλειτο­ύργησε την αποκαθήλωσ­η της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία με τα όσα επακολούθη­σαν του δημοψηφίσμ­ατος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece