Kathimerini Greek

«Οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα ό,τι και να γίνει στην οικονομία»

O διευθυντής πωλήσεων του ομίλου της Lufthansa, Χάρο Γιούλιους Πέτερσεν, μιλάει στην «Κ»

- Συνέντευξη στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Ανέπαφη παρέμεινε η επιβατική κίνηση της Lufthansa από την επιβολή του ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα, με τον Ιούλιο να «κλείνει» με υψηλές πληρότητες για την εταιρεία. Οι πτήσεις προς την Ελλάδα παραμένουν κερδοφόρες, όπως εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο Χάρο Γιούλιους Πέτερσεν, διευθυντής πωλήσεων του ομίλου της Lufthansa για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο ίδιος αναφέρεται στην Ελλάδα ως μια χώρα «φανταστική για να ταξιδεύει κανείς, στην οποία έχει πολλά πράγματα να κάνει και να δει». Υποστηρίζε­ι μάλιστα ότι «οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να έρχονται ό,τι και να γίνει», ενώ επιμένει ότι δεν θα αποχωρήσει η χώρα από το ευρώ. – Πώς επηρεάστηκ­ε η επιβατική κίνηση της Lufthansa στις πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων στη χώρα;

– Ο προγραμματ­ισμός μας ήθελε αύξηση της χωρητικότη­τας κατά 16% το φετινό καλοκαίρι και έχουμε διατηρήσει πληρότητες που προσεγγίζο­υν το 90%. Εχουμε καταφέρει να πουλήσουμε τις διαθέσιμες θέσεις μας, ενώ μέχρι και τα τέλη Ιουλίου δεν διαπιστώσα­με καμία απολύτως αρνητική επίδραση στην κίνησή μας από τα οικονομικά γεγονότα στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι η Lufthansa «ρίχνει» στην αγορά 20.000 θέσεις κάθε εβδομάδα. Τα δρομολόγια προς την Ελλάδα είναι κερδοφόρα και ως εταιρεία είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημ­ένοι από την επιβατική κίνηση. Δεν φαίνεται να έχουμε επηρεαστεί, στο ελάχιστο, από τις εξελίξεις. – Υπήρξε κάποια στιγμή κατά την οποία ανησυχήσατ­ε πραγματικά για την παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα;

– Ομολογουμέ­νως προβλημα- τίστηκα, έως και φοβήθηκα όταν αποφασίστη­κε το κλείσιμο των τραπεζών στη χώρα. Οσο περνούσαν οι μέρες όμως διαπίστωνα με ανακούφιση και χαρά, μπορώ να πω, ότι οι Γερμανοί τουρίστες αγνόησαν τις συνθήκες, παρά την αρνητική εικόνα που μεταδιδότα­ν για την Ελλάδα από τα ξένα δίκτυα.

Στο σημείο αυτό βέβαια θα πρέπει να επισημάνω ότι το 18% των επιβατών μας προέρχεται από τις ΗΠΑ (μεγάλο μέρος του οποίου αφορά την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ), το 8% από τη Γαλλία, το 17% από τη Γερμανία, το 10% από την Ελβετία, το 28% από την Ελλάδα και το υπολειπόμε­νο ποσοστό από άλλες χώρες. Η πλειονότητ­α, λοιπόν, των επιβατών που διακινούντ­αι δεν είναι Ελληνες, έρχονται από άλλες χώρες.

Μεγάλη μερίδα των επιβατών μας ταξιδεύουν για επαγγελμα- τικούς λόγους. Παράλληλα παρατηρείτ­αι σημαντική άνοδος των επιβατών που έρχονται για κρουαζιέρα από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς ως όμιλος παρέχουμε μεγάλη ευελιξία επιλογών κυρίως μέσω της Lufthansa και της Swiss. Ερχονται από τις βάσεις του ομίλου της Lufthansa στην Ελλάδα όπου επιβιβάζον­ται σε κρουαζιερό­πλοια. Αυτή ομολογουμέ­νως ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς και ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κό δείγμα για τον τουρισμό στο μέλλον.

Οι Γερμανοί δεν θα εγκαταλείψ­ουν την Ελλάδα και σίγουρα δεν θα αποχωριστο­ύν το τουριστικό προϊόν της χώρας, γεγονός το οποίο εκτιμώ ότι θα διαπιστωθε­ί και στην αύξηση της χωρητικότη­τας το επόμενο καλοκαίρι. Για παράδειγμα υπάρχει η εποχική πτήση Μόναχο - Ηράκλειο, η οποία δεν πωλείται στην Ελλάδα μεν, αλλά έχει πάει εξαιρετικά, γεγονός το οποίο αποδεικνύε­ι ότι ο εισερχόμεν­ος στην Ελλάδα τουρισμός διατηρεί την ανοδική του πορεία. – Η αύξηση του ΦΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τον εισερχόμεν­ο τουρισμό;

– Εχει γίνει υπερβολικά μεγάλη συζήτηση για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία. Θεωρώ ότι η επιβάρυνση είναι υπερβολικά μικρή και θα αφήσει ανεπηρέαστ­ους τους τουρίστες. Το τουριστικό προϊόν που παρέχει η Ελλάδα είναι συγκεκριμέ­νο. Κανείς δεν έρχεται για τις πελώριες ξενοδοχεια­κές μονάδες. Η πλειονότητ­α των επισκεπτών αναζητά ένα ζεστό, οικογενεια­κό κατάλυμα, περιβάλλον ευχάριστο, μια οικογενεια­κή ταβέρνα με καλό σπιτικό φαγητό, γραφικά τοπία. Αυτά που ζητάει κανείς από τη χώρα δεν επηρεάζοντ­αι σημαντικά από τις αλλαγές στον ΦΠΑ. Η Ελλάδα είναι μια φανταστική χώρα για να ταξιδεύει κανείς, έχεις πολλά πράγματα να κάνεις εδώ και να δεις, και οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να έρχονται ό,τι και να γίνει.

«Το φετινό καλοκαίρι έχουμε διατηρήσει πληρότητες που προσεγγίζο­υν το 90% και καταφέραμε να πουλήσουμε τις διαθέσιμες θέσεις».

 ??  ?? Ο Χάρο Γιούλιους Πέτερσεν, διευθυντής Πωλήσεων του ομίλου της Lufthansa για την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρεται στην Ελλάδα ως μια χώρα «φανταστική για να ταξιδεύει κανείς, στην οποία έχει πολλά πράγματα να κάνει και να δει».
Ο Χάρο Γιούλιους Πέτερσεν, διευθυντής Πωλήσεων του ομίλου της Lufthansa για την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρεται στην Ελλάδα ως μια χώρα «φανταστική για να ταξιδεύει κανείς, στην οποία έχει πολλά πράγματα να κάνει και να δει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece