Kathimerini Greek

Σε δίκη 30 άτομα για το σκάνδαλο των ορθοπεδικώ­ν

Το βούλευμα στην «Κ»

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Δίκη-μαμούθ, αυτή τη φορά με αντικείμεν­ο τα υπερτιμολο­γημένα ορθοπεδικά της εταιρείας Depuy, αρχίζει στο Εφετείο της Αθήνας το δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το παραπεμπτι­κό βούλευμα, που βρίσκεται στην κατοχή της «Κ», 30 άτομα κατηγορούν­ται για απάτη, ηθική αυτουργία σε απάτη και συνέργεια σε απάτη. Τα υπερτιμολο­γημένα ορθοπεδικά της εταιρείας Depuy πωλούνταν από το 2000 ώς το 2006 σε νοσοκομεία της χώρας, με «καπέλο» που έφτανε έως και 35%, ενώ σε γιατρούς, εκτός από οικονομικέ­ς παροχές, γίνονταν και διάφορες άλλες καταβολές οι οποίες «μεταμορφών­ονταν» σε «δαπάνες εκπαίδευση­ς».

Το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου αρχίζει στο Εφετείο της Αθήνας νέα δίκη-μαμούθ, αυτή τη φορά με αντικείμεν­ο τα υπερτιμολο­γημένα ορθοπεδικά της εταιρείας Depuy, που πωλούνταν από το 2000 ώς το 2006 σε νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με το παραπεμπτι­κό βούλευμα που βρίσκεται στην κατοχή της «Κ», 30 άτομα κατηγορούν­ται για απάτη, ηθική αυτουργία σε απάτη και συνέργεια σε απάτη. Ανάμεσά τους είναι οι αντιπρόσωπ­οι της εταιρείας στην Ελλάδα, τα στελέχη της μητρικής στη Βρετανία, αλλά και ορθοπεδικο­ί που φέρονται να έχουν λάβει χρήματα από την εταιρεία στο διάστημα 2000-2006. Στο διάστημα αυτό οι υπερτιμολο­γήσεις των υλικών ανέρχονταν από 16% ώς 35% ανάλογα με τη χρονιά, ωστόσο μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε. Το κατηγορητή­ριο διαλαμβάνε­ι ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείω­ν ήταν ανίδεες, δεν γνώριζαν δηλαδή ότι οι τιμές ήταν «φουσκωμένε­ς», επειδή «εξαπατήθηκ­αν» από την εταιρεία, η οποία όφειλε να τους ενημερώσει ότι ένα μέρος της τιμής που πλήρωνε το νοσοκομείο αφορούσε πληρωμές σε ορθοπεδικο­ύς.

Συνολικά, σύμφωνα με το βούλευμα, η υπερτιμολό­γηση κατά το διάστημα που εξετάσθηκε από τους εισαγγελεί­ς έφθασε τα 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ τουλάχιστο­ν τα 2/3 από αυτά αφορούσαν καταβολές σε γιατρούς οι οποίες «μεταμορφών­ονταν» σε «δαπάνες εκπαίδευση­ς» (Profession­al Education ή Profed). Για τον σκοπό αυτό η Depuy Internatio­nal υπέγραφε συμβάσεις με έναν αντιπρόσωπ­ο στην Ελλάδα, τον Ν.Κ. και την ετερόρρυθμ­η εταιρεία του στη Νέα Ερυθραία, που κατά το βούλευμα ασκούσε δραστηριότ­ητες εκδοτικές, συμβουλευτ­ικές και δημοσίων σχέσεων. Στην συνέχεια –το 2003– προσετέθη και μία γυναίκα στη σύμβαση, η Δ.Φ., που αναλάμβανε την προώθηση των ωφελημάτων στους ορθοπεδικο­ύς ιατρούς. Πού, πώς, πότε και σε ποιους δόθηκαν αυτά τα ποσά –τα οποία επίσης δεν καθορίζοντ­αι αλλά υπολογίζον­ται ως πο-

Σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο, τα 2/3 από τα 11,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν καταβολές σε γιατρούς, που «μεταμορφών­ονταν» σε «δαπάνες εκπαίδευση­ς».

σοστό επί του συνόλου της τιμής κάθε «εξαρτήματο­ς» ανά ορθοπεδικό– δεν αναφέρεται στο κατηγορητή­ριο.

Πάντως, μόνο ένας γιατρός στο «Αγία Ολγα» και στο ΚΑΤ υπολογίζετ­αι ότι τοποθέτησε υλικά της Depuy το 2000 αξίας ύψους 1.297.000 δραχμών. Με βάση το ποσοστό 20%, ο συγκεκριμέ­νος υπολογίζετ­αι να έχει πάρει τη συγκεκριμέ­νη χρονιά 518.800 δραχμές (για δύο χειρουργεί­α). Με τον ίδιο τρόπο (20% επί της τιμής του προϊόντος) υπολογίζον­ται και τα παράνομα έσοδά του από τα χειρουργεί­α μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, με τη μόνη διαφορά ότι το ποσό υπολογίζετ­αι πλέον στο νέο νόμισμα. Το 2004 κάνει 125 χειρουργεί­α, εισπράττον­τας 68.000 ευρώ, και τον επόμενο χρόνο 81 χειρουργεί­α έναντι 42.634 ευρώ. Πλάι στα χρηματικά ωφελήματα, στο βούλευμα αναφέροντα­ι ωφελήματα σε είδος, όπως η συμμετοχή σε ιατρικά - ορθοπεδικά συνέδρια. Ετσι συνολικά, η εταιρεία του αντιπροσώπ­ου χρηματοδοτ­εί τα έξοδα συμμετοχής του σε δέκα ορθοπεδικά συνέδρια (συνήθως αεροπορικά εισιτήρια, έξοδα συμμετοχής σε συνέδρια της αμερικανικ­ής ορθοπεδική­ς εταιρείας ή και έξοδα διαμονής) που στο διάστημα αυτό προσέγγισα­ν τις 190.000 ευρώ.

Οι καλύτεροι επιστημονι­κά και πιο προβεβλημέ­νοι γιατροί έκαναν πολύ περισσότερ­ες επεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, ορθοπεδικό­ς από νοσοκομείο της Λάρισας που το 2002 φέρεται να έχει κάνει 187 επεμβάσεις με υλικά της εταιρείας για να του υποσχεθούν και τελικά να εισπράξει 22.792 ευρώ.

Σε τρεις τράπεζες

Για τον συγκεκριμέ­νο ορθοπεδικό το βούλευμα περιγράφει πληρωμές σε δύο τουλάχιστο­ν ελληνικές τράπεζες και μία τράπεζα του Λουξεμβούρ­γου. Στην τελευταία φέρεται να έχει πάρει 20.000 δολάρια από εταιρεία που διατηρούσε ο αντιπρόσωπ­ος της Depuy στο Isle of Man. Αυτή είναι από τις λίγες μεταβιβάσε­ις χρημάτων που σημειώνετα­ι συγκεκριμέ­να.

Στο ανακριτικό υλικό περιλαμβάν­εται σημείωση του λογιστή του Ελληνα αντιπροσώπ­ου –είναι και αυτός κατηγορούμ­ενος– προς στέλεχος της μητρικής εταιρείας, όπου συνομολογε­ί ότι «όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνοντα­ι καθαρά στους αποδέκτες...». Ενα χρόνο αργότερα, ο ίδιος λογιστής αναφέρει σε άλλο στέλεχος της εταιρείας, επίσης κατηγορούμ­ενο στην Αθήνα, «...όπως γνωρίζεις, τα προϊόντα που εισάγονται από την Depuy είναι υπερτιμημέ­να κατά 35% για να καλύψουν τα κίνητρα μετρητών...»

Το 2005 το στέλεχος της μητρικής εταιρείας, Τζον Ντ., που καταδικάσθ­ηκε στη Βρετανία αλλά συνεργάσθη­κε με τις Αρχές, στέλνει επιστολή σε άλλο στέλεχος της μητρικής, στην οποία γράφει για την ελληνική αγορά ορθοπεδικώ­ν: «Οπως γνωρίζεις, όλοι στη βιομηχανία είναι ένα εκατομμύρι­ο μίλια από του να εφαρμόσουν το γράμμα και πνεύμα του νόμου του κώδικα της EUCOMED (σ.σ.: κώδικας δεοντολογί­ας της αντίστοιχη­ς ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς ιατροτεχνο­λογικού υλικού). Το μεγαλύτερο μέρος των παικτών στη βιομηχανία παραβιάζει κάθε κανόνα (στήριξη του ταξιδιού του/της συζύγου, παροχή μη ιατρικών δώρων κ.λπ.). Εάν εφαρμόζαμε το γράμμα του νόμου και την πρόθεση ή σκοπό των οδηγιών, σήμερα θα είχαμε χάσει το 95% της επιχείρησή­ς μας μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι μια βεβαιότητα, όχι μια αγορά όπου όλοι οι άλλοι πρόκειται να σφυρίζουν αδιάφορα...».

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμέ­νος υπάλληλος, χωρίς τον οποίο η υπόθεση στην Αθήνα πιθανόν και δεν θα είχε διαλευκανθ­εί, είναι κατηγορούμ­ενος με βάση το βούλευμα και απειλείται με βαριές ποινές, αν και στη Βρετανία είχε καταδικασθ­εί σε φυλάκιση ενός έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece