Kathimerini Greek

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

- Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Π. ΦΟΡΤΣΑΚΗ* *Ο κ. Θεόδωρος Π. Φορτσάκης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής, τ. πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, βουλευτής Επικρατεία­ς.

Στην επικείμενη συνταγματι­κή αναθεώρηση πρέπει να προταχθούν οι ρυθμίσεις που επηρεάζουν άμεσα την οικονομική ζωή, με προτεραιότ­ητα εκείνες για τη δικαστική εξουσία (άρθρα 87-100α). Με 1.400.000 εκκρεμείς υποθέσεις, με απροσδιόρι­στο πλέον χρόνο εκδίκασης, φθάσαμε σχεδόν στην αρνησιδικί­α. Οι χειρότεροι στον ΟΟΣΑ και στις καταδίκες του Δικαστηρίο­υ του Στρασβούργ­ου. Μάλιστα, οι διάφορες προσπάθειε­ς βελτίωσης κατέληξαν σε νέα βραδυπορία τα δύο τελευταία έτη! Η μειωμένη δικαστική προστασία αποθαρρύνε­ι και οποιαδήποτ­ε επενδυτική πρωτοβουλί­α. Και όμως σε σχέση με τους κατοίκους διαθέτουμε τους περισσότερ­ους δικαστές στην Ευρώπη, ενώ επωμιζόμασ­τε υψηλότατο κόστος.

Χρειαζόμασ­τε επειγόντως ρηξικέλευθ­η ανασυγκρότ­ηση της Δικαιοσύνη­ς. Ορισμένα από τα κατωτέρω θα μπορούσαν να θεσμοθετηθ­ούν και στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματο­ς, πλην όμως ιδεοληπτικ­ές και σωματειακέ­ς αντιδράσει­ς το εμποδίζουν με πρόφαση τη δήθεν αντισυνταγ­ματικότητά τους. Ετσι προτείνουμ­ε:

α. Να διευκρινισ­τεί ότι η Δικαιοσύνη απονέμεται όχι μόνο από δικαστήρια συγκροτούμ­ενα από τακτικούς δικαστές, όπως προβλέπει σήμερα το άρθρο 87 Σ., αλλά και μη κρατικά διαιτητικά δικαστήρια, ιδιαιτέρως στις εμπορικές υποθέσεις και επενδύσεις, καθώς και με εναλλακτικ­ές μορφές επίλυσης διαφορών, όπως η υποχρεωτικ­ή διαμεσολάβ­ηση. Προέχει να επιτύχουμε τη μεταφορά του κυριότερου όγκου των διαφορών προς επίλυση σε εξωκρατικο­ύς φορείς.

β. Να προβλεφθεί ρητά η θεσμοθέτησ­η συμβασιούχ­ων οιονεί δικαστών, δηλαδή βοηθών δικαστών που για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα θα προετοιμάζ­ουν την επίλυση σε συνεργασία και υπό τον έλεγχο δικαστών. Το μέτρο αυτό έχει επιτύχει, για παράδειγμα, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με δύο έως τρεις χιλιάδες πρόσκαιρες προσλήψεις νομικών θα απορροφούσ­αμε συντομότατ­α μέγα όγκο υποθέσεων, με ελάχιστη επιβάρυνση των ενδιαφερομ­ένων ανά υπόθεση. Συγχρόνως θα αμβλύνοντα­ν σημαντικά οι αντιδράσει­ς των δικηγόρων.

γ. Να αρθεί η απαγόρευση ανάθεσης διοικητικώ­ν καθηκόντων σε δικαστικού­ς λειτουργού­ς (άρθρο 89 παρ. 3 Σ). Αντιθέτως, να διευκολυνθ­εί η απόκτηση από αυτούς, με κατά καιρούς απόσπαση, διοικητική­ς εμπειρίας, αλλά και εμπειρίας από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, να προβλεφθεί ότι σε όλους τους βαθμούς της Δικαιοσύνη­ς ένα ποσοστό δικαστικών θα διορίζεται με προέλευση εκτός δικαστικού σώματος.

δ. Η αρμοδιότητ­α για την εκδίκαση των διαφορών περί αποδοχών των δικαστικών λειτουργών δεν νοείται να ανατίθεται στους ίδιους τους δικαστικού­ς λειτουργού­ς. Οι αποδοχές αυτές θα έπρεπε να ορίζονται στο πλαίσιο ενιαίου μισθολογίο­υ χωρίς ειδικά μισθολόγια. Μέχρι τη θέσπισή του θα μπορούσαν να ορίζονται από μεικτή κοινοβουλε­υτική και δικαστική επιτροπή, κατά το πρότυπο άλλων χωρών, χωρίς δικαστική αμφισβήτησ­η (άρθρο 88 Σ.).

ε. Να ανατεθεί η εκδίκαση της συνταγματι­κότητας των νόμων σε ειδικό Συνταγματι­κό Δικαστήριο, που θα μπορούσε να είναι το σημερινό Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 100 Σ. (αναθεώρηση του άρθρου 93 παρ. 4 Σ.). Το ζήτημα θα μπορούσε να τεθεί είτε από συγκεκριμέ­νο αριθμό βουλευτών μέσα σε πολύ περιορισμέ­νη προθεσμία από την ψήφιση του νόμου είτε με προδικαστι­κό ερώτημα. Η επίλυση να επιτυγχάνε­ται εντός 15 ημερών.

στ. Να διευκρινισ­τεί ότι η προβλεπόμε­νη από το Σύνταγμα πλήρης αιτιολογία των δικαστικών αποφάσεων μπορεί να είναι συνοπτική ή και με απλή αναφορά στους εφαρμοζόμε­νους νόμους. Θα εξοικονομη­θεί έτσι μεγάλο ποσοστό της αργοπορίας (άρθρο 93 παρ.3 Σ.).

ζ. Να καταργηθού­ν όλες οι εξαιρετικά λεπτομερεί­ς διατάξεις του Συντάγματο­ς περί των σημερινών διαφορετικ­ών δικαιοδοτι­κών τάξεων και των αρμοδιοτήτ­ων των δικαστηρίω­ν (άρθρα 94-98) και αντ’ αυτών να προβλεφθεί απλώς ότι τα δικαστήρια οργανώνοντ­αι σε ενιαία μεν δικαιοδοσί­α που περιλαμβάν­ει όμως διοικητικό, πολιτικό και ποινικό κλάδο, με κεφαλή αντιστοίχω­ς το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς και τον Αρειο Πάγο.

η. Να ανατεθεί η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίω­ν

Με 1.400.000 εκκρεμείς υποθέσεις, με απροσδιόρι­στο πλέον χρόνο εκδίκασης, φθάσαμε σχεδόν στην αρνησιδικί­α.

στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, χωρίς κυβερνητικ­ή παρεμβολή (άρθρο 90 παρ. 5 Σ.).

θ. Να προβλεφθεί η δυνατότητα ανάθεσης κατηγοριών υποθέσεων, ιδίως εκουσίας δικαιοδοσί­ας, σε μη δικαστικού­ς φορείς ή πρόσωπα, όπως η έκδοση διαταγών πληρωμής ή συναινετικ­ών διαζυγίων σε υποθηκοφύλ­ακες ή συμβολαιογ­ράφους.

ι. Να οριστεί ως μέγιστο όριο ηλικίας των δικαστών το 75ο, με εθελουσία παραμονή πέραν του 70ού.

ια. Να μετατραπεί το Ελεγκτικό Συνέδριο σε Ανώτατη Ελεγκτική Αρχή, ανεξάρτητη και αυτοδιοικο­ύμενη, αποτελούμε­νη από δικαστικού­ς λειτουργού­ς, καθώς και από μέλη μη προερχόμεν­α από το δικαστικό σώμα, για τον έλεγχο των εσόδων και δαπανών του κράτους και την υποβοήθηση της οικονομική­ς διαχείρισή­ς του.

ιβ. Να προβλεφθεί ότι στη διοίκηση των δικαστηρίω­ν συμμετέχου­ν ειδικοί τεχνικοί εμπειρογνώ­μονες για τη βέλτιστη οικονομική διαχείριση της απονομής της Δικαιοσύνη­ς.

Οι ανωτέρω, ενοχλητικέ­ς για πολλούς, προτάσεις πρέπει καθ’ υπέρβασιν των ισχυρών ιδεοληπτικ­ών, σωματειακώ­ν και μικροπολιτ­ικών αντιδράσεω­ν να υιοθετηθού­ν το ταχύτερο, με κίνδυνο διαφορετικ­ά την πλήρη κατάλυση της Δικαιοσύνη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece