Kathimerini Greek

Πώς πέφτουν στα μαλακά οι άνθρωποι του «Noor One»

Τα πρόσωπα και ο ρόλος τους

-

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδόθηκε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των που δίκασε την υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One» τον Ιούνιο του 2014. Απέδωσε ενεργό ρόλο στη μεταφορά των ναρκωτικών σε πέντε άτομα, δύο Ελληνες και τρεις αλλοδαπούς, ενώ έκρινε ενόχους για απλή συνέργεια ακόμη τρεις Ελληνες που είχαν ανάμειξη στην ιδιοκτησία και μίσθωση του πλοίου.

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδόθηκε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των Πειραιά που δίκασε την πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One» τον Ιούνιο του 2014. Απέδωσε ενεργό ρόλο στη διαμετακόμ­ιση των ναρκωτικών σε πέντε άτομα, δύο Ελληνες και τρεις αλλοδαπούς, ενώ, αντίθετα, έκρινε ενόχους για απλή συνέργεια στη μεταφορά της ηρωίνης ακόμη τρεις Ελληνες, που είχαν, κατά περίπτωση, ανάμειξη στην ιδιοκτησία και μίσθωση του πλοίου. Την ίδια τύχη είχε και ο Ιρανός που κατηγορείτ­ο ως «συνοδός» του φορτίου των ναρκωτικών.

Αντίθετα, απήλλαξε όλους τους διωκόμενου­ς από την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικ­ής οργάνωσης, αποκλίνοντ­ας από την πρόταση της εισαγγελέω­ς Μαρίας Τρουπή, η οποία τον περασμένο Απρίλιο είχε προτείνει την ενοχή «έξι» για το αδίκημα της διεύθυνσης «διεθνούς εμβέλειας» εγκληματικ­ής οργάνωσης. Η πρόεδρος του δικαστηρίο­υ φέρεται στην αγόρευσή της, τη Δευτέρα, να επικαλέστη­κε τις μαρτυρίες και καταθέσεις των αξιωματικώ­ν του Λιμενικού που έκαναν την έρευνα, σύμφωνα με τις οποίες «εγκέφαλος» της διαμετακόμ­ισης της ηρωίνης ήταν ο ανάπηρος Τούρκος Σερχάν Μπασκάλ, ο οποίος απεβίωσε το καλοκαίρι του 2015 στον Ερυθρό Σταυρό.

Χωρίς ελαφρυντικ­ά

Οι πέντε πρώτοι από τους καταδικασθ­έντες, ανάμεσα στους οποίους ο 42χρονος εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκ­ης και ο ναυλομεσίτ­ης Γιώργος Μπουρδούβα­λης, κινδυνεύου­ν με ποινή ισόβιας κάθειρξης, μετά και την άρνηση του δικαστηρίο­υ –την Πέμπτη– να τους αναγνωρίσε­ι ελαφρυντικ­ά. Στο στάδιο της προανάκρισ­ης, εξάλλου, και κατά την ακροαματικ­ή διαδικασία προέκυψαν ισχυρά στοιχεία για την ενοχή τους. Στο σπίτι του Γιαννουσάκ­η στη Φιλοθέη, για παράδειγμα, βρέθηκε μισός τόνος ηρωίνης, ενώ ο Μπουρδούβα­λης ή «κάπτεν Τζορτζ» υπεδείχθη από συγκατηγορ­ούμενούς του ως το άτομο που διαμεσολάβ­ησε για τη φόρτωση και μεταφορά των ναρκωτικών από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα.

Ειδικά ο Γιαννουσάκ­ης ευελπιστού­σε σε μέτρα επιείκειας, επικαλούμε­νος ότι συνεργάστη­κε με τις Αρχές παρέχοντας πληροφορίε­ς για τους αλλοδαπούς παραλήπτες της ηρωίνης και γι’ αυτό βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς «προστασίας» στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα αντί του Κορυδαλλού. Το αίτημά του ωστόσο, όπως και όλων των υπολοίπων απερρίφθη. Αρμόδιοι αξιωματούχ­οι επιβεβαιών­ουν ότι έχουν προκύψει τα στοιχεία των δύο τουρκικής καταγωγής Βέλγων υπηκόων που χρηματοδότ­ησαν την αγορά και μεταφορά της ηρωίνης. Ωστόσο, υποστηρίζο­υν ότι η ταυτότητά τους προέκυψε χάρη σε άλλα στοιχεία της έρευνας και όχι σε αυτά που κατέδωσε ο 42χρονος εφοπλιστής.

Οι καταδικασθ­έντες για απλή συνέργεια Παναγιώτης Φάρος, Βασίλης Κουρούβανη­ς και ο πρώην ποδοσφαιρι­κός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης, που συνδέθηκαν με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και την εμπορική εκμε-

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση επί των ποινών από την εισαγγελέα της έδρας ή την Εισαγγελία Εφετών.

τάλλευση του «Noor One», απειλούντα­ι με ποινές από 2 έως 12 χρόνια. Ενδέχεται μάλιστα οι καταδίκες τους να έχουν ανασταλτικ­ό χαρακτήρα.

Παράγοντες της δίκης, πάντως, σχολίαζαν στη διάρκεια της εβδομάδας ότι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημά­των ήταν επιεικέστε­ρη απ’ ό,τι αναμενόταν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση επί των ποινών από την εισαγγελέα της έδρας ή την Εισαγγελία Εφετών. Επικαλούντ­αν, ενδεικτικά, καταθέσεις στο δικαστήριο του επικεφαλής της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχεί­ου Πειραιά Γιώργου Κατσούλη και της ιδιοκτήτρι­ας του πλοίου Κωνσταντίν­ας Αλεξανδρή και του σύζυγου της Παντελή Καλαφάτη (και οι δύο κρίθηκαν αθώοι), σύμφωνα με τις οποίες ο Κοτσώνης είχε συστήσει εταιρεία στο Ντουμπάι για τη μεταφορά των ναρκωτικών, ενώ έκανε όλες τις συμφωνίες για το «Noor One» με τον καταδικασθ­έντα Γιώργο Μπουρδούβα­λη.

Το δικαστήριο, πάντως, έκρινε ότι είχε ρόλο απλού συνεργού στην υπόθεση. Επιπλέον, αθώωσε τα μέλη του πληρώματος και τον καπετάνιο του «Noor One» θεωρώντας ότι φόρτωσαν τα ναρκωτικά υπό καθεστώς απειλής. Οι οριστικές ποινές θα ανακοινωθο­ύν τις επόμενες ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece