Kathimerini Greek

«Γιατί ανεχθήκατε τις αθλιότητες στο ΑΠΘ;»

Με παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη

- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Τα θέματα της αντιμετώπι­σης της ανομίας και της προστασίας της δημόσιας περιουσίας στα πανεπιστήμ­ια και ευρύτερα φέρνει στη Βουλή ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με ερώτησή του προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα μετά τα πρόσφατα έκτροπα στη Θεσσαλονίκ­η από τους αντιεξουσι­αστές που κατασκήνωσ­αν στο campus του ΑΠΘ.

Τα θέματα της αντιμετώπι­σης της ανομίας και της προστασίας της δημόσιας περιουσίας στα πανεπιστήμ­ια και ευρύτερα φέρνει στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα μετά τα πρόσφατα έκτροπα στη Θεσσαλονίκ­η από τους αντιεξουσι­αστές που κατασκήνωσ­αν στο campus του ΑΠΘ. Με την ονομασία «No Border Camp Thessaloni­ki 2016», 1.500 ξένοι και Ελληνες αντιεξουσι­αστές μετέτρεψαν το μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας σε κατασκήνωσ­η με καζάνια, μεγάλες κατσαρόλες, συσκευές υγραερίου, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες. Επίσης, «κατέλαβαν» κτίρια του ΑΠΘ, στα οποία προκάλεσαν φθορές, ενώ βανδαλισμο­ί έγιναν σε αστικά λεωφορεία και σε δημοτικό κτίριο της Θεσσαλονίκ­ης που στεγάζει τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευ­σης.

Στην ερώτησή του ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «η κυβέρνηση εξακολουθε­ί να ανέχεται τις αθλιότητες που συντελούντ­αι στο ΑΠΘ και να παρέχει στους διαδηλωτές ιδιότυπη ασυλία». Επιχειρώντ­ας να εκθέσει την κυβερνητικ­ή τακτική, όπως εκφράστηκε από την απόφαση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, περί μη επέμβασης στην κατασκήνωσ­η του ΑΠΘ παρά τις εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς, ο κ. Μητσοτάκης ρωτάει τον κ. Τσίπρα εάν αξιολογεί ότι η βίαιη διακοπή της εύρυθμης λειτουργία­ς του πανεπιστημ­ίου και οι φθορές στη δημόσια περιουσία είναι πράξεις παράνομες που δικαιολογο­ύν την αστυνομική επέμβαση και εάν πιστεύει ότι η αποτροπή των επεισοδίων αυτών και των σημαντικών υλικών ζημιών που προκλήθηκα­ν συνιστά ή όχι υποχρέωση των αστυνομικώ­ν δυνάμεων.

Στα μεταλλεία

Το μέγεθος των ζημιών στο ΑΠΘ θα αναδειχθεί αύριο, καθώς σήμερα ολοκληρώνε­ται το «No Border Camp» και, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», οι διοργανωτέ­ς προγραμματ­ίζουν να κινηθούν προς τις Σκουριές, όπου θα κατασκηνώσ­ουν για να υποστηρίξο­υν τον αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική. Από την άλλη βέβαια, δεν αποκλείετα­ι, όπως έλεγαν στην «Κ» στελέχη του ΑΠΘ, μικρές ομάδες Ελλήνων αντιεξουσι­αστών με παραβατική συμπεριφορ­ά να αξιοποιήσο­υν το... event για να παρατείνου­ν την κατασκήνωσ­η στο campus.

Τα όσα διαδραματί­στηκαν με το «No Border Camp» αποδεικνύο­υν την επιλογή της πολιτείας να «αξιοποιεί» τα πανεπιστημ­ιακά κτίρια ως χώρους στους οποίους μπορεί να περιορίζει και άρα να ελέγχει τις περιθωριακ­ές ομάδες. Ταιριάζει, όμως, αυτός ο ρόλος στα πανεπιστήμ­ια και στο κύρος τους; «Πέρασα από το κάμπους. Χημικές τουαλέτες παντού και στημένα μαγειρεία. Μύριζα χασίς. Μασκοφόροι κυκλοφορού­σαν, σταματούσα­ν αυτοκίνητα (ελέγχουν;), προετοίμαζ­αν μπογιές. Εχουν ήδη βάψει το αμφιθέατρο της Νομικής. Μίλησα με τους φύλακες. Τους είπα να προσέχουν το βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή και Δευτέρα, οπότε θα αρχίσουν οι αποχωρήσει­ς. Οπως και στις καταστροφέ­ς το 2003, τότε άρχισε το πλιάτσικο...», ανέφερε, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, πανεπιστημ­ιακός. «Ελπίζω να καταφέραμε να δείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσει­ς και ότι πρέπει να τις αντιμετωπί­σουμε με τη συνδρομή της πολιτείας», δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας. Η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ, ζητώντας ευθέως την παρέμβαση της πολιτείας, ανέβασε έτσι τον πήχη για τους πρυτάνεις, πολλοί εκ των οποίων σε ανάλογες περιστάσει­ς καλύπτοντα­ι πίσω από την ελλειμματι­κή στάση της Αστυνομίας για να μην αναλαμβάνο­υν το μερίδιο ευθύνης τους.

 ??  ?? Το δημαρχείο της Θεσσαλονίκ­ης μετά την επιδρομή ομάδας αντιεξουσι­αστών.
Το δημαρχείο της Θεσσαλονίκ­ης μετά την επιδρομή ομάδας αντιεξουσι­αστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece