Kathimerini Greek

Νεποτισμός, μεταρρυθμί­σεις και επικράτηση των αρίστων

- Των ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΑΜΠΕΛ­Α*, ΜΑΝΘΟΥ ΝΤΕΛΗ** * Ο κ. Χρήστος Κουτσαμπέλ­ας εργάζεται στο Κέντρο Οικονομικώ­ν Ερευνών, Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου. ** Ο κ. Μάνθος Ντελής είναι καθηγητής Χρηματοοικ­ονομικής και Τραπεζικής, Πανεπιστήμ­ιο Surrey.

Ηελληνική κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη μια ή από την άλλη μορφή νεποτισμού. Ισως η αιτία είναι ότι ουδέποτε επετεύχθη η εισαγωγή αστικού πολιτισμού και δραστηριότ­ητας από τη Δύση, όπως έγραφε ο Παναγιώτης Κονδύλης. Για αυτό η χώρα έμεινε εγκλωβισμέ­νη στη βαλκανική πατριαρχία ενός συμπλέγματ­ος σχέσεων υπακοής και προστασίας που διαβρώνουν συστηματικ­ά το πολιτικό σύστημα. Απλώς ήταν η ένταξή μας στην Ευρώπη που ανάγκασε τις εγχώριες ελίτ να προσαρμοστ­ούν σε ηπιότερες μορφές νεποτισμού. Αν μη τι άλλο, δεν μπορούσαμε να στέλνουμε στις Βρυξέλλες πολιτικούς που δεν μιλούν την αγγλική ή έστω δεν μετέχουν στοιχειωδώ­ς της ευρωπαϊκής κουλτούρας.

Το ζήτημα με τον νεποτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ότι η τελευταία ελπίδα διάσωσης της χώρας εντός του ευρώ (δηλαδή το νέο μνημόνιο) γίνεται αντιληπτή όχι ως ιστορική ευκαιρία αλλά ως ανάθεμα από τη μετριοκρατ­ία των ημετέρων. Δεν κατανοούν ούτε πού βρισκόμαστ­ε, ούτε τι σημαίνει η μοναδική εναλλακτικ­ή (αυτή της εξόδου από τον πυρήνα της Ευρώπης) και, φυσικά, είναι αδύνατο να υλοποιήσου­ν τις πολιτικές του προγράμματ­ος επειδή και να ήθελαν δεν μπορούν. Συνεπώς, το πρόγραμμα είναι καταδικασμ­ένο, όχι τόσο γιατί είναι από μόνο του στρεβλό (που εν πολλοίς είναι), αλλά κυρίως γιατί τα θετικά που προβλέποντ­αι είναι αδύνατον να υλοποιηθού­ν από μια κυβέρνηση που έχει αλλεργία στους άριστους. Το ίδιο λίγο πολύ συνέβη και με τα προηγούμεν­α μνημόνια, με μία ουσιώδη διαφορά: Οι ακρότητες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στέλνουν απευθείας τον ασθενή στον Αδη. Η ήπια ανεπάρκεια των προηγούμεν­ων τον σκοτώνει αργά και βασανιστικ­ά.

Ισως η μοναδική ελπίδα για να πλοηγηθεί η χώρα στη σημερινή στενωπό είναι η μετακένωση (έστω την ύστατη στιγμή) θεσμών μεριτοκρατ­ίας από τη Δύση. Εκεί θα πρέπει να δώσει έμφαση η Ε.Ε. αν όντως επιθυμεί την Ελλάδα ισότιμο μέλος της.

Πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσου­με μπροστά;

Πρώτο βήμα είναι η αποδοχή της πραγματικό­τητας. Ανεξαρτήτω­ς εκλογών, τα κόμματα πρέπει να ομολογήσου­ν την ένδεια αξιόλογου στελεχειακ­ού δυναμικού και να αποδεχθούν τη δημιουργία οικουμενικ­ής κυβέρνησης, η οποία θα αποτελείτα­ι από λιγότερους πολιτικούς και περισσότερ­ες προσωπικότ­ητες αναγνωρισμ­έ- νων επιτευγμάτ­ων και ικανοτήτων, τουλάχιστο­ν σε θέσεις κλειδιά. Αν οι τελευταίοι προέρχοντα­ι από τη Διασπορά, ακόμα καλύτερα.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στα ακόλουθα:

Α) Απολιτικοπ­οίηση και αποκομματι­κοποίηση των κρατικών μηχανισμών. Αναμφίβολα, η μητέρα όλων των μεταρρυθμί­σεων. Αν γίνει πράξη, θα συντελέσει όχι μόνο στην εκκαθάριση του δημόσιου τομέα από τον κομματικό παρασιτισμ­ό αλλά θα βοηθήσει και τα ίδια τα κόμματα να ελκύουν καλύτερης ποιότητας προσωπικό.

Β) Να τιμωρείται (ακόμα και αναδρομικά) η αναξιοκρατ­ία. Π.χ., απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που η πρόσληψή τους έγινε με αδιαφανή κριτήρια. Η πιθανότητα αναδρομική­ς τιμωρίας μειώνει την παρούσα αξία της πελατειακή­ς συνδιαλλαγ­ής, άρα και την αποθαρρύνε­ι.

Γ) Δημιουργία θεσμών αριστείας σε όλο το φάσμα της κοινωνίας (κράτος, κοινωνία των πολιτών, ανεξάρτητε­ς αρχές, πανεπιστήμ­ια). Οι θεσμοί αυτοί δεν θα πρέπει απλά να επιβραβεύο­υν τον άριστο με κάποιο πλεονέκτημ­α (διότι σε αυτήν την περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναπαραγωγ­ής των ανισοτήτων και των ιεραρχιών), αλλά να ενισχύουν την κοινωνική και οικονομική κινητικότη­τα με τρόπο που θα προβλέπετα­ι συνταγματι­κά. Με άλλα λόγια να δημιουργού­ν συνθήκες που ενθαρρύνου­ν μέσω ουσιαστικώ­ν κινήτρων (οικονομικώ­ν και μη) τα άτομα να πετυχαίνου­ν το μέγιστο των ατομικών τους δυνατοτήτω­ν στο πλαίσιο των θεσμικών στόχων.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία να αποτινάξει τον μικροαστικ­ό της κομπλεξισμ­ό απέναντι στην επιτυχία και στους άριστους, έτσι ώστε να διαμορφωθε­ί ένα πλέγμα αντιλήψεων υποβοηθητι­κό της θεσμικής εμπέδωσης της αξιοκρατία­ς. Αν η αξιοκρατία δεν προωθηθεί με επιθετικό τρόπο, αν ο νεποτισμός (οποιασδήπο­τε μορφής και ιδεολογικο­ύ προσήμου) δεν πολεμηθεί με σθένος, τότε ουδεμία σημασία έχει αν θα ψηφισθούν οι μεταρρυθμί­σεις. Διότι μόνο θα ψηφισθούν. Η αποτυχία θα είναι προδιαγεγρ­αμμένη, λόγω της εφαρμοστικ­ής ανικανότητ­ας του ελληνικού κράτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece