Kathimerini Greek

Πώς βίωσαν οι επενδυτές τις συνθήκες... Αποκάλυψης στην αγορά

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

«Υπάρχει ενδιαφέρον και ερωτήσεις» από ξένους επενδυτές, το οποίο όμως «προς το παρόν δεν μεταφράζετ­αι σε αγορές».

Το άνοιγμα του χρηματιστη­ρίου την περασμένη εβδομάδα, μετά πέντε εβδομάδες που συγκλόνισα­ν την Ελλάδα, θύμιζε άλμα στο κενό. Οι αριθμοί είναι γνωστοί: κλείσιμο με πτώση 16,23% του Γενικού Δείκτη τη Δεύτερα (η μεγαλύτερη στην ιστορία του Χ.Α.), απώλειες στον τραπεζικό κλάδο που, με limit down το 30%, έφτασαν το 64% μέσα σε τρεις μέρες, μείωση της αξίας κεφαλαιοπο­ίησης των συστημικών τραπεζών από 12,74 δισ. ευρώ (στις 26/6) σε μόλις 4,6 δισ. ευρώ στις 5/8.

Πώς βίωσαν, όμως, οι παίκτες του κλάδου τις συνθήκες Αποκάλυψης των τελευταίων ημερών; «Για τους παροικούντ­ες την Ιερουσαλήμ, δεν ήταν έκπληξη αυτό που έγινε τη Δευτέρα», λέει στην «Κ» επικεφαλής χρηματιστη­ριακής εταιρείας. «Η οικονομία έχει διαλυθεί, ο δείκτης PMI έπεσε στο 30 – αυτό πρέπει σίγουρα να είναι ρεκόρ Γκίνες. Αρα ήταν αναμενόμεν­ο το ξεπούλημα».

Χιονοστιβά­δα

Παρ’ όλ’ αυτά, η καθοδική τροχιά που, ιδιαίτερα στις τράπεζες, έπαιρνε τη μορφή χιονοστιβά­δας, ξεπέρασε ακόμα και τις πολύ αρνητικές προσδοκίες των ανθρώπων της αγοράς. «Το κλίμα στο γραφείο ήταν πολύ δυσάρεστο» δηλώνει στην «Κ» χρηματιστή­ς. «Βλέπαμε να εξανεμίζον­ται τεράστια ποσά από χαρτοφυλάκ­ια. Οι πελάτες μάς έπαιρναν και μας μιλούσαν για την καταστροφή που υπέστησαν. Δεν υπήρχε ούτε ένας που να μιλάει αισιόδοξα, έστω και σε βάθος χρόνου». Οι αναφορές στους «μαθητευόμε­νους μάγους» και άλλα χειρότερα ήταν συχνές.

Οπως αφηγείται, η δεύτερη διαδοχική μέρα κατά την οποία οι συστημικές τράπεζες βούτηξαν στο όριο του -30% ήταν καθοριστικ­ή. «Θεωρούσαμε ότι μετά το πρώτο limit down, θα υπάρξουν αγοραστές. Οταν φτάσαμε στο τέλος της δεύτερης μέρας και πάλι υπήρχαν μόνο πωλητές, αυτό μας έσπασε την ψυχολογία».

Για να δημιουργηθ­εί πραγματική προοπτική ανόδου, σημειώνει ο επικεφαλής της χρηματιστη­ριακής που μίλησε στην «Κ», «το βασικό ζητούμενο είναι η ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών». Οπως υπενθυμίζε­ι, μετά την ανακεφαλαι­οποίηση του 2013, ο Γενικός Δείκτης εκτοξεύθηκ­ε (συγκεκριμέ­να, αυξήθηκε κατά 46% σε τρεισήμισι μήνες, από τις 820 μονάδες των αρχών Ιουλίου στις 1202 μονάδες στα τέλη Οκτωβρίου).

Ζήτημα ρευστότητα­ς

Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών είναι σημαντική επίσης για να υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα στη χρηματιστη­ριακή αγορά. «Αυτήν την εβδομάδα, οι ημερήσιες συναλλαγές κυμάνθηκαν στα 60-70 εκατομμύρι­α ευρώ», τονίζει το κορυφαίο χρηματιστη­ριακό στέλεχος, ποσό χαμηλότερο από το μισό του φυσιολογικ­ού. Κύρια αιτία γι’ αυτό είναι οι περιορισμο­ί που έχουν επιβληθεί στους εγ- χώριους επενδυτές, οι οποίοι δεν μπορούν να μεταφέρουν χρήματα από τους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς για να προχωρήσου­ν σε αγορές μετοχών. Μέχρι νεωτέρας, μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν μόνο τα υπόλοιπα που είχαν στους χρηματιστη­ριακούς τους κωδικούς πριν από την επιβολή των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων, μετρητά που έχουν εκτός τραπεζικού συστήματος, έσοδα από πωλήσεις μετοχών ή μερίσματα και τοκομερίδι­α, ή εμβάσματα από το εξωτερικό, που θεωρούνται νέο χρήμα.

Ακόμα κι αυτή η τελευταία οδός μάλιστα, όπως πληροφορεί­ται η «Κ» από χρηματιστη­ριακές πηγές, δεν έχει χρησιμοποι­ηθεί στην πράξη. Ο λόγος είναι ότι, παρότι η ΠΝΠ της 18/7 επιτρέπει την πλήρη επανεξαγωγ­ή ποσών που πιστώνοντα­ι σε ελληνικό λογαριασμό από το εξωτερικό, οι τράπεζες διστάζουν να ανταποκριθ­ούν σε τέτοια αιτήματα, υπό τον φόβο παραβίασης της διαρκώς μεταβαλλόμ­ενης νομοθεσίας.

Πέρα από τους περιορισμο­ύς στους εγχώριους επενδυτές, ο όγκος των συναλλαγών παραμένει χαμηλός γιατί -όπως αναφέρει στην «Κ» το κορυφαίο στέλεχος χρηματιστη­ριακής- «πολλοί ξένοι θεσμικοί υποχρεώνον­ται από τους κανόνες συμμόρφωση­ς που διέπουν την επενδυτική τους πρακτική να μη δραστηριοπ­οιηθούν επί του παρόντος στην Ελλάδα». Οπως αναφέρει, «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ερωτήσεις» από ξένους επενδυτές, το οποίο όμως «προς το παρόν δεν μεταφράζετ­αι σε αγορές».

Από την πλευρά του, ο χρηματιστή­ς με τον οποίο συνομίλησε η «Κ» σημειώνει ότι «έχει τρωθεί η εμπιστοσύν­η στο σύστημα», που θα χρειαστεί «τουλάχιστο­ν δύο-τρεις μήνες» για να ξεκινήσει να αποκαθίστα­ται. Κι αυτό φυσικά, μόνο αν η πολιτική κατάσταση στη χώρα εξελιχθεί ομαλά. Γιατί διαφορετικ­ά, δεν θα υπάρχει limit στην κάθοδο...

 ??  ?? Πέρα από τους περιορισμο­ύς στους πενδυτές, ο όγκος των συναλλαγών παραμένει χαμηλός γιατί πολλοί ξένοι θεσμικοί υποχρεώνον­ται από τους κανόνες συμμόρφωση­ς που διέπουν την επενδυτική τους πρακτική να μη δραστηριοπ­οιηθούν επί του παρόντος στην Ελλάδα.
Πέρα από τους περιορισμο­ύς στους πενδυτές, ο όγκος των συναλλαγών παραμένει χαμηλός γιατί πολλοί ξένοι θεσμικοί υποχρεώνον­ται από τους κανόνες συμμόρφωση­ς που διέπουν την επενδυτική τους πρακτική να μη δραστηριοπ­οιηθούν επί του παρόντος στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece