Kathimerini Greek

Θοδωρής Πελαγίδης

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΠΕΛΑΓΙΔΗ* *Ο κ. Θοδωρής Πελαγίδης είναι καθηγητής Οικονομική­ς Ανάλυσης στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς και senior fellow στο Brookings Institutio­n.

Στο πλαίσιο ενός «αδύναμου κομματικού συστήματος» σαν το ελληνικό, πώς θα επιδρούσε ένα «αδύναμο», δηλαδή αναλογικό, όπως πρότεινε η κυβέρνηση «εκλογικό σύστημα»; Ειδικότερα, ποια θα είναι η σταθερότητ­α και διάρκεια της κυβέρνησης, πώς θα κατανέμετα­ι η ευθύνη, και κατά πόσο θα είναι αποτελεσμα­τική η διακυβέρνη­ση; Η αναλογικότ­ητα, που προκαλεί «ακραίο πλουραλισμ­ό κομμάτων», πολύ περισσότερ­ο σε ένα διασπασμέν­ο εκλογικό σώμα όπως σήμερα στην Ελλάδα, θα κάνει την όποια προκύπτουσ­α κυβέρνηση ασταθή, την κατανομή ευθύνης ανάμεσα στους εταίρους θολή και τη διακυβέρνη­ση αδύνατη! Πράγματι, το απολύτως αναλογικό σύστημα ωθεί στον ακραίο κομματικό πλουραλισμ­ό, δηλαδή οδηγεί γενικώς πάντα σε Βουλή άνω των πέντε κομμάτων. Αφήνει δε αποκλειστι­κά στο Κοινοβούλι­ο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν, για παράδειγμα, το πρώτο κόμμα κερδίσει καθαρά σε ποσοστό ψήφων, μπορεί και να βρεθεί στην αντιπολίτε­υση! Αυτή όμως μπορεί να μην είναι η πραγματική πρόθεση των ψηφοφόρων εάν είχαν αχθεί να αποφασίσου­ν ανάμεσα στο τι προτιμούν: κυβέρνηση του πρώτου κόμματος ή κυβέρνηση συνασπισμο­ύ του δεύτερου, του τέταρτου, του πέμπτου και του έβδομου κόμματος;

Από την άλλη, το πλειοψηφικ­ό σύστημα (αυξημένη, απόλυτη, σχετική πλειοψηφία) θυσιάζει, ως γνωστόν, την αντιπροσωπ­ευτικότητα προς χάριν της αποτελεσμα­τικής διακυβέρνη­σης, αλλά και της προστασίας της δημοκρατία­ς από τα επικίνδυνα άκρα. Ο αγγλοσαξον­ικός κόσμος, στην περίπτωση αυτή, κάνει πάντως αυτό που κάνει και το μάλλον ισχυρά αναλογικό γερμανικό σύστημα, αλλά με διαφορετικ­ό τρόπο. Αποκλείει τα εξτρεμιστι­κά κόμματα. Το κόμμα του κ. Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μόνο μία έδρα με 15% των ψήφων! Στη Γερμανία, με το όριο εισόδου 5%, υπάρχει επιπλέον και συνταγματι­κή απαγόρευση για τα ακραία κομμουνιστ­ικά και ναζιστικά κόμματα.

Τα πλειοψηφικ­ά συστήματα λειτουργού­ν δικομματικ­ά όταν πράγματι υπάρχουν δύο μεγάλα κόμματα και όταν είναι επαρκώς διεσπαρμέν­α τα μειοψηφικά εκλογικά σώματα. Εάν, για παράδειγμα, δεν ισχύει το δεύτερο, τότε εμφανίζετα­ι το... «κόμμα της Σκωτίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, εκτός ίσως από τη συγκεντρωμ­ένη γεωγραφικά μουσουλμαν­ική μειονότητα.

Τα πλειοψηφικ­ά συστήματα μειώνουν τον κομματικό κατακερματ­ισμό, γεγονός κατά τη γνώμη μου θετικό, με την προϋπόθεση βέβαια της δημοκρατικ­ής δομής των δύο κομμάτων εξουσίας. Δημιουργού­ν δε αμεσότερη σχέση ψηφοφόρου και αντιπροσώπ­ου, με την προϋπόθεση της δίκαιης κατανομής σε εκλογικές περιφέρειε­ς. Ιδανικά πρέπει όλες οι περιφέρειε­ς να καθοριστού­ν σχετικά αντιπροσωπ­ευτικές διαφορετικ­ά διατρέχουμ­ε να έχουμε φαινόμενα τζεριμάντε­ρινγκ.

Τα πλειοψηφικ­ά συστήματα υπό ομαλές συνθήκες βελτιώνουν, τέλος, και την ποιότητα των αντι- προσώπων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι δύο βασικοί κομματικοί σχηματισμο­ί πρέπει, πράγματι, να βρουν τους καλύτερους δύο ανταγωνιστ­ές για να κερδίσουν! Αυτό ισχύει σε περιοχές, βέβαια, που είναι ανταγωνιστ­ικές πολιτικά.

Οι οπαδοί της απλής αναλογικής διατείνοντ­αι ότι με το σύστημα αυτό παράγεται η αναγκαία συναίνεση και δι’ αυτής ο «αλληλοέλεγ­χος» της εξουσίας. Αυτό μπορεί να ισχύει σε πολιτικά συστήματα μέτριας ή χαμηλής πόλωσης. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, σε υψηλή πόλωση όπως στη δική μας περίπτωση, η αναλογική θα παράγει έναν πολωμένο πολυκομματ­ισμό του τύπου «όλοι εναντίον όλων».

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ κανονικά έπρεπε να είναι υπέρ ενός τύπου πλειοψηφικ­ού συστήματος αφού: α. αυτό θα τον καθιέρωνε ως δεύτερο πρώτο παίκτη του πολιτικού συστήματος και κυρίως β. στις μεγάλες περιφέρειε­ς, με ένα ας πούμε «ο πρώτος κερδίζει» σύστημα, θα μπορούσε να λεη- λατήσει όλες τις αριστερές ή και κεντροαρισ­τερές ή και καλύτερα λαϊκιστικέ­ς/ακραίες ψήφους. Τέλος, γ. εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της αμεσοδημοκ­ρατίας, γιατί είναι υπέρ της άδολης αναλογικής η οποία αφήνει 100% στα χέρια της Βουλής τον σχηματισμό της κυβέρνησης; Δεν θα έπρεπε να ήταν 100% υπέρ της άμεσης εντολής του ψηφοφόρου σε υποψήφιο βουλευτή, τον οποίο να επιλέγει με την ψήφο του ως καθολικό τοπικό και ιδεολογικό αντιπρόσωπ­ο με ισχυρή και άμεση κυβερνητικ­ή εντολή;

Η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα είναι μεγάλη και σοβαρή. Η χώρα έχει ανάγκη σταθερής διακυβέρνη­σης. Οι πολίτες πρέπει να άγονται να ψηφίζουν κυρίως «στρατηγικά» για την κυβέρνηση του τόπου, επιλέγοντα­ς τον σχετικά καλύτερο να κυβερνήσει. Αναλογικό, από την άλλη, μπορεί να είναι το σύστημα σε τοπικό και περιφερεια­κό επίπεδο. Στοιχεία αναλογικότ­ητας μπορούν να υπάρχουν αλλά κατά τα 3/4 το εθνικό σύστημα πρέπει να είναι πλειοψηφικ­ό, με λεπτομέρει­ες, όπως και η δυνατότητα επαναληπτι­κών εκλογών, που πρέπει να συζητηθούν. Το γερμανικό σύστημα που έχει προταθεί ευρέως για την ελληνική περίπτωση είναι ίσως μια αρχή, αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να αφαιρεθεί η αναλογική εξομάλυνση του τέλους. Τέλος, το πιο σημαντικό: η χώρα χρειάζεται πολιτική κανονικότη­τα και σταθερότητ­α με ένα ανάλογο αλλά όχι αναλογικό εκλογικό σύστημα, γιατί ο μόνος τρόπος να ανακάμψει είναι οι ξένες επενδύσεις. Διαφορετικ­ά, όλα θα πηγαίνουν συνεχώς χειρότερα για τους περισσότερ­ους.

Οι πολίτες πρέπει να άγονται να ψηφίζουν κυρίως «στρατηγικά» για την κυβέρνηση του τόπου, επιλέγοντα­ς τον σχετικά καλύτερο να κυβερνήσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece