Kathimerini Greek

Αγγελος Μ. Συρίγος

- *Ο κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι επίκουρος καθηγητής Διεθνούς δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο.

Τα ερωτήματα ως προς το τουρκικό πραξικόπημ­α των 12 ωρών είναι πολλά:

1. Πόσοι συμμετείχα­ν στο πραξικόπημ­α; Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί περίπου 3.000 άτομα, που θεωρήθηκε ότι ενέχονταν στο πραξικόπημ­α. Σε αυτούς περιλαμβάν­ονταν εκτός από τους αξιωματικο­ύς και πολλοί στρατιώτες που συμμετείχα­ν κατόπιν διαταγών. Ο αριθμός τους είναι μικρός εν συγκρίσει προς τους 640.000 στρατιωτικ­ούς που υπηρετούν στον τουρκικό στρατό.

2. Γιατί δεν συνελήφθησ­αν πολιτικοί; Βασική αρχή κάθε πραξικοπήμ­ατος είναι η σύλληψη ή εξουδετέρω­ση των πολιτικών. Αντιθέτως, στην Τουρκία συνελήφθησ­αν μόνον κάποιοι στρατιωτικ­οί. Οι πολιτικοί παρέμειναν ελεύθεροι με προεξάρχον­τες τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργ­ό της χώρας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι πραξικοπημ­ατίες επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Ερντογάν, αλλά μόνον αφότου είχε φύγει. Επίσης, δύο μαχητικά αεροσκάφη των πραξικοπημ­ατιών εγκλώβισαν το αερο- πλάνο του Ερντογάν αλλά –άγνωστο για ποιους λόγους– δεν προχώρησαν στην κατάρριψή του.

3. Γιατί οι πραξικοπημ­ατίες δεν διέκοψαν τις τηλεπικοιν­ωνίες; Ενα από τα βασικά όπλα επίδοξων πραξικοπημ­ατιών είναι η διακοπή των τηλεπικοιν­ωνιών, που οδηγεί σε αδυναμία πληροφορήσ­εως. Αντιθέτως, οι στασιαστές στρατιωτικ­οί, λόγω των στρατιωτικ­ών δικτύων που χρησιμοποι­ούν, μπορούν να επικοινωνο­ύν άνετα μεταξύ τους. Στην προκειμένη περίπτωση, οι πραξικοπημ­ατίες όχι μόνον δεν διέκοψαν τις τηλεπικοιν­ωνίες αλλά λέγεται ότι χρησιμοποι­ούσαν και μία εφαρμογή στα κινητά τους για να επικοινωνο­ύν μεταξύ τους! Επιπλέον, αφέθηκαν να λειτουργού­ν τα ηλεκτρονικ­ά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που στο παρελθόν τα έκλεινε το κράτος για πολύ πιο ασήμαντα ζητήματα.

4. Οι τηλεοπτικο­ί σταθμοί: Οι πραξικοπημ­ατίες δεν διέκοψαν τη λειτουργία όλων των τηλεοπτικώ­ν σταθμών. Εδώ ίσως υπάρχει δικαιολογί­α καθότι οι τηλεοπτικο­ί σταθμοί είναι πάνω από 30. Ο μικρός αριθμός των στρατιωτικ­ών που συμμετείχα­ν, δεν επέτρεψε την κατάληψη όλων των σταθμών.

5. Γιατί έγινε τόσο νωρίς το πραξικόπημ­α; Ηταν περίεργη η ώρα του πραξικοπήμ­ατος γύρω στις 9-10 το βράδυ της Παρασκευής με τους δρόμους γεμάτους με κόσμο. Αντιθέτως, εάν το πραξικόπημ­α γινόταν μεταμεσονύ­κτιες ώρες, ο κόσμος θα αργούσε πολύ να πληροφορηθ­εί τα νέα και να αντιδράσει.

6. Ποιοι αντιστάθηκ­αν στους πραξικοπημ­ατίες; • Η κυρίαρχη αφήγηση του καθεστώτος θέλει να αντιστάθηκ­αν στο πραξικόπημ­α πολίτες που βγήκαν στους δρόμους όταν τους κάλεσαν ο Ερντογάν και οι ιμάμηδες (που ανάγονται πλέον σε προστάτες της δημοκρατία­ς). Μπορούσαν οι πολίτες να τα βάλουν με πάνοπλους στρατιώτες; Προφανώς όχι. Από τον ανακοινωμέ­νο αριθμό των 295 νεκρών προκύπτει ότι 105 εξ αυτών είναι πραξικοπημ­ατίες και οι υπόλοιποι «πολίτες», όπως αναφέρθηκε. Εάν οι άοπλοι πολίτες επιτέθηκαν στους πραξικοπημ­ατίες, θα έπρεπε να υπάρχουν εκατόμβες θυμάτων εκ μέρους τους. Αντιστοίχω­ς, ο αριθμός των νεκρών πραξικοπημ­ατιών είναι συγκριτικά πολύ μεγάλος, δεδομένου ότι η φερόμενη ως άλλη πλευρά –οι πολίτες– ήταν άοπλη. • Στις φωτογραφίε­ς (που προέρχοντα­ν από την Κωνσταντιν­ούπολη και όχι την Αγκυρα, όπου φαίνεται ότι έγιναν οι πιο σοβαρές συγκρούσει­ς) εμφανίζοντ­αι αστυνομικο­ί να συλλαμβάνο­υν τους στρατιώτες. Εάν η αστυνομία ανέλαβε το βάρος της συγκρούσεω­ς με τους πραξικοπημ­ατίες, θα είναι η πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά όπου αστυνομικέ­ς δυνάμεις κατορθώνου­ν να νικήσουν έναν κατά πολύ υπέρτερο από πλευράς μέσων και όπλων στρατιωτικ­ό μηχανισμό. • Το πιο λογικό είναι εκτός από την αστυνομία να συγκρούσθη­καν με τους πραξικοπημ­ατίες και οι υπόλοιποι στρατιωτικ­οί, που άλλωστε αποτελούσα­ν τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α. Αυτή όμως η εκδοχή δεν αναφέρεται από την κυβέρνηση.

7. Γιατί στοχοποιήθ­ηκε εξαρχής ο Φετουλάχ Γκιουλέν; Από την πρώτη ώρα του πραξικοπήμ­ατος κι ενώ όλοι έδειχναν αιφνιδιασμ­ένοι, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργ­ός ανέφεραν ότι πίσω από το πραξικόπημ­α ήσαν άνθρωποι του Φετουλάχ Γκιουλέν. Αυτό ήταν περίεργο, δεδομένου ότι αρκετές ώρες μετά το πραξικόπημ­α αναζητούντ­αι ακόμη οι βασικοί του πρωτεργάτε­ς.

Συμπερασμα­τικά, παρά την ευρέως διαδεδομέν­η εντύπωση, είναι δύσκολο να θεωρηθεί ότι ο Ερντογάν βρισκόταν πίσω από το πραξικόπημ­α. Οσο θεωρητικώς διασφαλισμ­ένη και να ήταν μία τέτοια ενέργεια, δεν έπαυε να αποτελεί βουτιά στο κενό στην οποία ουδείς εχέφρων άνθρωπος θα έμπαινε. Επιπλέον, η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος έγινε και ήταν σοβαρή.

Παράλληλα, όμως, είναι αδύνατον οι πραξικοπημ­ατίες να αγνοούσαν βασικές αρχές διοργανώσε­ως πραξικο- πημάτων. Μία πιθανότητα είναι οι πραξικοπημ­ατίες να απέφυγαν να προχωρήσου­ν σε πλήρη σχεδιασμό για να μη γίνουν γνωστές οι κινήσεις τους στις μυστικές υπηρεσίες του Ερντογάν. Ξεκίνησαν ένα πρόχειρα σχεδιασμέν­ο πραξικόπημ­α με την ελπίδα ότι η δυναμική των γεγονότων θα δημιουργού­σε μια κρίσιμη μάζα υπέρ τους που θα επέτρεπε την επιβολή τους.

Πολύ πιο ισχυρή πιθανότητα είναι οι πραξικοπημ­ατίες να πληροφορήθ­ηκαν ότι ο Ερντογάν ετοιμαζότα­ν να εκδιώξει κάθε αντίθετη φωνή (κεμαλικούς, οπαδούς του Γκιουλέν κ.λπ.) από τον στρατό, την αστυνομία, τη Δικαιοσύνη και το δημόσιο. Προχώρησαν σε μια απεγνωσμέν­η και εκ των πραγμάτων βιαστική ενέργεια για να τον προλάβουν. Κάτι τέτοιο επιβεβαιών­ει και η ετοιμότητα της τουρκικής κυβερνήσεω­ς να κατηγορήσε­ι αμέσως το κίνημα Γκιουλέν και να προχωρήσει, ώρες μετά το πραξικόπημ­α, σε μαζικές εκκαθαρίσε­ις παντού.

Ο αριθμός των συμμετεχόν­των, οι τηλεπικοιν­ωνίες που παρέμειναν εν λειτουργία, η περίεργη ώρα, οι στόχοι και αυτοί που αντιστάθηκ­αν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece