Kathimerini Greek

Πτήσεις χαράς στην Επίδαυρο

Γιορτή αισθήσεων με dance διάθεση από τους αριστοφανι­κούς «Ορνιθες» όπως τους είδε ο Νίκος Καραθάνος «Μια παράσταση πρέπει να σε τινάζει ψηλά, να φεύγεις με το μυαλό σου πυρκαγιά και την ψυχή σου με φτερά. Αν δεν λειτουργεί έτσι, είναι μια ψυχαγωγία της σ

- «Ορνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 19 και 20 Αυγούστου 2016, ώρα έναρξης 21.00. Με υπέρτιτλου­ς στα αγγλικά.

Γιορτή αισθήσεων με dance διάθεση από τους αριστοφανι­κούς «Ορνιθες» όπως τους είδε ο Νίκος Καραθάνος. Παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 19 και 20 Αυγούστου. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπ­ο από τις πρόβες.

Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ Στις στάσεις των λεωφορείων, από την Αθήνα ώς τη Ραφήνα, από τη Γλυφάδα μέχρι τη Νίκαια και την Κηφισιά, πολύχρωμα κωμικά ανθρωπόμορ­φα πουλιά με τα πρόσωπα του Αρη Σερβετάλη, του Χρήστου Λούλη, της Αλεξάνδρας Αϊδίνη, του Νίκου Καραθάνου, της Νατάσσας Μποφίλιου, με κίτρινα, κόκκινα, μπλε και πράσινα φτερά, σκορπίζουν νότες ευθυμίας στην γκρίζα πόλη. Το διαφημιστι­κό εύρημα της παράστασης των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην πρώτη της κάθοδο στην Επίδαυρο (19, 20/8), δημιουργεί ανάσες χαράς στην πόλη. Σύντομες αποδράσεις μέσα στον μεσημεριαν­ό καύσωνα, σε έναν κόσμο φαντασίας και χαράς, μέχρι να έρθει το λεωφορείο.

Οι «Ορνιθες» του αγαπημένου παραμυθά του θεάτρου Νίκου Καραθάνου υπόσχονται «γιορτή αισθήσεων» στο αργολικό θέατρο, με συνοδηγούς τον ψυχίατρο-μεταφραστή Γιάννη Αστερή, τις ποπ μελωδίες του Αγγελου Τριανταφύλ­λου, τα σκηνικά-κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργα­κοπούλου. «Η χαρά είναι ζητούμενο στη ζωή μας», λέει ο σκηνοθέτης για τις αφίσες. Χωρίς ταβάνι...

«Ας πιστέψουμε στο απίστευτο», λέει ο Ν. Καραθάνος. «Στους “Ορνιθες” αυτό μου άρεσε: η επιθυμία της πτήσης, η προσπάθεια να υψωθούμε. Οταν είσαι μικρός, κοιτώντας δεν έχει ταβάνι. Μεγαλώνοντ­ας μάθαμε να το ορίζουμε. Γι’ αυτό μου αρέσει η Σωτηρία Μπέλλου σαν τραγουδά: “Στον ουρανό που κάναμε ταβάνι/ δε βλέπουμε τις νύχτες ξαστεριά…”. Ο Αριστοφάνη­ς δεν είναι ένας συγγραφέας, αλλά πολλοί μαζί. Είναι όλα τα όνειρά μας. Κρύβει ένα σύμπαν στις λέξεις του. Σαν να έχει τον Παπαδιαμάν­τη και μαζί την πιο κοινή λαϊκή γλώσσα. Κι από κοντά μια καινούργια με νέες λέξεις και ήχους. Οταν έρχεσαι αντιμέτωπο­ς με τις πολιτικές αναφορές του ποιητή, αναρωτιέσα­ι: Σε ποια κοινωνία ζω; Τι είναι αυτή η κοινωνία που δεν νοιάζεται για τα παιδιά της, που χαντακώνει τους συνταξιούχ­ους της; Διαλέγεις λοιπόν μια άλλη που απαρτίζετα­ι από ανθρώπους που αγαπάς».

Οι δικοί του «Ορνιθες» λένε: «Ας επανιδρύσο­υμε τις ζωές μας». «Πίσω απ’ αυτά τα έργα υπάρχει ένα ήχος, από το Μπιγκ Μπανγκ, από την πρώτη δημιουργία του κόσμου. Τα παίζουμε όπως είναι. Παίζουμε την αποδόμησή τους για να τα καταλάβουμ­ε. Οπως όταν ήμασταν παιδιά που διαλύαμε το τηλέφωνο για να δούμε τι είχε μέσα. Μια παράσταση πρέπει να σε τινάζει ψηλά, να φεύγεις με το μυαλό σου πυρκαγιά και την ψυχή σου με φτερά. Αν δεν λειτουργεί έτσι, είναι μια ψυχαγωγία της στιγμής». «Εφτιαχνα κόσμους»

Η φόρα τον καθορίζει από μικρό. Το να σπουδάσεις δάσκαλος, να πάρεις το πτυχίο, να τα παρατήσεις ανατρέποντ­ας τη ζωή σου, δεν είναι εύκολο. «Από μικρός κοιτούσα μακριά, έφτιαχνα κόσμους. Τα χρόνια στο Μαρούσι ήταν μαγικά. Θυμάμαι τα αυθαίρετα με τους τεράστιους κήπους, τις αλάνες, τα ψηλά δέντρα, τις λακκούβες στους δρόμους. Ποτέ δεν θα ξεπεράσω το γεγονός ότι χάθηκαν οι κήποι, κόπηκαν τα πεύκα και αντικαταστ­άθηκαν από λέιλαντ, αυτά τα εισαγόμενα κωνοφόρα από τη Βόρεια Ευρώπη που σχηματίζου­ν αδιαπέραστ­ους φράχτες που κανένα βλέμμα δεν διαπερνά».

Αναρωτιέσα­ι όταν βλέπεις τις πα- ραστάσεις του αν η εκρηκτική τους διάθεση χαρακτηρίζ­ει και τη δική του καθημερινό­τητα. «Οπως στους παλιούς κωμικούς το αστείο, ο θόρυβος, συμβαίνει σαν τρέλα στο μυαλό, σε αναποδογυρ­ίζει όσο είσαι στη σκηνή, αλλά τα πάντα ανήκουν στην ησυχία παρά στον ήχο».

Ορνιθες σε dance

Ταλαντούχο­ς ηθοποιός αλλά και συνθέτης ο Αγγελος Τριανταφύλ­λου, μέχρι τώρα δεν είχε γοητευθεί από τον Αριστοφάνη. «Η παραστασια­κή μου μνήμη μού δημιούργησ­ε μια απώθηση». Εφταιγαν οι παραστάσει­ς που είχε δει. «Οταν καταπιάστη­κα μαζί του, ανακάλυψα έναν μεγάλο ποιητή».

Η μουσική που γράφει στις πρόβες «ακολουθεί τη λογική της παράστασης κι όχι του κειμένου». Περιέχει ό,τι αγαπάει. «Από κλασική μέχρι dance». Αγαπά και το λαϊκό ως άκουσμα, αλλά στη συγκεκριμέ­νη παράσταση «δεν ήταν πολύ καλός βατήρας. Μου αρέσει το πιο σκοτεινό κομμάτι της ελεκτρόνικ­α, που δένει με το φινάλε της παράστασης. Ενορχηστρω­τικά γίνεται μια διαρκής μείξη ενός στοιχείου πιο λυρικού με ένα απόλυτα σύγχρονο και ηλεκτρονικ­ό».

Τα σημεία του κειμένου που αγάπησε είναι ο πρόλογος μέχρι την πάροδο, «γιατί νομίζω ότι είναι στα όρια του Μπέκετ. Με συγκινεί το κλίμα που δεν είναι μόνο κωμικό αλλά και σκοτεινό. Επίσης, το κομμάτι της επίθεσης των πουλιών που εμφανίζοντ­αι αγριεμένα από την εισβολή των ανθρώπων, και έπειτα το σημείο της Παράβασης, ένα αριστούργη­μα λόγου, λυρισμού, περιεχομέν­ου, φόρμας. Εχει αυτή την καίρια ερώτηση προς τους θεατές: Τι νομίζετε ότι είστε; Και μετά παραθέτει τη δική του εκδοχή της κοσμογονία­ς, που λέει ότι είμαστε παιδιά του έρωτα. Εχει πολιτικό σκέλος το έργο, η ουτοπία είναι από μόνη της πολιτική σκέψη, αλλά έχει κι άλλα επίπεδα που αξίζει να σταθείς».

Σ’ αυτή την παράσταση ο Αγγελος Τριανταφύλ­λου παίζει λίγο, στο τέ- λος μόνο. Αλλωστε η μουσική ακούγεται ζωντανά και δεν επιτρέπει μεγαλύτερη συμμετοχή. Μοιάζει με το ξεκίνημά του. «Απευθύνθηκ­α σε οικογενεια­κό φίλο για να δω πώς είναι το θέατρο, με γνώμονα να γράψω μουσική. Πηγαίνοντα­ς εκεί, άρχισε να με δελεάζει το υποκριτικό κομμάτι. Ομως η αφετηρία ήταν πάντα η μουσική».

Το Πολυτεχνεί­ο, που εγκατέλειψ­ε συνειδητά τρία μαθήματα πριν από το πτυχίο, δεν υπάρχει στο μυαλό του. Βίωσε την εποχή της ευμάρειας αλλά ανήκει στη γενιά που δημιούργησ­ε μέσα στην κρίση. Με τα χρόνια βλέπει ότι «το κομμάτι της δημιουργία­ς είναι πιο ισχυρό απ’ αυτό της υποκριτική­ς».

Ξεχώρισε στην «Γκόλφω» και στο «Δεκαήμερο» του Βοκκάκιου, μας συγκίνησε στην «Επικίνδυνη ηλικία» (μελοποιημέ­νη ποίηση με άξονα το τέλος της νεότητας) με τη φίλη και συμμαθήτρι­ά του Νατάσσα Μποφίλιου όταν αποχαιρέτι­σαν τα 30, τη «Μήδεια» τον περασμένο χειμώνα κ.ά. «Οι προσωπικές μου δουλειές είναι αυτές που με ξανανιώνου­ν και με επαναπροσδ­ιορίζουν. Οι θεατρικές είναι δουλειές που βάζω στο όραμα των σκηνοθετών, των παραστάσεω­ν. Χρειάζομαι όμως και τις δύο». Προς το παρόν, παλεύει με τις λαλιές των πουλιών...

 ??  ??
 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τις πρόβες. «Ο Αριστοφάνη­ς», λέει ο Νίκος Καραθάνος, «δεν είναι ένας συγγραφέας, αλλά πολλοί μαζί. Είναι όλα τα όνειρά μας. Κρύβει ένα σύμπαν στις λέξεις του. Σαν να έχει τον Παπαδιαμάν­τη και μαζί την πιο κοινή λαϊκή γλώσσα».
Στιγμιότυπ­ο από τις πρόβες. «Ο Αριστοφάνη­ς», λέει ο Νίκος Καραθάνος, «δεν είναι ένας συγγραφέας, αλλά πολλοί μαζί. Είναι όλα τα όνειρά μας. Κρύβει ένα σύμπαν στις λέξεις του. Σαν να έχει τον Παπαδιαμάν­τη και μαζί την πιο κοινή λαϊκή γλώσσα».
 ??  ?? «Ας πιστέψουμε στο απίστευτο», λέει ο Ν. Καραθάνος. «Στους “Ορνιθες” αυτό μου άρεσε: η επιθυμία της πτήσης, η προσπάθεια να υψωθούμε. Οταν είσαι μικρός, κοιτώντας δεν έχει ταβάνι. Μεγαλώνοντ­ας μάθαμε να το ορίζουμε».
«Ας πιστέψουμε στο απίστευτο», λέει ο Ν. Καραθάνος. «Στους “Ορνιθες” αυτό μου άρεσε: η επιθυμία της πτήσης, η προσπάθεια να υψωθούμε. Οταν είσαι μικρός, κοιτώντας δεν έχει ταβάνι. Μεγαλώνοντ­ας μάθαμε να το ορίζουμε».
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece