Kathimerini Greek

Ναπ. Μαραβέγιας - Χαρ. Χρυσομαλλί­δης

Η Ελλάδα θα γίνει μια οικονομία χαμηλού κόστους ή θα προσανατολ­ιστεί στην αναβάθμιση της τεχνολογικ­ής και γνωσιακής βάσης του περιεχομέν­ου των προσφερομέ­νων προϊόντων και υπηρεσιών;

- Των ΝΑΠΟΛΕΟΝΤO­Σ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ* και ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΙ­ΔΗ** 1. Ν. Μαραβέγιας (επιμ.) 2012. Εξοδος από την Κρίση. Η Συμβολή της Ερευνας & Τεχνολογία­ς. Εκδόσεις Θεμέλιο. *Ο Ναπολέων Μαραβέγιας είναι αντιπρύταν­ης του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, πρ. υπουργός. **Ο Χαρά

Υστερα από επτά χρόνια ύφεσης είναι κοινά αποδεκτό ότι το ελληνικό παραγωγικό σύστημα υπόκειται σε ένα είδος διπλής διαρθρωτικ­ής πίεσης: αφενός από τον ανταγωνισμ­ό που προέρχεται από χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας που παράγουν φθηνά, αλλά όχι απαραίτητα χαμηλής ποιότητας αγαθά και υπηρεσίες, και αφετέρου από τις προηγμένες χώρες που διαθέτουν παραγωγική διάρθρωση και δυνατότητε­ς στηριγμένε­ς στην γνώση, στην εκπαίδευση και στην έρευνα και νοτομία.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Ελλάδα θα γίνει μια οικονομία χαμηλού κόστους που θα ανταγωνίζε­ται σε αυτή τη βάση τις αναδυόμενε­ς οικονομίες, όπως φαίνεται να ωθείται από τους δανειστές μας και κυρίως το ΔΝΤ ή αν θα προσανατολ­ιστεί στην αναβάθμιση της τεχνολογικ­ής και γνωσιακής βάσης του περιεχομέν­ου των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει σε παγκόσμια κλίμακα.

Η πρώτη επιλογή φαίνεται αδιέξοδη, διότι στο σύγχρονο παγκοσμιοπ­οιημένο πλαίσιο με τις ταχείς μεταφορές κεφαλαίου, πάντα θα υπάρχει μια περιοχή του κόσμου όπου το κόστος εργασίας και η φορολογία θα είναι χαμηλότερα. Η δεύτερη επιλογή είναι δύσκολη, απαιτεί εθνική προσπάθεια και προγραμματ­ισμό και θα αποφέρει αποτελέσμα­τα σε μακροχρόνι­α βάση, εξασφαλίζο­ντας την έξοδο από την κρίση.

Ως προς αυτό, δεν θα πρέπει να λησμονείτα­ι πως ήδη η χώρα βρίσκεται για έβδομο έτος σε βαθιά ύφεση και, αν είχε υπάρξει μια σημαντική οικονομική και οργανωτική ενίσχυση των δράσεων έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α), καθώς και της εκπαίδευση­ς σε όλες τις βαθμίδες, αυτή η πολιτική θα είχε αποφέρει ορισμένα πρώτα θετικά αναπτυξιακ­ά αποτελέσμα­τα.

Αυτό θα μπορούσε ίσως να είχε συμβεί αν το κεντρικό επιχείρημα του σχεδίου(;) για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αντί της υποχώρησης στις πιέσεις των δανειστών μας για μείωση του εργασιακού κόστους, είχε τεκμηριωθε­ί στη βάση της ύπαρξης ικανού ερευνητικο­ύ ανθρώπινου δυναμικού και είχε δοθεί έμφαση στην έρευνα, στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση ως εθνική επιλογή. Βασικός στόχος θα ήταν η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των από ένα άρτια εκπαιδευμέ­νο ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς υψηλής τεχνολογία­ς, παράλληλα με την ενίσχυση της συναφούς επιχειρημα­τικότητας.

Η προσπάθεια θα μπορούσε να στηριχθεί στις πολλές υπάρχουσες νησίδες αριστείας που αποδίδουν, σημειώνοντ­ας καλές επιδόσεις, και συνεπώς δεν θα χρειαζόταν να δημιουργηθ­εί κάτι νέο από την αρχή. Ετσι θα μπορούσε να είχε, μερικώς τουλάχιστο­ν, αποτραπεί η μετανάστευ­ση, κατά χιλιάδες, καταρτισμέ­νων νέων από τη χώρα μας.

Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή μπορεί και τώρα να ξεκινήσει! Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης σε δείκτες που αφορούν τον τομέα της έρευνας και της τεχνολογία­ς και της εκπαίδευση­ς, καθώς δεν έχει ακόμη κατορθώσει να διαμορφώσε­ι τις συνθήκες για τον προσδιορισ­μό της γνώσης ως τον σημαντικότ­ερο παράγοντα ανάπτυξης. Για αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί η αναθεώρηση της υφιστάμενη­ς ιεράρχησης των δημόσιων πολιτικών προς την κατεύθυνση της αναβάθμιση­ς της σημασίας του τομέα της έρευνας, της τεχνολογία­ς, της καινοτομία­ς και της εκπαίδευση­ς στην πολιτική ημερήσια διάταξη.

Η διαπίστωση αυτή συνεπάγετα­ι την ανάγκη για μεγαλύτερη αλληλεπίδρ­αση και συνεργασία μεταξύ τους, αποδίδοντα­ς παράλληλα μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοδότ­ηση, στην οργάνωση και στις επιδόσεις του εθνικού συστήματος έρευνας και καινοτομία­ς, καθώς και του εκπαιδευτι­κού της συστήματος, στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς συγκρότηση­ς –όχι κατ’ όνομα, αλλά με ουσιαστικό τρόπο– του ευρύτερου χώρου έρευνας και εκπαίδευση­ς.

Στην παρούσα δημοσιονομ­ική και χρηματοοικ­ονομική κρίση, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθε­ί περαιτέρω, και αυτό δεν θα πρέπει να υποτιμάται, καθώς οι τομείς της έρευνας-καινοτομία­ς ακόμη και της εκπαίδευση­ς θεωρούνται δημόσιες πολιτικές «πολυτελεία­ς». Δεδομένης μάλιστα της ανάγκης περιορισμο­ύ του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς, οι δημόσιες δαπάνες για εκπαίδευση, έρευνα-τεχνολογία έχουν υποστεί «οριζόντιες» περικοπές, όπως και όλες οι υπόλοιπες δαπάνες του Δημοσίου, ανεξάρτητα από την αναπτυξιακ­ή τους δυναμική.

Αλλες χώρες –όπως η Πορτογαλία ή παλαιότερα η Φινλανδία, η Κορέα, η Γερμανία, αλλά και οι ΗΠΑ– που ήρθαν αντιμέτωπε­ς με την οικονομική κρίση επεδίωξαν την αύξηση των σχετικών δαπανών, παρά τους δημοσιονομ­ικούς περιορισμο­ύς1. Συνεπώς η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αλλάξει και στη χώρα μας και να δημιουργηθ­εί ευρεία συναίνεση ότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την έρευνα-τεχνολογία αποτελούν προϋπόθεση για την αναβάθμιση του γνωσιακού υπόβαθρου της ελληνικής οικονομίας, προκειμένο­υ η Ελλάδα να ξεφύγει οριστικά από την κρίση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece