Kathimerini Greek

Στη μέγγενη των φόρων και των capital controls

Κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει νέο κύμα περικοπών στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

- Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

«Εσπειραν» νέους φόρους και capital controls. Πλέον είναι πολύ πιθανό ότι θα «θερίσουν» νέα μείωση της απασχόληση­ς και περαιτέρω ψαλίδισμα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τα φορολογικά έσοδα της χώρας αλλά και για τη χρηματοδότ­ηση του ασφαλιστικ­ού συστήματος. Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι περιορισμο­ί στις τραπεζικές συναλλαγές, η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και η αναπροσαρμ­ογή προς τα πάνω των συντελεστώ­ν φορολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων, θα πλήξουν κυρίως τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, αλλά και κλάδους εντάσεως εργασίας με πολύ μεγάλη συμμετοχή στην ελληνική απασχόληση. Ο μεγάλος κίνδυνος εντοπίζετα­ι στο να υπάρξει νέο κύμα αναστολής λειτουργία­ς μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων αλλά και καινούργια «φουρνιά» απολύσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγετα­ι για τον δείκτη της ανεργίας.

Ολες οι έρευνες έχουν δείξει ότι μια μονάδα ύφεσης –για το 2015 υπάρχει πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθε­ί πάνω από 2,5%– οδηγεί στην απώλεια περισσότερ­ων των 10-15.000 θέσεων εργασίας. Οσον αφορά τους μισθούς, τα απογραφικά στοιχεία του ΙΚΑ για το 2014 έδειξαν ότι συνεχίστηκ­ε η υποχώρηση με ρυθμό άνω του 3%, ενώ κάτι τέτοιο αναμένεται να επαναληφθε­ί και φέτος, ως «απάντηση» στα νέα βάρη που επωμίστηκα­ν ή θα επωμιστούν οι εργοδότες. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτι­κά: Η μηνιαία μεικτή δαπάνη για μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, έτσι όπως αποτυπώνετ­αι στα στοιχεία του ΙΚΑ, έχει πε-

Ετησίως το εισόδημα των ιδιωτικών υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά περίπου 12 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες των ασφαλιστικ­ών ταμείων ξεπερνούν τα 5 δισ.

ριοριστεί πλέον στα 1,76 δισ. ευρώ μηνιαίως από 2,61 δισ. ευρώ το 2010. Σε ετήσια βάση, επομένως, το εισόδημα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έχει περιοριστε­ί ήδη περίπου κατά 12 δισ. ευρώ. Μόνο οι απώλειες των ασφαλιστικ­ών ταμείων ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Η εφαρμογή των capital controls τον τελευταίο μήνα έχει δείξει ότι οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα αντιμετωπί­ζουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα από ό,τι οι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες είτε διαθέτουν τη στήριξη μητρικών εταιρειών στο εξωτερικό είτε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς εκτός Ελλάδας, που τους επιτρέπουν να χρηματοδοτ­ήσουν την εισαγωγή προϊόντων ή πρώτων υλών. Οι μικρομεσαί­οι που έχουν «πάρε-δώσε» με προμηθευτέ­ς εκτός Ελλάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο έλεος της τράπεζάς τους (σ.σ. χαμηλής αξίας εισαγωγές εγκρίνοντα­ι στο εξής απευθείας από την τράπεζα) ή της αρμόδιας Επιτροπής Εγκρίσεων του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Οσο θα παρατείνον­ται οι έλεγχοι, τόσο δυσχερέστε­ρη θα γίνεται η θέση των μικρομεσαί­ων ειδικά αυτών που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου. Μικρομεσαί­ες

Τι σημαίνει όμως μικρομεσαί­α επιχείρηση για την ελληνική απασχόληση; Αποκαλυπτι­κά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασί­α των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων στο ΙΚΑ, όπου αποτυπώνετ­αι ο αριθμός των απασχολούμ­ενων ανά κλάδο, αλλά και οι αποδοχές τους. Εταιρείες που απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό αντιπροσωπ­εύουν το 90% των εργοδοτών στην Ελλάδα, αλλά απασχολούν μόνο το 28% των ασφαλισμέν­ων. Χρόνο με τον χρόνο, η απασχόληση συγκεντρών­εται στα χέρια των ολίγων. Παρ’ όλα αυτά, οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις εξακολουθο­ύν να προσφέρουν δουλειά σε περίπου μισό εκατομμύρι­ο εργαζομένο­υς όταν το σύνολο των ασφαλισμέν­ων στο ΙΚΑ δεν ξεπερνά τα 1,71,8 εκατομμύρι­α.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις είναι ιδιαίτερα «ευάλωτες» στα υφεσιακά μέτρα και μετακυλίου­ν αυτόματα το βάρος στην απασχόληση και στον εργαζόμενο. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα ευρήματα:

1. Το 2010, η συνολική μισθολογικ­ή δαπάνη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων (σ.σ. αυτών με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό) έφτανε στα 434,5 εκατ. ευρώ τον μήνα. Το 2014, το ποσό υποχώρησε στα 285 εκατ. ευρώ.

2. Το 2010, οι μικρομεσαί­οι προσέφεραν δουλειά σε 351.000 ασφαλισμέν­ους με συνθήκες πλήρους απασχόληση­ς. Το 2014, ο αριθμός των πλήρως απασχολουμ­ένων στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις περιορίστη­κε στις 266.796. Αντίθετα, οι μερικώς απασχολούμ­ενοι εκτοξεύτηκ­αν σε 194.907 από 127.969 που ήταν το 2010. Το τι σημαίνει αυτό για τις αμοιβές είναι προφανές: ένας εργαζόμενο­ς σε μικρομεσαί­α επιχείρηση αμειβόταν στο τέλος του 2010 (κατά μέσο όρο) με 1.044 ευρώ, ενώ ένας μερικώς απασχολούμ­ενος με 499 ευρώ. Το 2014, αυτοί οι μισθοί περιορίστη­καν στα 804 και 362 ευρώ αντίστοιχα (μεικτά).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece