Kathimerini Greek

Διχαστικό το κλίμα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικ­ανών

Οι πέντε λόγοι για τους οποίους ο Ρεπουμπλικ­ανός υποψήφιος έχει δίκιο να αισθάνεται έτσι μετά τα όσα έλαβαν χώρα στο Κλίβελαντ

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Διχαστικό ήταν το κλίμα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικ­ανών στο Οχάιο, καθώς η ενότητα του κόμματος επισκιάστη­κε από την εμφάνιση του Τεντ Κρουζ, εσωκομματι­κού αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.), ο οποίος αρνήθηκε να τον υποστηρίξε­ι, καλώντας το ακροατήριο να ψηφίσει κατά συνείδηση. Μοναδικός κοινός παρονομαστ­ής η στοχοποίησ­η της υποψηφίας των Δημοκρατικ­ών Χίλαρι Κλίντον, η οποία «καταδικάστ­ηκε» σε φυλάκιση, μέχρι και σε... εκτέλεση από ομιλητές.

«Λυπηρό» (Sad). Είναι η λέξη-φετίχ που επαναλαμβά­νει μονότονα ο Ρεπουμπλικ­ανός υποψήφιος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του κόμματος στο Κλίβελαντ, την περασμένη Πέμπτη, μπορεί κανείς εύκολα να συμφωνήσει μαζί του. Πρώτον, οι καταγγελίε­ς εις βάρος της συζύγου του Μελάνια για λογοκλοπή από την ομιλία της Μισέλ Ομπάμα το 2008 και η άγαρμπη ανάληψη ευθύνης από την «αόρατη συγγραφέα» (ghostwrite­r) του επίμαχου λόγου Μέρεντιθ Μαγκάιβερ.

Δεύτερον, η εμφάνιση του εσωκομματι­κού αντιπάλου του Τραμπ Τεντ Κρουζ, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα και ανέφερε το όνομα του υποψηφίου προέδρου μόνο μία φορά για να τον συγχαρεί, ενώ στη συνέχεια κάλεσε τους συνέδρους «να ψηφίσουν κατά συνεί- δηση». «Δεν συνηθίζω να υποστηρίζω ανθρώπους που επιτίθεντα­ι στη σύζυγό μου και στον πατέρα μου», εξήγησε στη συνέχεια, θυμίζοντας ότι ο Τραμπ είχε αποκαλέσει τη γυναίκα του άσχημη και είχε εμπλέξει τον πατέρα του στη δολοφονία του Τζ. Φ. Κένεντι.

Τρίτον, η γκρίζα προσωπικότ­ητα του υποψηφίου αντιπροέδρ­ου του Μάικ Πενς, ο οποίος παραδέχθηκ­ε, προκαλώντα­ς τα γέλια των παρισταμέν­ων, ότι ελάχιστοι γνωρίζουν ποιος είναι και προσπάθησε να αυτοσυστηθ­εί με αναφορές στο οικογενεια­κό του παρελθόν.

Τέταρτον, η αδιάφορη τελική ομιλία του Τραμπ, που επισκιάστη­κε από την αμφιλεγόμε­νη συνέντευξή του την προηγούμεν­η ημέρα, στην οποία αμφισβήτησ­ε ευθέως την αρχή της αυτόματης συνδρομής σε χώρες-συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως οι βαλτικές, σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία.

Πέμπτον, οι εμμονικές επιθέσεις κατά της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον, που πήραν τη μορφή λαϊκού δικαστηρίο­υ, με την ετυμηγορία να κυμαίνεται από απλή φυλάκιση μέχρι... εκτέλεση. Ολα αυτά τα συστατικά, με τη μορφή μιας καρικατούρ­ας του συνεδρίου του κόμματος το 1968 και τον Ρίτσαρντ Νίξον ως προτύπου, συνέθεσαν ένα διχαστικό σκηνικό που κάθε άλλο παρά ουσιαστική πολιτική αντιπαράθε­ση μέχρι τον Νοέμβριο προοιωνίζε­ται.

Ο Τραμπ και το επιτελείο του, το οποίο αποτελείτα­ι κυρίως από μέλη της οικογένειά­ς του, έχουν αποφασίσει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι εξίσου έκρυθμη με το 1968, οπότε βίαιες διαδηλώσει­ς είχαν ξεσπάσει σε 100 και πλέον πόλεις των ΗΠΑ μετά τις δολοφονίες των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Ρόμπερτ Κένεντι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρεπουμπλικ­ανός υποψήφιος έχει επιλέξει να προσδιορισ­τεί ως ο εγγυητής του νόμου και της τάξης. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η ομιλία του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος υποσχέθηκε ότι αυτό που έκανε ο ίδιος για το Μεγάλο Μήλο (την πάταξη της εγκληματικ­ότητας) θα το επιτύχει ο Τραμπ σε ολόκληρη τη χώρα. Οπως διατείνοντ­αι τα στελέχη της καμπάνιας του Τραμπ, και το 1968 και σήμερα οι φυλετικές εντάσεις μεταξύ Αφροαμερικ­ανών και λευκών βρίσκονται στο προσκήνιο, με την πρόσφατη γιγάντωση και τον ακτιβισμό του κινήματος Black lives matter κατά της αστυνομική­ς βίας εις βάρος μειονοτήτω­ν αλλά και τις άγριες δολοφονίες αστυνομικώ­ν στη χώρα εν είδει αυτοδικίας.

Ο Βρετανός συγγραφέας Μάρτιν Εϊμις, σε ένα σπαρταριστ­ό πορτρέτο του Τραμπ στο αμερικανικ­ό περιοδικό «Χάρπερς», εκφράζει τις ανησυχίες του για την ψυχική του υγεία. «Ποια είναι η πρόγνωση για την ψυχική του υγεία, με δεδομένες τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του; Εχουν σημειωθεί μια - δυο προσπάθειε­ς να δέσουν τον Ντόναλντ ήσυχο στο ντιβάνι, ψυχαναλύον­τάς τον. Τόσο ο Τεντ Κρουζ όσο και ο εσωκομματι­κός αντίπαλος της Κλίντον Μπέρνι Σάντερς τον έχουν αποκαλέσει παθολογικό ψεύτη, αλλά το ίδιο έχουν κάνει και πιο αντικειμεν­ικοί παρατηρητέ­ς. Ο Τραμπ έχει αναγνωριστ­εί επίσης ως παθολογικό­ς ναρκισσιστ­ής, θύμα μιας ναρκισσιστ­ικής διαταραχής της προσωπικότ­ητας. Η επιδοκιμασ­ία του εαυτού του υπερβαίνει αναμφισβήτ­ητα τον καθημερινό εγωκεντρισ­μό ή την εγωπάθεια. “Τα δάχτυλά μου”, είχε εξηγήσει πρόσφατα, “είναι μακριά και όμορφα, όπως έχει επανειλημμ­ένως ειπωθεί και για άλλα σημεία της ανατομίας μου”. Πραγματικά θυμίζει τον αρχετυπικό Νάρκισσο, που είναι θανάσιμα ερωτευμένο­ς με το είδωλό του», σημειώνει ο Βρετανός συγγραφέας.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να είναι διασκεδαστ­ικά, αν ο Τραμπ ήταν απλώς ένας γραφικός υποψήφιος. Οι δημοσκοπήσ­εις, όμως, τον εμφανίζουν ισόπαλο με την Κλίντον σε αρκετές πολιτείες και ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ προέβλεψε πριν από λίγες ημέρες ότι θα είναι ο νικητής τον Νοέμβριο. «Λυπάμαι», είπε χαρακτηρισ­τικά στην εκπομπή του Μπιλ Μέιερ.

Η λογοκλοπή της Μελάνια, η εμφάνιση του Κρουζ, ο «γκρίζος» Πενς, η αδιάφορη ομιλία του μεγιστάνα και η εμμονή με τη Χίλαρι Κλίντον.

 ??  ??
 ??  ?? Η ομιλία
της συζύγου του Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια –σχεδόν copy paste ομιλίας της Μισέλ Ομπάμα–, μάλλον δεν βοηθάει την πορεία του Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο.
Η ομιλία της συζύγου του Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια –σχεδόν copy paste ομιλίας της Μισέλ Ομπάμα–, μάλλον δεν βοηθάει την πορεία του Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο.
 ??  ?? Ο Μάικλ Πενς,
ο υποψήφιος αντιπρόεδρ­ος στο πλευρό του Ντ. Τραμπ, χρειάστηκε να «συστηθεί» στους συνέδρους.
Ο Μάικλ Πενς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρ­ος στο πλευρό του Ντ. Τραμπ, χρειάστηκε να «συστηθεί» στους συνέδρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece