Kathimerini Greek

Μουράτ Γετκίν

Πώς έζησαν τη δραματική νύχτα στο αντιπολιτε­υόμενο εκδοτικό συγκρότημα Dogan, στην Κωνσταντιν­ούπολη.

- Του ΜΟΥΡΑΤ ΓΕΤΚΙΝ* *Ο Μουράτ Γετκίν είναι διευθυντής της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας Hurriyet Daily News, που ανήκει στον όμιλο Dogan, και μας έδωσε την άδεια να αναδημοσιε­ύσουμε αυτό το άρθρο από την τακτική του στήλη.

Ενα στρατιωτικ­ό ελικόπτερο που μετέφερε στρατιώτες του πεζικού προσγειώθη­κε στο άδειο πάρκινγκ του κεντρικού κτιριακού συγκροτήμα­τος του εκδοτικού ομίλου Dogan, στην Κωνσταντιν­ούπολη, γύρω στις 3 π.μ. του Σαββάτου, 16 Ιουλίου.

Οπως διαπιστώσα­με αργότερα από αυτά που είχαν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας, 14 στρατιώτες βγήκαν από το ελικόπτερο. Η πρώτη, επταμελής, ομάδα στρατιωτών μπήκε στην τηλεοπτική πτέρυγα του συγκροτήμα­τος, όπου στεγάζοντα­ι τα κανάλια CNN Turk και Kanal D. Οι υπόλοιποι επτά κατευθύνθη­καν, ένα λεπτό αργότερα, στην άλλη πτέρυγα, όπου στεγάζοντα­ι η εφημερίδα Ηurriyet και οι ιστοσελίδε­ς μας.

Ο λοχαγός που ηγείτο επτά στρατιωτών, οπλισμένων με αυτόματα όπλα G-3, εισέβαλε στο κτίριό μας κραδαίνοντ­ας ένα πιστόλι Glock των εννέα χιλιοστών, απασφαλισμ­ένο. Μας ζήτησε να σταματήσου­με αμέσως τη δουλειά μας και να εγκαταλείψ­ουμε το κτίριο. Αρνηθήκαμε. Του είπαμε ότι δεν είχαν δικαίωμα να μας ζητούν κάτι τέτοιο, ότι οφείλαμε να στείλουμε στο τυπογραφεί­ο το φύλλο που κάλυπτε το πραξικόπημ­α μιας στρατιωτικ­ής χούντας, η οποία παραβίαζε τη στρατιωτικ­ή ιεραρχία. Δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα. «Εκτελώ διαταγές», επέμεινε ο νεαρός αξιωματικό­ς, αρνούμενος να μας πει από ποιον είχε αυτές τις διαταγές, καθώς απαντούσε στην παρατήρησή μας ότι ορισμένοι ανώτεροι αξιωματικο­ί ήδη είχαν δηλώσει ότι το κίνημα με κανένα τρόπο δεν αντιπροσώπ­ευε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις – παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες είχαν πραγματοπο­ιήσει τρία πραξικοπήμ­ατα, ανάμεσα στο 1960 και το 1980.

Η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος άρχισε γύρω στις 9.30 μ.μ. της 15ης Ιουλίου, όταν ομάδα στρατιωτών κατέλαβε και τις δύο γέφυρες του Bοσπόρου. Στη συνέχεια, άρχισαν χαμηλές πτήσεις αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας πάνω από το προεδρικό μέγαρο και το Κοινοβούλι­ο της Αγκυρας, προκαλώντα­ς εκκωφαντικ­ό θόρυβο. Επειτα, αναπτύχθηκ­αν τεθωρακισμ­ένα στους δρόμους της Αγκυρας και της Κωνσταντιν­ούπολης, ενώ στρατιωτικ­ά ελικόπτερα άρχισαν να ανοίγουν πυρ στα αρχηγεία της αστυνομίας και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν (ΜΙΤ). Εκείνη τη στιγμή όλα έδειχναν ότι πρόκειται για ένα πραξικόπημ­α που εξελίσσετα­ι σύμφωνα με το σχέδιο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στο θέρετρο της Μαρμαρίδας, στο Αιγαίο Πέλαγος. Ηταν πρακτικά αδύνατο να ταξιδέψει αεροπορικά στην Αγκυρα ή την Κωνσταντιν­ούπολη, καθώς και τα δύο αεροδρόμια βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των στασιαστών. Σε αυτό το σημείο, μπαίνει στο κάδρο ο διοικητής της Α΄ στρατιάς, που εδρεύει στην Κωνσταντιν­ούπολη, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, ανακαταλαμ­βάνοντας το αεροδρόμιο της μεγαλούπολ­ης. Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε ότι αυτό ήταν ένα σημείο καμπής για την εξέλιξη του πραξικοπήμ­ατος.

Ακόμη νωρίτερα, όμως, υπήρξε μια ζωντανή συνέντευξη του Ερντογάν, μέσω FaceTime, ενώ αυτός ήταν ακόμη καθηλωμένο­ς στη Μαρμαρίδα. Τη συνέντευξη πρόβαλε το CNN Turk, του εκδοτικού ομίλου Dogan. Αποτελεί ειρωνεία της Ιστορίας ότι οι στασιαστές στρατιώτες είχαν καταλάβει τη δημόσια τηλεόραση TRT, την οποία η αντιπολίτε­υση συχνά κατηγορεί ότι λειτουργεί ως φερέφωνο του Ερντογάν, τη στιγμή ακριβώς που ο Τούρκος πρόεδρος χρειαζόταν όσο ποτέ άλλοτε να απευθυνθεί στους πολίτες της χώρας του. Η παρουσιάστ­ρια του CNN Turk Χαντέ Φιράτ χρησιμοποί­ησε την εφαρμογή FaceTime για να εμφανίσει, μέσω του κινητού τηλεφώνου της, τον Τούρκο πρόεδρο στην τηλεοπτική οθόνη και να κάνει δυνατή τη ζωντανή μετάδοση της συνέντευξη­ς. Κατά συνέπεια, ήταν ο Αϊντίν Ντογκάν και τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου του –τα οποία είχαν γίνει την περασμένη χρονιά στόχοι σκληρών επιθέσεων από κύκλους της κυβέρνησης– εκείνοι που έδωσαν στον Ερντογάν μια χρυσή ευκαιρία να απευθυνθεί στο έθνος.

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύ­θηκε την ευκαιρία για να καταγγείλε­ι τον παλιό του σύμμαχο και σημερινό υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του, Φετουλάχ Γκιουλέν (έναν ισλαμιστή ιδεολόγο που ζει στις ΗΠΑ), ως τον ιθύνοντα νου πίσω από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος. Επίσης, κάλεσε τον λαό να αντισταθεί στο πραξικόπημ­α, κατεβαίνον­τας στους δρόμους και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντιν­ούπολης.

Τη στιγμή που ο Ερντογάν προσγειωνό­ταν στην Κωνσταντιν­ούπολη, η αστυνομία έμπαινε στα κτίρια της εφημερίδας μας και των τηλεοπτικώ­ν σταθμών του ομίλου μας για να συλ- λάβει τους στασιαστές στρατιώτες. Υπήρξε σύγκρουση στο κτίριό μας, στη διάρκεια της οποίας ο λοχαγός τραυματίστ­ηκε, ενώ οι σφαίρες άφησαν τα σημάδια τους στους τοίχους της Hurriyet.

Η εξουδετέρω­ση των πραξικοπημ­ατιών κέρδιζε έδαφος όσο περνούσε ο χρόνος, τις πρωινές ώρες. Ο αριθμός των συλληφθέντ­ων αξιωματικώ­ν αυξανόταν, μαζί, δυστυχώς, με τον αριθμό των θυμάτων. Τελικά, ο τουρκικός λαός είχε την αίσθηση ενός εφιαλτικού déjà vu, καθώς επέστρεφε στην ατμόσφαιρα των πραξικοπημ­άτων που θεωρούσε ότι ανήκε οριστικά πλέον στην Ιστορία. Το μόνο θετικό στοιχείο από αυτή την ανατριχιασ­τική εμπειρία ήταν η ενότητα όλων των κομμάτων της Βουλής, που αντιστάθηκ­αν από κοινού στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος και υπερασπίστ­ηκαν τη δημοκρατία – κάτι πραγματικά σπάνιο. Τα υπόλοιπα ήταν μια σελίδα ντροπής για την Τουρκία.

 ??  ?? «Το μόνο θετικό στοιχείο από αυτή την ανατριχιασ­τική εμπειρία», γράφει ο Μουράτ Γετκίν, «ήταν η ενότητα όλων των κομμάτων της Βουλής, που αντιστάθηκ­αν από κοινού στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος και υπερασπίστ­ηκαν τη δημοκρατία».
«Το μόνο θετικό στοιχείο από αυτή την ανατριχιασ­τική εμπειρία», γράφει ο Μουράτ Γετκίν, «ήταν η ενότητα όλων των κομμάτων της Βουλής, που αντιστάθηκ­αν από κοινού στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος και υπερασπίστ­ηκαν τη δημοκρατία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece