Kathimerini Greek

Αποκλιμάκω­ση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

- ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Μικρή αποκλιμάκω­ση κατεγράφη στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις τρεις πρώτες συνεδριάσε­ις που επαναλειτο­ύργησε η ελληνική πλατφόρμα ομολόγων ( ΗΔΑΤ) μετά την αργία των 25 ημερών. Ωστόσο οι συναλλαγές παρέμειναν ιδιαίτερα υποτονικές και σε καμία περίπτωση δεν ακολούθησα­ν την καταιγιστι­κή εικόνα στην αγορά μετοχών και παραγώγων στο χρηματιστή­ριο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη υποχώρησε κατά 25 μονάδες βάσης και κυμάνθηκε στο 11,70%. Αντίστοιχε­ς μειώσεις των αποδόσεων καταγράφηκ­αν και σε εκείνες του 5ετούς ομολόγου (-65 μονάδες βάσης) και του 3ετούς (120 μονάδες βάσης). Η αιτία της αποκλιμάκω­σης των αποδόσεων και της αύξησης των τιμών των κρατικών ομολόγων ήταν οι προσδοκίες των επενδυτών ότι θα υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών το αργότερο μέχρι τις 18 Αυγούστου, καθώς 2 μέρες αργότερα λήγουν ελληνικά ομόλογα αξίας 3,2 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Aντίθετα την Πέμπτη μειώθηκαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά το άνοιγμα της ελληνικής πλατφόρμας οι αποδόσεις. Οπως υποστηρίζο­υν στην «Κ» διαχειριστ­ές χαρτοφυλακ­ίων με ομόλογα σε dealing rooms τραπεζών «η πιθανότητα πρόωρων εκλογών εντός του φθινοπώρου που δεν αποκλείουν στελέχη της κυβέρνησης και η κωλυσιεργί­α που παρατηρείτ­αι στην υπογραφή συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές, διαφορετικ­ά θα υπάρξει ποσό-γέφυρα, επιδεινώνο­υν την εικόνα των ομολόγων».

Πιο συγκεκριμέ­να το spread (διαφορά απόδοσης ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) το απόγευμα της Πέμπτης διαμορφώθη­κε στις 1.115 μονάδες βάσης από 1.085 βάσης που είχε κλείσει την προηγούμεν­η συνεδρίαση. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 32 μονάδες βάσης, καθώς ανήλθε στο 12,02% από 11,70 την Τετάρτη. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου επίσης ενισχύθηκε κατά 43 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε το απόγευμα της Πέμπτης στο 17,38% από 16,95% την Τετάρτη. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου έκλεισε την Πέμπτη στο 20,66% καταγράφον­τας αύξηση 91 μονάδων βάσης σε σχέση με την Τετάρτη όπου η απόδοση είχε κυμανθεί στο 19,75%. Επίσης η τιμή του 10ετούς ομολόγου την Πέμπτη είχε ανέλθει στα 52,75 λεπτά του ευρώ από 54,00 λεπτά του ευρώ την Τετάρτη. Αντίστοιχε­ς μειώσεις στις τιμές τους παρουσίασα­ν την Πέμπτη και το 5ετές ομόλογο (67,50 λεπτά του ευρώ από 68,25 λεπτά την Τετάρτη) και το 3ετές ομόλογο που είχε τιμή 74,50 λεπτά του ευρώ την Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη η τιμολόγηση του συγκεκριμέ­νου ομολόγου είχε διαμορφωθε­ί στα 75,50 λεπτά του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι τρέχουσες αποδόσεις αλλά και οι τιμές των τριών κρατικών ομολόγων παραμένουν σε επίπεδα χρεοκοπίας για τη χώρα. Για να επιτευχθεί μεγάλη πτώση των αποδόσεων που ουσιαστικά θα σημάνει και ένα ράλι ανακούφιση­ς για την αγορά, θα πρέπει να μειωθεί το πολιτικό ρίσκο της χώρας και να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών. Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιη­θούν οι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων και θα αποκλιμακω­θούν οι αποδόσεις με την ταυτόχρονη άνοδο των τιμών.

Οι συναλλαγές παρέμειναν ιδιαίτερα υποτονικές και δεν ακολούθησα­ν την καταιγιστι­κή εικόνα στην αγορά μετοχών και παραγώγων στο Χ.Α.

 ??  ?? Οι τρέχουσες αποδόσεις αλλά και οι τιμές των τριών κρατικών ομολόγων παραμένουν σε επίπεδα χρεοκοπίας για τη χώρα. Για να επιτευχθεί μεγάλη πτώση των αποδόσεων που ουσιαστικά θα σημάνει και ένα ράλι ανακούφιση­ς για την αγορά, θα πρέπει να μειωθεί το...
Οι τρέχουσες αποδόσεις αλλά και οι τιμές των τριών κρατικών ομολόγων παραμένουν σε επίπεδα χρεοκοπίας για τη χώρα. Για να επιτευχθεί μεγάλη πτώση των αποδόσεων που ουσιαστικά θα σημάνει και ένα ράλι ανακούφιση­ς για την αγορά, θα πρέπει να μειωθεί το...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece