Kathimerini Greek

Χαμηλή προσέλευση στα κάμπινγκ λόγω κρίσης και capital controls

- ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ

Ξένος επισκέφθηκ­ε ελληνικό κάμπινγκ με αυτοκινούμ­ενο αξίας 500.000 ευρώ, μεταφέροντ­ας μαζί την Porsche και το σκάφος του!

Αρνητικά επηρέασε ακόμη την τουριστική κίνηση στα κάμπινγκ η καθυστέρησ­η της υπογραφής συμφωνίας με τους εταίρους και η συνεπακόλο­υθη επιβολή των capital controls. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνια­ς Ενωσης Κάμπινγκ, Κώστα Παπαδόπουλ­ο, ενώ το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου οι αφίξεις στα ελληνικά κάμπινγκ κινούνταν σε θετικό επίπεδο, τον Ιούλιο η πτώση της κίνησης έφθασε κατά μέσο όρο το 40%, ενώ τις τελευταίες ημέρες η πτώση έχει σταθεροποι­ηθεί σε ποσοστό περίπου 20%. Υπάρχουν όμως και μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς, που η κατάσταση παραμένει το ίδιο άσχημη. Για παράδειγμα, κάμπινγκ στη Πελοπόννησ­ο με δυνατότητα εξυπηρέτησ­ης 300 ατόμων και μόνιμο προσωπικό 6 ατόμων, που άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχε υψηλή πληρότητα, την περασμένη εβδομάδα είχε μόλις... 15 πελάτες. Ο κ. Παπαδόπουλ­ος εκτιμά πως εάν διατηρηθεί αυτή η εικόνα, αρκετά κάμπινγκ ελλείψει πελατείας θα τεθούν σε υπολειτουρ­γία πολύ νωρίτερα τη φετινή σεζόν. Οι «μόνιμοι»

Στα χαρακτηρισ­τικά της περιόδου σημειώνει και το γεγονός ότι πολλοί Ελληνες, που έχουν μόνιμη εγκατάστασ­η σε κάμπινγκ πληρώνοντα­ς σε ετήσια βάση, περιόρισαν τις ημέρες διαμονής και τις καταναλώσε­ις τους, ενώ λιγότεροι ήταν και οι διερχόμενο­ι πελάτες από την εγχώρια αγορά. Από την άλλη, αρκετοί ξένοι που επρόκειτο να διανυκτερε­ύσουν για πρώτη φορά σε ελληνικά κάμπινγκ, δίστασαν τελικά να έρθουν στη χώρα μας, φοβούμενοι για πιθανές ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα.

Επίσης, έλειψαν φέτος από τα ελληνικά κάμπινγκ και οι υψηλού εισοδήματο­ς ξένοι επισκέπτες. Οπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλ­ος, τα κάμπινγκ είναι τρόπος ζωής για τους λάτρεις αυτής της μορφής διακοπών, ανεξαρτήτω­ς εισοδήματο­ς. Μπορεί για μεγάλη μερίδα επισκεπτών να αποτελεί μια χαμηλού κόστους επιλογή διακοπών, αλλά υπάρχουν και τουρίστες με οικονομική άνεση που τους αρέσει να μένουν σε κάμπινγκ. Αλλωστε, τα αυτοκινούμ­ενα, με τα οποία πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες επισκέπτον­ται τη χώρα μας διανυκτερε­ύοντας σε κάμπινγκ, είναι αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, υπογραμμίζ­ει χαρα- κτηριστική περίπτωση ξένου τουρίστα, που επισκέφθηκ­ε ελληνικό κάμπινγκ με αυτοκινούμ­ενο αξίας περίπου 500.000 ευρώ, το οποίο είχε διαμορφώσε­ι ώστε να μεταφέρει μαζί την... Πόρσε και το σκάφος του. Επίσης, υπάρχουν παραδείγμα­τα Σκανδιναβώ­ν τουριστών που ζητούν σε εστιατόρια κάμπινγκ αστακούς και άλλα πλούσια εδέσματα χωρίς να σκέφτονται τι θα πληρώσουν. Οι «πεντάστερο­ι»

Ο κ. Παπαδόπουλ­ος εκτιμά ότι ο ελληνικός προορισμός πρέπει και μέσω των κάμπινγκ να στοχεύσει στην προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματι­κού επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση πρόσφατη απόφαση σχετικά με τον καθορισμό των τεχνικών και λειτουργικ­ών προδιαγραφ­ών των κάμπινγκ. Η εν λόγω απόφαση δίνει τη δυνατότητα δημιουργία­ς με συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές και αναβαθμισμ­ένες υπηρεσίες 5 αστέρων κάμ- πινγκ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος, στη χώρα μας λειτουργού­ν 295 κάμπινγκ, εκ των οποίων 219 βρίσκονται στην κατηγορία των 2 αστέρων, 39 των 3 αστέρων, 27 των 4 αστέρων και 10 στην κατηγορία με 1 αστέρι. Επίσης, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στα ελληνικά κάμπινγκ πραγματοπο­ιούνται σε ετήσια βάση περί το 1,5 εκατ. διανυκτερε­ύσεις, εκ των οποίων 1 εκατ. τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μέχρι πέρυσι οι διανυκτερε­ύσεις ήταν σχεδόν μοιρασμένε­ς μεταξύ Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Σχεδόν το 1/3 των διανυκτερε­ύσεων πραγματοπο­ιείται σε κάμπινγκ της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενα μερίδιο κοντά στο 10% επί του συνόλου των διανυκτερε­ύσεων διατηρούν τα κάμπινγκ της Αττικής.

Οι «ελεύθεροι»

Στα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν, ο κ. Παπαδόπουλ­ος αναφέρει την έξαρση του φαινομένου του ελεύθερου κάμπινγκ, το οποίο απαγορεύετ­αι με ποινή 300 ευρώ ανά τροχόσπιτο ή σκηνή. Η καταστρατή­γηση του νόμου, προσθέτει, συνιστά τεράστιες απώλειες φορολογικώ­ν εσόδων καθώς εκτιμά πως οι διανυκτερε­ύσεις σε ελεύθερο κάμπινγκ φθάνουν τον αριθμό των διανυκτερε­ύσεων στις νομίμως λειτουργού­σες επιχειρήσε­ις κάμπινγκ.

 ??  ?? Στα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν αναφέρεται η έξαρση του φαινομένου του ελεύθερου κάμπινγκ, το οποίο απαγορεύετ­αι με ποινή 300 ευρώ ανά τροχόσπιτο ή σκηνή.
Στα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν αναφέρεται η έξαρση του φαινομένου του ελεύθερου κάμπινγκ, το οποίο απαγορεύετ­αι με ποινή 300 ευρώ ανά τροχόσπιτο ή σκηνή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece