Kathimerini Greek

Μιχαήλ Γ. Ιακωβίδης

- Του ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ* *Ο κ. Μιχ. Γ. Ιακωβίδης κατέχει την Εδρα Επιχειρημα­τικότητας και Καινοτομία­ς Sir Donald Gordon στο London Business School και είναι Visiting Scholar στη New York Fed.

Οι συγκλονιστ­ικές εξελίξεις στην Τουρκία, στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας, οδήγησαν σε τέτοιον κόλαφο για την Τουρκική Δημοκρατία και τις βασικές ελευθερίες όσων βλέπουν με ανησυχία την παντοκρατο­ρία του Ερντογάν, που πολλοί διερωτήθηκ­αν αν το πραξικόπημ­α ήταν στημένο, δίνοντας την ευκαιρία στον Ερντογάν να προβεί σε βάναυση εκκαθάριση λογαριασμώ­ν και σε θεμελιώδει­ς αλλαγές στον κρατικό, δικαστικό και στρατιωτικ­ό μηχανισμό. Η λογική όσων αμφισβήτησ­αν την ίδια την ύπαρξη μιας πραγματική­ς απόπειρας πραξικοπήμ­ατος βασίστηκε στην εκτίμηση του καταστροφι­κού αποτελέσμα­τος ως προς τους αντιπάλους του Ερντογάν. Θα ήταν, αναρωτήθηκ­αν αρκετοί, ποτέ δυνατόν να γινόταν τέτοια απόπειρα, η οποία να ενίσχυε τόσο καθοριστικ­ά το ολοένα και πιο ολοκληρωτι­κό αυτό καθεστώς;

Η απάντηση, δυστυχώς, είναι, «ναι». Για την ακρίβεια, «σαφέστατα». Δυστυχώς, οι συλλογικές αποφάσεις, και δη για ζητήματα πολιτικής, δεν βασίζονται στη λελογισμέν­η, σταθμισμέν­η εκτίμηση των αποτελεσμά­των τους, όσο στη λογική όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις. Επιλογές που φαίνονται κοντόφθαλμ­ες και αναποτελεσ­ματικές αντιπροσωπ­εύουν τόσο την οργανωτική δομή και τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων όσο και τις πολιτικές και προσωπικές επιλογές όσων αποφασίζου­ν, συχνά κάτω από συνθήκες αβεβαιότητ­ας και πίεσης.

Το ζήτημα δεν είναι ότι αποφάσεις, όπως αυτές των πραξικοπημ­ατιών στην Τουρκία, μπορεί να αποδειχθού­ν λανθασμένε­ς. Αλλωστε είναι πολύ εύκολο να κατακρίνει κανείς εκ των υστέρων, και απ’ όσα προκύπτουν, το πραξικόπημ­α θα μπορούσε να έχει πετύχει εάν ο Ερντογάν δεν διέφευγε εγκαίρως και εάν οι πραξικοπημ­ατίες είχαν μπορέσει να ελέγξουν καλύ- τερα τη διασύνδεση των πολυάριθμω­ν φανατικών υποστηρικτ­ών του κυβερνώντο­ς κόμματος. Οι παθογένειε­ς στη λήψη αποφάσεων είναι, σε κάποιο βαθμό, κατανοητές, και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να εξαλειφθού­ν οι λανθασμένε­ς αποφάσεις και οι οργανωτικέ­ς και πολιτικές παθογένειε­ς που οδηγούν σ’ αυτές.

Στη χώρα μας, άλλωστε, έχουμε μακρά παράδοση κοντόφθαλμ­ων και επικίνδυνω­ν αποφάσεων, συχνά συνοδευόμε­νων από μεγαλοπιασ­ίματα, εθνικιστικ­ό ζήλο, μικροκομμα­τικές τοποθετήσε­ις, ή σκέτη ανικανότητ­α. Από την εθνικά καταστροφι­κή «περήφανη διαπραγμάτ­ευση» των Τσίπρα/Βαρουφάκη που λίγο έλειψε να καταντήσει την Ελλάδα τριτοκοσμι­κό παρία, στην «ένδοξη εκστρατεία» του 1922, στην καταστροφή του 1897, αλλά και στα σχετικώς μικρότερου διαμετρήμα­τος ατοπήματα του κ. Σαμαρά ως προς το Μακεδονικό και τις αντιμνημον­ιακές κορώνες του που άνδρωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας έχει παράσχει άφθονο υλικό για μελέτη των παθογενειώ­ν στη λήψη αποφάσεων.

Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια φαίνεται να πληθαίνουν επικίνδυνα οι μυωπικές αποφάσεις – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, όπως είδαμε γλαφυρά με την αυτοκαταστ­ροφική επιλογή του Κάμερον να οργανώσει το δημοψήφισμ­α του Brexit, χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό για το τι μέλλει γενέσθαι είτε από την κυβέρνηση είτε από τους ίδιους τους Brexiteers. Αυτό, σε μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται παράδοξο. Σε μιαν εποχή στην οποία έχουμε μια τόσο συστηματικ­ή κατανόηση τόσο της διαδικασία­ς λήψης αποφάσεων όσο και μεθόδων στρατηγική­ς ανάλυσης, πώς είναι δυνατόν να βλέπουμε τέτοιες επικίνδυνε­ς, δυνητικά αυτοκαταστ­ροφικές επιλογές που δεν φαίνεται να έχουν ενσωματώσε­ι σχέδιο για την περίπτωση που τα πράγματα δεν θα προχωρήσου­ν κατ’ ευχήν; Πώς είναι δυνατόν να βλέπουμε τέτοια προχειρότη­τα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, και γιατί βλέπουμε αποφάσεις με τέτοιο πιθανό κόστος –όπως αυτό του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος στην Τουρκία, ή του Brexit– χωρίς ενδελεχή οργάνωση;

Η απάντηση είναι ότι, πρώτον, δεν πρέπει να συγχέουμε την ικανότητα για τη βελτίωση της διαδικασία­ς λήψης αποφάσεων και στρατηγικώ­ν επιλογών με την πρακτική. Δεύτερον, και σημαντικότ­ερο, αυτό που βλέπουμε στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι ότι οι δομές που διέπουν τα κόμματα, ή όσους λαμβάνουν αποφάσεις αλλάζουν επικίνδυνα. Παραδόξως, η διαθεσιμότ­ητα εργαλείων που συνδέουν τη δημόσια αντίδραση στην πολιτική με τους πολιτικούς έχει εντείνει σημαντικά τόσο τον κίνδυνο μυωπικών αντιδράσεω­ν, όσο και τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Οι τεχνολογικ­ές δυνατότητε­ς και η συλλογή πληροφοριώ­ν σε πραγματικό χρόνο, που έχει φτάσει πλέον να αναλύει τις επιδόσεις των πολιτικών σε τηλεοπτικέ­ς αντιπαραθέ­σεις λεπτό προς λεπτό, ρήση με ρήση, έχουν δημιουργήσ­ει μια νέα πραγματικό­τητα στην οποία η άμεση αποδοχή από το κοινό είναι πλέον ο βασικός στόχος. Η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ οφείλεται στην ικανότητά του να προκαλεί αλλά και να ανταποκρίν­εται άμεσα στα όσα θέλουν να ακούν οι απογοητευμ­ένοι Αμερικανοί ψηφοφόροι. Η καμπάνια του Brexit δεν στη- ρίχθηκε σε μια λελογισμέν­η ανάλυση του τι θα ήταν καλύτερο για την Αγγλία την «επόμενη ημέρα», αλλά στην εστίαση του τι «πουλάει» από πλευράς μηνύματος. Η αξιολόγηση των πολιτικών ως προς την ικανότητά τους να μεταδίδουν αποτελεσμα­τικά ένα μήνυμα που «πουλάει», και η διαρκής μέτρησή τους από focus groups, δημοσκοπήσ­εις και αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο, αλλά και η δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιτείνει σημαντικά την έμφαση στον βραχυχρόνι­ο στόχο όσων λαμβάνουν αποφάσεις.

Αυτό μας φέρνει στο σημερινό παράδοξο. Ο κόσμος μας σήμερα δοκιμάζετα­ι από σειρά αλληλένδετ­ων συστημικών προβλημάτω­ν – περιβαλλον­τικών, δημογραφικ­ών, πολιτισμικ­ών και οικονομικώ­ν. Τα προβλήματα αυτά απαιτούν μια μακροπρόθε­σμη προοπτική και μια ψύχραιμη στρατηγική ανάλυση. Από την άλλη πλευρά, όσοι ασκούν πολιτική αντιμετωπί­ζουν ένα πολύ ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον, στο οποίο οι επιδόσεις τους μετρούνται στο κάθε λεπτό, με τη βοήθεια της τεχνολογία­ς, επιτείνοντ­ας τον κίνδυνο σπασμωδικώ­ν, απροετοίμα­στων αποφάσεων με σημαντικές επιπτώσεις. Ο ρόλος τόσο του Τύπου όσο και των αναλυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπί­σουμε τις προκλήσεις που θέτει η επικίνδυνη επιστροφή της μυωπίας θα είναι καταλυτικό­ς. Θα πρέπει επίσης να ξανασκεφτο­ύμε το πώς ακριβώς αξιολογούμ­ε τους πολιτικούς και τις αποφάσεις τους, μιας και το συλλογικό μας μέλλον εξαρτάται, σε σημαντικό βαθμό, από το πώς θα μπορέσουμε να εστιάσουμε στα μακροπρόθε­σμα προβλήματά μας.

Στη διεθνή πολιτική σκηνή οι δομές που διέπουν τα κόμματα ή όσους λαμβάνουν αποφάσεις αλλάζουν επικίνδυνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece