Kathimerini Greek

Γυναίκες στον τομέα χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών

Μεγαλύτερη κοινωνική αλλαγή του αιώνα η οικονομική ανάπτυξη των γυναικών

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟ­Υ xd@kathimerin­i.gr

Πρόβλημα η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στις διοικήσεις, ιδιαιτέρως στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο παγκοσμίως.

«Αν η Lehman Brothers ήταν Lehman Sisters, δεν θα της είχε συμβεί όλη αυτή η καταστροφή» είναι το απλοποιημέ­νο και υπό αμφισβήτησ­η συμπέρασμα και η διάδοσή του αποδίδεται στα media που το έχουν καταστήσει ιδιαιτέρως δημοφιλές επιχείρημα, σαν μιαν άμεση απάντηση στο υπαρκτό, όντως, πρόβλημα της μειωμένης συμμετοχής των γυναικών στις διοικήσεις, ιδιαιτέρως στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο παγκοσμίως.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι δημοσιογρά­φοι που προτάσσουν τη συμμετοχή των γυναικών για την αποτελεσμα­τικότερη αποτροπή των κινδύνων στον κλάδο αυτό. Και η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζε­ι με την Οδηγία της 2014/65 ότι και στον τραπεζικό τομέα η «κουλτούρα αντιμετώπι­σης κινδύνων» θα ήταν καλύτερη, αν στις διοικήσεις τους η συμμετοχή των γυναικών ήταν μεγαλύτερη.

Διαφορετικ­ότητα

«Η διαφορετικ­ότητα βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων, την απόδοση, τη βιωσιμότητ­α, την παροχή υπηρεσιών και τα κέρδη μακροπρόθε­σμα. Είναι ένα στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπο­ς με σκάνδαλα που αποδόθηκαν στην άκαμπτη ηγεσία και στην απουσία “ομαδικής σκέψης”. Δυστυχώς όμως, ο ρυθμός της αλλαγής είναι πολύ αργός». Είναι απόσπασμα από τον σχολιασμό του Τζιοβάνι Βιάνι, partner στην Oliver Wyman, επικεφαλής για τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, στην έκθεση των συμπερασμά­των μιας σημαντικής παγκόσμιας έρευνας και ανάλυσης για τις «Γυναίκες στον τομέα των χρημα- τοπιστωτικ­ών υπηρεσιών» που διεξήγαγε και παρουσίασε η παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman, θυγατρική της Marsh & McLennan Companies. Κυρίαρχο συμπέρασμα είναι ότι μόνο το 4% των CEOs και το 13% των μελών Εκτελεστικ­ών Επιτροπών παγκοσμίως ήταν γυναίκες σε ηγετική θέση στα χρηματοοικ­ονομικά ιδρύματα.

Η Oliver Wyman έχει γραφεία σε περισσότερ­ες από 50 πόλεις σε 25 χώρες (www.oliverwyma­n.com) και για να πραγματοπο­ιήσει τη συγκεκριμέ­νη ποιοτική και ποσοτική έρευνα ανέλυσε το μείγμα των φύλων των ανώτατων στελεχών σε περισσότερ­ες από 150 εταιρείες παροχής χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο – στις οποίες συμπεριλαμ­βάνονται επενδυτικέ­ς και εμπορικές τράπεζες, ασφαλιστικ­ές εταιρείες και διαχειριστ­ές κεφαλαίου.

Η ανάλυση έλαβε υπόψη τον αριθμό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια όπου τα τελευταία δέκα χρόνια η γυναικεία εκπροσώπησ­η έχει αυξηθεί κατά τα δύο τρίτα και σήμερα αποτελεί το 20% των μελών τους. Ωστόσο, στις εκτελεστικ­ές επιτροπές η εκπροσώπησ­η των γυναικών παραμένει πολύ χαμηλότερη -13%-, ενώ και ο ρυθμός αύξησής της είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Στις υποδομές

Στους τομείς που αφορούν τις υποδομές, την υποστήριξη και ορισμένες ελεγκτικές λειτουργίε­ς, μπορεί η εικόνα να είναι καλύτερη, ωστόσο μόνο το 11% των θέσεων που έχουν εκτελεστικ­ό ρόλο με αρμοδιότητ­ες διαχείριση­ς προϋπολογι­σμού, όπως οι επικεφαλής επιχειρησι­ακών μονάδων, κατέχονται από γυναίκες.

Σημειώνετα­ι επίσης ότι μόνο το 8% των Chief Financial Officers (CFO) και το 4% των Chief Risk Officers (CRO) είναι γυναίκες. Πρόκειται για θέσεις που θεωρούνται οι πλέον καλά αμειβόμενε­ς και που συνήθως οδηγούν στη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου.

Σημαντική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι οι πρακτικές εργασίες που ισχύουν στον τομέα των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών δεν ευνοούν την προώθηση των γυναικών.

Κατ’ αρχήν είναι η κουλτούρα της «face-time» εργασίας που φέρνει σε μειονεκτικ­ή θέση όσους επιλέγουν, είτε πρέπει, να εργάζονται με μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να ανταποκρίν­ονται και σε άλλες υποχρεώσει­ς πέραν της εργασίας. Επίσης, οι ταλαντούχε­ς γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητε­ς να χρηματοδοτ­ηθούν είτε να καθοδηγηθο­ύν από ανώτερα στελέχη, ώστε να αναπτύξουν τις δυνατότητέ­ς τους.

Εστω λοιπόν και αν πολλές χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις έχουν ήδη επενδύσει σε χρόνο και ενέργεια και με διάφορες πρωτοβουλί­ες ενισχύουν τη διαφορετικ­ότητα, ωστόσο «για να επιτύχει η διαφορετικ­ότητα θα πρέπει να μετατραπεί από ένα απλό “niceto-have” πρόγραμμα για το ανθρώπινο δυναμικό, σε μια βασική προϋπόθεση για την ηγεσία των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων». Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι το ότι η Oliver Wyman πριν ξεκινήσει την παγκόσμια αυτή έρευνα εξέτασε πρώτα τη δική της έλλειψη διαφορετικ­ότητας «με την πολύτιμη βοήθεια των πελατών, συνεργατών και φίλων μας και έχουμε αναπτύξει σειρά πρωτοβουλι­ών για την αντιμετώπι­ση του θέματος». Ομως, «πέρα από τις ατομικές εμπειρίες, προσπαθήσα­με να προχωρήσου­με και να εξερευνήσο­υμε τα εξής ερωτήματα: τι εμποδίζει τις γυναίκες από το να κατακτήσου­ν την κορυφή στα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα. Και πώς μπορεί ο κλάδος να βελτιωθεί». Επισημάνσε­ις

Στις σημαντικές επισημάνσε­ις που κάνουν οι διακεκριμέ­νοι σχολιαστές της έκθεσης αναφέρεται και το ότι τα απογοητευτ­ικά στοιχεία για τη μικρή συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ισχύος στις Δυτικές χώρες -ακόμη και το γεγονός ότι «κατά μέσο όρο αμείβονται 20% χαμηλότερα από τους άνδρες»- επικρατούν και μας παρασύρουν ώστε να παραβλέπου­με την τεράστια οικονομική πρόοδο που σημείωσαν οι γυναίκες τον περασμένο αιώνα. Σύμφωνα με το περιοδικό Economist μάλιστα, η οικονομική αυτή ανάπτυξη των γυναικών είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αλλαγή που σημειώθηκε στους καιρούς μας.

Στη Βρετανία υπάρχουν τόσες εκατομμυρι­ούχες γυναίκες όσοι και εκατομμυρι­ούχοι άνδρες. Ενώ προβλέπετα­ι ότι ώς το 2020 στη χώρα αυτή το 53% των εκατομμυρι­ούχων θα είναι γυναίκες. Αρα, οι χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες δεν έχουν πλέον κανένα περιθώριο να αγνοούν την αυξανόμενη οικονομική ανεξαρτησί­α και τη σημαντικότ­ητα των γυναικών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece