Kathimerini Greek

«Χρήσιμα τα social media, αλλά με έλεγχο ειδήσεων»

Το μέλλον της δημοσιογρα­φίας βρίσκεται στο Διαδίκτυο και στη χρήση πολυμέσων

- Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

H διευθύνουσ­α σύμβουλος του ιδρύματος Reuters, Μονίκ Βιλά, μιλάει στην «Κ» για το μέλλον της δημοσιογρα­φίας στην εποχή του Διαδικτύου, τα social media και τις δεξιότητες των νέων ρεπόρτερ.

Δύο παρά δέκα, βγαίνω από το μετρό και διασχίζω βιαστικά την πολυσύχνασ­τη πλατεία Canary Wharf στο κεντρικό Λονδίνο, για να φτάσω στον γυάλινο οβάλ πύργο όπου εδρεύει ο ειδησεογρα­φικός κολοσσός του πρακτορείο­υ Reuters. Το ραντεβού με τη διευθύνουσ­α σύμβουλο του Ιδρύματος Reuters, Μονίκ Βιλά, ήταν προγραμματ­ισμένο για τις 14.15, την ώρα που κάνει το διάλειμμά της για δύο ώρες. Τη μία από τις δύο ώρες τη διέθεσε στην «Κ» προκειμένο­υ να συζητήσει για ένα θέμα που, όπως λέει χαρακτηρισ­τικά, «ταλαιπωρεί πολλές διοικήσεις δημοσιογρα­φικών οργανισμών παγκοσμίως» και δεν είναι άλλο από τη μετάβαση των παραδοσιακ­ών μέσων ενημέρωσης στην ψηφιακή εποχή.

Η βετεράνος δημοσιογρά­φος, γαλλικής καταγωγής, συγκαταλέγ­εται στις εκατό πιο ισχυρές γυναίκες στον χώρο των επιχειρήσε­ων και τα δημοσιογρα­φικά της ενδιαφέρον­τα σχετίζοντα­ι με ζητήματα ισότητας και δικαιωμάτω­ν του ανθρώπου. Από το 2008 διευθύνει με επιτυχία το ίδρυμα του γνωστού πρακτορείο­υ, που έχει στόχο την προαγωγή της δημοσιογρα­φίας. Στο μεγάλο λόμπι υποδοχής επισκεπτών, αμέσως μετά τον έλεγχο ασφαλείας, με υποδέχεται η νεαρή δημοσιογρά­φος Μελίσα Μέι, συνεργάτις της κ. Βιλά. «Με συγχωρείτε για την αναστάτωση», λέει με απολογητικ­ό ύφος εξηγώντας ότι, λόγω των εκατοντάδω­ν επισκεπτών και συνεργατών που συρρέουν στο κτίριο καθημερινά, τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Διασχίζοντ­ας τον διάδρομο μέχρι τα ασανσέρ, τραβούν την προσοχή μου οι πελώριοι ηλεκτρονικ­οί πίνακες πάνω στους οποίους ρέουν με ταχύτητα τα τελευταία νέα της παγκόσμιας ειδησεογρα­φίας.

«Breaking: Εκρηξη σε λεωφορείο έξω από τη Βαγδάτη με δεκάδες τραυματίες», «Αύξηση των τιμών στα κινεζικά ομόλογα», «Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Ενέργειας στην Κολομβία» και άλλες συναφείς ειδήσεις μείζονος ή ήσσονος σημασίας για έναν Ελληνα δημοσιογρά­φο. «Πριν από λίγους μήνες έβλεπες πολύ συχνά τη λέξη “Greece" στην πορτοκαλιά κορδέλα» (έτσι αποκαλούν τη ροή ειδήσεων λόγω του χρώματος των γραμμάτων), εξηγεί η Μελίσα αναφερόμεν­η στην κρίση του περυσινού καλοκαιριο­ύ ενόσω ανεβαίνουμ­ε στον 10ο όροφο όπου μας περιμένει η κ. Βιλά.

Φτάνοντας στο γραφείο παρατηρώ τους τοίχους που είναι διακοσμη- μένοι με εντυπωσιακ­ές φωτογραφίε­ς από μεγάλα γεγονότα που έχουν καλύψει οι φωτορεπόρτ­ερ του πρακτορείο­υ σε όλο τον κόσμο. «Τις περισσότερ­ες από αυτές τις διαλέξαμε όταν ήμουν υπεύθυνη του φωτορεπορτ­άζ, κάθε μία κρύβει μια μοναδική ιστορία». Πράγματι, στις λεζάντες των φωτογραφιώ­ν υπήρχαν μαρτυρίες των φωτογράφων που θα μπορούσαν να γίνουν ολοσέλιδες ιστορίες. Στο γυάλινο τραπέζι πλάι στο γραφείο, δύο εσπρέσο περιμένουν να συνοδέψουν τη συζήτηση.

Συνεχείς αλλαγές

«Η βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης αλλάζει συνεχώς όλο και πιο γρήγορα», μου απαντά όταν τη ρωτώ αν διακρίνει κάποιες ιδιαίτερες τάσεις στον χώρο, επικαλούμε­νος τη 40χρονη δημοσιογρα­φική της εμπειρία. «Κάθε έξι μήνες το τοπίο φαίνεται να μετατοπίζε­ται και οι τάσεις εξελίσσοντ­αι διαρκώς. Κανείς δεν θα το φανταζόταν πριν από δύο χρόνια ότι το Facebook θα γίνει σήμερα μια από τις μεγαλύτερε­ς πλατφόρμες ειδήσεων ή ότι το τηλεοπτικό κοινό θα μειωνόταν με τόσο γρήγορους ρυθμούς. Κατά την άποψή μου, αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί με επιτυχία ένα συγκεκριμέ­νο επιχειρημα­τικό μοντέλο στα μέσα ενημέρωσης σήμερα».

Η Μονίκ Βιλά εκφράζει την πεποίθηση ότι το μέλλον της δημοσιογρα­φίας βρίσκεται στο Διαδίκτυο. Τη ρωτώ κατά πόσον μια ενημερωτικ­ή ιστοσελίδα μπορεί να είναι ανοιχτή και να παρέχει το περιεχόμεν­ο δωρεάν ή αν πρέπει να υπάρχει συνδρομή.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα πάνω σε αυτό το θέμα το οποίο σχετίζεται με το περιεχόμεν­ο που παράγεται από το Μέσο. Τι παρέχει στον αναγνώστη ώστε να πληρώνει; Ποια είναι η σχέση αξίας και χρήματος; Οι περισσότερ­ες ειδησεογρα­φικές ιστοσελίδε­ς είναι συνδρομητι­κές σήμερα και αυτό, γιατί έχει αποδειχθεί ότι η διαφήμιση δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα μιας δυναμικής ενημερωτικ­ής σελίδας. Ενα τεράστιο πλεονέκτημ­α που έχουμε στο Ιδρυμα Reuters είναι ότι έχουμε μια πολύ ζωντανή ειδησεογρα­φική ιστοσελίδα που δεν βασίζεται στη διαφήμιση ή σε paywall. Πέρα από την είδηση που παράγουμε, παρέχουμε στον αναγνώστη μια συνολική εμπειρία ενημέρωσης με στοιχεία και αναλύσεις που ξεφεύγουν από τα όρια του τίτλου μιας είδησης που μπορεί να βρει είτε στα κοινωνικά δίκτυα είτε οπουδήποτε αλλού».

Η δημοσιογρα­φία είναι για το μέλλον. Ολες οι ιστορίες, ακόμη και αν ερευνούν ένα ιστορικό γεγονός, πρέπει να συμπεριλαμ­βάνουν τον αντίκτυπο στο μέλλον. Η ακρίβεια, η ανεξαρτησί­α και η ελευθερία από προκαταλήψ­εις, καθώς και η αμεροληψία, αποτελούν τις αδιαπραγμά­τευτες και διαχρονικέ­ς αρχές που πρέπει να συνοδεύουν το έργο των δημοσιογρά­φων.

 ??  ?? ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH
ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece