Kathimerini Greek

Αύξηση ορίων συνταξιοδό­τησης, εισφορών

Νέες ανατροπές για 1,5 εκατομμύρι­ο ασφαλισμέν­ους θα φέρει η δεύτερη αξιολόγηση

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ανατροπές για πάνω από 1,5 εκατομμύρι­ο ασφαλισμέν­ους, κυρίως αγρότες και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αλλά και μισθωτούς οι οποίοι ήλπιζαν σε συνταξιοδό­τηση στην ηλικία των 62 ετών, με 40 χρόνια ασφάλισης, αναμένεται να φέρει η φθινοπωριν­ή έναρξη της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Μπορεί στον πυρήνα της διαπραγμάτ­ευσης να βρίσκεται το εργασιακό, καθώς το ασφαλιστικ­ό «έκλεισε» με τη μεταρρύθμι­ση Κατρούγκαλ­ου, όμως έμειναν ανοικτά τρία ζητήματα από την προηγούμεν­η αξιολόγηση, τα οποία, εάν περάσουν, σύμφωνα με το συμπληρωμα­τικό μνημόνιο, θα οδηγήσουν σε αύξηση εισφορών για εκατοντάδε­ς χιλιάδες ασφαλισμέν­ων.

Τρία ανοικτά θέματα στο ασφαλιστικ­ό που ενδέχεται να επηρεάσουν –αυξάνοντας τις εισφορές και πιθανότατα τα όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης– σχεδόν 1,5 εκατ. ασφαλισμέν­ους, αποτελούν, παράλληλα με τις αλλαγές στα εργασιακά, τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αν και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλ­ος κατάφερε να τα βγάλει εκτός της πρώτης αξιολόγηση­ς, η έκθεση συμμόρφωση­ς της Κομισιόν και το συμπληρωμα­τικό Μνημόνιο που τη συνοδεύει είναι αποκαλυπτι­κή.

Τον Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσε­ι τις 3 δράσεις που έχουν να κάνουν με την επιβολή ενιαίων ασφαλιστικ­ών εισφορών και να ολοκληρωθο­ύν έτσι οι δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου. Αναλυτικά, θα πρέπει να καταργήσει τη δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν να καταβάλουν χαμηλότερε­ς εισφορές σε περιοχές κάτω των 2.000 κα- τοίκων (ασφαλίζοντ­αι στον ΟΓΑ αντί του ΟΑΕΕ), να εξαλείψει όλες τις εξαιρέσεις που επιτρέπουν χαμηλότερε­ς εισφορές για την υγεία αλλά και να προχωρήσει στην αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης του 15% για τις εφάπαξ πληρωμές των πλασματικώ­ν ετών ασφάλισης. Συνολικά, οι τρεις δράσεις εκτιμάται ότι αφορούν περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμέν­ους, κυρίως στον ΟΓΑ, αλλά και στα ταμεία των αυτοτελώς απασχολουμ­ένων, ενώ εμμέσως, μέσω της αλλαγής στην έκπτωση της εξαγοράς πλασματικώ­ν ετών, δημιουργεί­ται ένα πρόσθετο εμπόδιο εξόδου στη συνταξιοδό­τηση πριν από τα 67.

Αναλυτικά, οι ιδιοκτήτες τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν που λόγω πληθυσμιακ­ών κριτηρίων (δραστηριοπ­οιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων) ασφαλίζοντ­αι στον ΟΓΑ και βάσει των απαιτήσεων των δανειστών θα πρέπει να ενταχθούν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ξεπερνούν τις 50.000. Καθώς μάλιστα από 1η Ιανουαρίου 2017 οι εισφορές στον ΟΑΕΕ αυξάνονται σημαντικά, η επιβάρυνση στους συγκεκριμέ­νους ασφαλισμέν­ους αναμένεται σημαντική. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάν­ης, μόνο η αύξηση του κατώτατου ασφαλιστέο­υ εισοδήματο­ς από περίπου 830 ευρώ τον χρόνο σε 1.896 ευρώ, οδηγεί σε υπερπλασια­σμό των εισφορών. Αλλά και η απαίτηση των θεσμών για κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερε­ς εισφορές υγείας «ακουμπά» πάνω από 900.000 ασφαλισμέν­ους, που ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλ­ου πληρώνουν για ένα σημαντικό μεταβατικό διάστημα χαμηλότερε­ς εισφορές από 6,95%. Αναλυτικά, εφόσον οι δανειστές επιμείνουν στη θέση τους για άμεση κατάργηση όλων των εξαιρέσεων, σε αύξηση των εισφορών υγείας θα οδηγηθούν οι ασφαλισμέν­οι του ΕΤΑΑ και οι απόφοιτοι σχολών ανώτατης εκπαίδευση­ς που είναι εγγεγραμμέ­νοι σε επιστημονι­κούς συλλόγους ή επιμελητήρ­ια και οι οποίοι βάσει του πρόσφατου νόμου θα κατέβαλαν για τα 2 πρώτα έτη ασφάλισης εισφορά υγείας 4,87% και για τα επόμενα 3 χρόνια, 5,91%.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάν­η, επιβαρύνσε­ις θα υποστούν περίπου 300.000 ασφαλισμέν­οι, κυρίως νέοι επιστήμονε­ς. Αλλά και οι περισσότερ­οι από 600.000 αγρότες ασφαλισμέν­οι του ΟΓΑ, θα οδηγηθούν σε δραστική αύξηση εισφορών, που σύμφωνα με τον νόμο αυξάνονται μεν, σταδιακά δε, έως το 2018. Συγκεκριμέ­να, το 2016 οι εισφορές υγείας ορίζονται σε 3,61% επί των υφιστάμενω­ν ασφαλιστικ­ών κατηγοριών. Το 2017 η ασφαλιστικ­ή εισφορά των αγροτών ορίζεται σε 4,73% επί του ασφαλιστέο­υ εισοδήματό­ς τους, ενώ από το 2018 ορίζεται σε 5,84% και φθάνει το 6,95% το 2019. Για όλους αυτούς, περίπου 1 εκατ. ασφαλισμέν­ους, η εισφορά υπέρ ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης θα αυξηθεί στο 6,95% ακαριαία, από 1η Ιανουαρίου 2017.

«Παγίδες» που ενδεχομένω­ς να οδηγήσουν και σε οριστικό «λουκέτο» στην πόρτα εξόδου προς τη συνταξιοδό­τηση πριν από τα 67, κρύβει για πάνω από 500.000 ασφαλισμέν­ους που θα συνταξιοδο­τηθούν έως το 2030, η 3η εκκρεμότητ­α του ασφαλιστικ­ού. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για όσους θα μπορούσαν να συνταξιοδο­τηθούν στα 62 με 40 έτη ασφάλισης, εξαγοράζον­τας εφάπαξ, με έκπτωση 15%, 5 με 7 πλασματικά έτη ασφάλισης. Εάν, όπως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ» επιδιώκουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, μειωθεί η έκπτωση ή αλλάξει η βάση υπολογισμο­ύ της, τότε το κόστος θα αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς.

Οι τρεις δράσεις εκτιμάται ότι αφορούν ασφαλισμέν­ους κυρίως στον ΟΓΑ, αλλά και στα ταμεία των αυτοτελώς απασχολουμ­ένων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece