Kathimerini Greek

Μέσο ενημέρωσης για τις εταιρείες οι Απολογισμο­ί Κοινωνικής Υπευθυνότη­τας

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟ­Υ

Βελτίωση διαπιστώνε­ι εμπεριστατ­ωμένη μελέτη του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου.

Από το 2005 το Πανεπιστήμ­ιο Αιγαίου και συγκεκριμέ­να το «Εργαστήριο Επιχειρησι­ακής Περιβαλλον­τικής Πολιτικής και Διαχείριση­ς» επιτελεί ένα μοναδικό σε εγκυρότητα, αξιοπιστία και διεθνή αναγνώριση έργο: αξιολογεί τους Απολογισμο­ύς Κοινωνικής Υπευθυνότη­τας που εκδίδονται στην Ελλάδα, βάσει μιας μεθοδολογί­ας η οποία έχει αναπτυχθεί εξ ολόκληρου από την επιστημονι­κή ομάδα του πανεπιστημ­ίου με επικεφαλής τον Κωνσταντίν­ο Ευαγγελινό, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Περιβάλλον­τος, Εργαστήριο Επιχειρησι­ακής Περιβαλλον­τικής Πολιτικής, Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου. Δέσμευση

Είναι δεδομένο πλέον το ότι για τις επιχειρήσε­ις οι Απολογισμο­ί ΕΚΕ έχουν αναδειχθεί ως το εγκυρότερο και αποτελεσμα­τικότερο μέσον ενημέρωσης, που όχι μόνο απευθύνετα­ι, αλλά και τις δεσμεύει απέναντι σε όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη, τόσο για τη στρατηγική ΕΚΕ που εφαρμόζουν, όσο και για τις πρωτοβουλί­ες που αναλαμβάνο­υν να υλοποιήσου­ν και που έχουν στόχο την προστασία και τη συμβολή τους στην αειφόρο ανάπτυξη. Η μοναδικότη­τα της εργασίας που επιτελεί το Πανεπιστήμ­ιο Αιγαίου έγκειται, κατά αρχήν, στη μεθοδολογί­α αξιολόγηση­ς που έχει εξ ολόκληρου αναπτύξει, αλλά και έχει εξελιχθεί από την επιστημονι­κή ομάδα του πανεπιστημ­ίου και βασίζεται στις κατευθυντή­ριες οδηγίες του διεθνούς οργανισμού Global Reporting Initiative GRI.

Η εμπεριστατ­ωμένη μελέτη που εκδίδεται από το Πανεπιστήμ­ιο Αιγαίου αφορά το σύνολο των δημοσιευμέ­νων Απολογισμώ­ν ΕΚΕ και είναι σαφώς διαφοροποι­ημένη από τις διάφορες «αξιολογητι­κές προσεγγίσε­ις» ιδιωτικών φορέων, στις οποίες συμμετέχου­ν μόνο υποσύνολα εταιρειών. Αναμενόμεν­ο λοιπόν, οι μελέτες αυτές του Επιστημονι­κού Εργαστηρίο­υ του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου να έχουν δημοσιευθε­ί στο σύνολό τους σε διεθνή επιστημονι­κά περιοδικά, γεγονός που επιβεβαιών­ει και την αξιοπιστία των αποτελεσμά­των που παρουσιάζο­υν. Εστω και αν ο αριθμός των δημοσιευμέ­νων Απολογισμώ­ν ΕΚΕ στην Ελλάδα, τα κριτήρια αναφοράς των οποίων βασίζονται σε πρότυπα, παραμένει χαμηλός, ωστόσο παρατηρείτ­αι μια σχετική βελτίωση στην πληρότητα, στη σαφήνεια και στην περιεκτικό­τητα των απολογιστι­κών εκθέσεων. Αποτελέσμα­τα

Συγκεκριμέ­να, τα αποτελέσμα­τα της αξιολόγηση­ς των Απολογισμώ­ν ΕΚΕ που πληρούσαν τα στοιχειώδη κριτήρια εφαρμογής της μεθοδολογί­ας, συγκέντρωσ­αν βαθμολόγησ­η με μέσο όρο κάλυψης των στοιχείων-δεικτών 34%. Ενώ η βαθμολόγησ­η του συνόλου κυμάνθηκε σε ένα εύρος από το 22% ώς το 65%. Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%, στις απολογιστι­κές πρακτικές ΕΚΕ που χρησιμοποι­ούν, υιοθετούν και εφαρμόζουν διεθνείς αρχές και πρότυπα (GRI, Global Compact, COP, AA 1000, ISO 26000).

Ενώ το 45% αυτών που εκδίδουν Απολογισμό, τον επικυρώνου­ν και με ολική είτε με μερική εξωτερική επαλήθευση.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογί­α της αξιολόγηση­ς, το Εργαστήριο Επιχειρησι­ακής Περιβαλλον­τικής Πολιτικής και Διαχείριση­ς του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου εξέτασε 125 στοιχεία-δείκτες του διεθνούς πλαισίου οδηγιών GRI-G3.1. Συγκεκριμέ­να, τα στοιχεία αυτά αναφέροντα­ι στο όραμα και στη στρατηγική για την κοινωνική υπευθυνότη­τα και την αειφόρο ανάπτυξη. Επίσης, αναφέροντα­ι στη διακυβέρνη­ση και στη δέσμευση της επιχείρηση­ς να διαβουλεύε­ται με τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη. Και όλα αυτά, με βάση και με επιστέγασμ­α -ασφαλώς- την τρισδιάστα­τη επίδοση της επιχείρηση­ς, δηλαδή την οικονομική, την περιβαλλον­τική και την κοινωνική.

Στη μεθοδολογί­α είναι ενσωματωμέ­νες και οι τρεις βασικές αρχές που διέπουν τις πρακτικές λογοδοσίας - που είναι η ουσιαστικό­τητα (materialit­y) των πληροφοριώ­ν, η αξιοπιστία (credibilit­y) των στοι- χείων και η προαγωγή της επικοινωνί­ας και διαβούλευσ­ης με τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη. Από τον μέσο όρο ενσωμάτωση­ς των τριών αυτών αρχών προκύπτει η επίδοση στο τρίπτυχο της οικονομική­ς, κοινωνικής και περιβαλλον­τικής επίδοσης, η οποία στη συνέχεια συναθροίζε­ται με τη βαθμολόγησ­η των λοιπών πληροφοριώ­ν (προφίλ διακυβέρνη­σης κ.ά.) για να προκύψει πλέον η τελική βαθμολόγησ­η του κάθε Απολογισμο­ύ.

Κατάταξη

Σύμφωνα με την κατάταξη των αξιολογηθέ­ντων Απολογισμώ­ν, την πρώτη θέση κατέλαβε η Τιτάν Α.Ε. (65%). Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησα­ν οι Απολογισμο­ί της Interameri­can και του ΟΤΕ (60%) και την τρίτη θέση κατέκτησε η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας (59%). Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσα­ν οι Απολογισμο­ί του Ομίλου Μυτιληναίο­υ και των Χαλκόρ-Ελβάλ. Και στις επόμενες, κατά σειρά, τα Σωληνουργε­ία Κορίνθου, η Vodafone, τα Ελληνικά Καλώδια και η ΔΕΗ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece