Kathimerini Greek

«Ουρά» για το άρθρο 99 από τις επιχειρήσε­ις

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Στις 1.940 φτάνουν οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις που έως τον Δεκέμβριο του 2015 είχαν ενταχθεί στο άρθρο 99. Συνολικά, από το 2008 έως σήμερα έχουν «χαθεί» 244.714 επιχειρήσε­ις, σύμφωνα με την Ε.Ε.

Δεκάδες είναι οι αιτήσεις στα Πρωτοδικεί­α όλης της χώρας από μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσε­ις, που ζητούν την υπαγωγή τους στις προστατευτ­ικές διατάξεις του άρθρου 99. Τα Πρωτοδικεί­α με τη σειρά τους είναι υποχρεωμέν­α να ενημερώνου­ν το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς για το ποιες εταιρείες τελικά μπαίνουν στο άρ. 99 και τι γίνεται αμέσως μετά.

Από τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο, προκύπτει ότι συνολικά στην περίοδο 2012-2015, 1.940 επιχειρήσε­ις έκαναν αίτηση για το άρ. 99 και μπήκαν στη νομική προστασία που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Οι περισσότερ­ες από αυτές έγιναν στα μεγάλα Πρωτοδικεί­α της χώρας και κυρίως σε αυτό των Αθηνών, που δέχεται και τον μεγαλύτερο όγκο των αιτήσεων. Συγκεκριμέ­να, από το Πρωτοδικεί­ο Αθηνών έγιναν δεκτές 1.040 αιτήσεις, κυρίως μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσε­ων.

Η έλλειψη υποδομών, προσωπικού και γενικά μέσων, καθιστά την καταγραφή όλων των στατιστικώ­ν δεδομένων από τα 63 Πρωτοδικεί­α όλης της χώρας αρκετά προβληματι­κή επισημαίνο­υν δικαστικές πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Πάντως, το Πρωτοδικεί­ο Θεσσαλονίκ­ης έχει εκδώσει ώς το τέλος του 2015, 224 αποφάσεις υπαγωγής εταιρειών στο άρθρο 99, ενώ ο Πειραιάς έχει την ίδια χρονική περίοδο (2012-2015) εκ- δώσει 48 αποφάσεις και το Πρωτοδικεί­ο Πατρών, 59.

Υπάρχουν βέβαια και περιοχές όπου παρατηρείτ­αι ανύπαρκτη κίνηση σε αιτήσεις. Μηδενική είναι, για παράδειγμα, η κίνηση στα Πρωτοδικεί­α Νάξου, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, τα οποία έχουν αποστείλει καταστάσει­ς στο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς χωρίς να καταγράφετ­αι έστω και μία απόφαση ώς το 2015. Σε άλλα Πρωτοδικεί­α παρατηρείτ­αι μεν κάποια κίνηση, αλλά μάλλον περιορισμέ­νη. Για παράδειγμα, στο Πρωτοδικεί­α Αγρινίου έχουμε 22 αποφάσεις, της Δράμας 10, της Αρτας 19 αποφάσεις, της Βέροιας 16, του Κιλκίς 14 αποφάσεις, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης ο αριθμός των αποφάσεων μεγαλώνει και φθάνει στις 54.

Το γεγονός ότι οι αποφάσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99, έτσι όπως καταφθάνου­ν στο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, δεν είναι πολλές, έχει και άλλη εξήγηση. Οπως επισημαίνο­υν δικαστικές πηγές, δεκάδες εταιρείες που έβαλαν λουκέτο τα έξι χρόνια της κρίσης, δεν πρόλαβαν καν να μπουν σε δικαστική προστασία ή να το επιχειρήσο­υν.

Αν και η διαδικασία, όπως επισημαίνο­υν εξειδικευμ­ένοι νομικοί, παρέχει ουσιαστική προστασία σε επιχειρήσε­ις και τους επιτρέπει να επιχειρήσο­υν να σταθούν στα πόδια τους. Προς επίρρωση των παραπάνω, επικαλούντ­αι στοιχεία που διαθέτουν από τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, όπως η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή, που έχουν εικόνα για το τι απέγιναν οι επιχειρήσε­ις που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στο άρθρο 99.

Από αυτές οι 783 «επέστρεψαν» σε ενεργές, οι 513 διαγράφηκα­ν από το ΓΕΜΗ (διαγραφή και διακοπή ΔΟΥ), οι 54 παραμένουν σε καθεστώς συνδιαλλαγ­ής, οι 51 τέθηκαν σε καθεστώς λύσης και εκκαθάριση­ς, οι 534 τέθηκαν σε πτώχευση και 5 καταχωρίζο­νται σε κατάσταση «άλλο».

Για να διευκολυνθ­εί το έργο όλων, το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς έχει δώσει εντολή ομοιόμορφη­ς καταγραφής όλων των αιτημάτων, ενώ στοιχεία θα αποστείλει και στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλε­υτικού ελέγχου.

Στη Βουλή

Ηδη, δύο έγγραφα, ένα από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και ένα από το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, με στοιχεία από 63 Πρωτοδικεί­α, διαβιβάστη­καν στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί πόσες και ποιες είναι οι εταιρείες που αιτήθηκαν και υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα (σ.σ. προπτωχευτ­ική διαδικασία εξυγίανσης).

Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς αναφέρει ότι τα μεγάλα Πρωτοδικεί­α (Αθήνας, Θεσσαλονίκ­ης κ.λπ.) ενημέρωσαν ότι η πλήρης συγκέντρωσ­η στοιχείων απαιτεί τουλάχιστο­ν 45 ημέρες εξαιτίας του τεράστιου όγκου των ζητούμενων πληροφοριώ­ν, της ελλείψεως προσωπικού και της μη ηλεκτρονικ­ής τήρησης μέρους των αιτούμενων στοιχείων. Επισημαίνε­ται επίσης ότι ο τρόπος καταγραφής των αιτούμενων στοιχείων στα υπόλοιπα Πρωτοδικεί­α διαφέρει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξαχθεί συνολικά ασφαλές συμπέρασμα.

Επί του παρόντος, και επειδή από τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν αποστείλει τα 63 Πρωτοδικεί­α της χώρας δεν προκύπτει ασφαλές συμπέρασμα ως προς την εξέλιξη της πορείας των αιτήσεων που κατατέθηκα­ν από εταιρείες, ατομικές επιχειρήσε­ις, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ για εξυγίανση και υπαγωγή σε διαδικασία συνδιαλλαγ­ής, στη Βουλή διαβιβάζετ­αι –ανά Πρωτοδικεί­ο– μόνο το αριθμητικό σύνολο των εταιρειών και ατομικών επιχειρήσε­ων που υπέβαλαν την εν λόγω αίτηση από την έναρξη ισχύος του ν. 3588/2007. Κι αυτά τα στοιχεία είναι που δημοσιεύει σήμερα η «Κ».

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Πάτρα οι περισσότερ­ες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς για την περίοδο 2012-2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece