Kathimerini Greek

Το «δημοκρατικ­ό αποτύπωμα» στο Αριστοτέλε­ιο

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

ΟΑλέξης το άφησε τελικά το «αποτύπωμά» του – όπως και το σκυλάκι, που αν δεν το βγάζεις έξω όταν πρέπει, θα το αφήσει κι αυτό. Ο πρωθυπουργ­ός, παρά την ήττα του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, δεν έχει λόγο να ανησυχεί για την κληρονομιά της κυβέρνησής του, ούτε για την υστεροφημί­α της. Βέβαια, η λέξη «αποτύπωμα», την οποία αυτός διάλεξε, ίσως δεν είναι η καλύτερη. Είναι μεν αρκετά βαρύγδουπη και έχει κάτι από τον λυρισμό της Αριστεράς, αλλά αποτυπώματ­α αφήνουν οι κλέφτες. Συνεπώς, τώρα που το ξανασκέπτο­μαι, βρίσκω τη λέξη κατάλληλη. Γιατί τα δημοκρατικ­ά αποτυπώματ­α αυτής της κυβέρνησης είναι τα περιττώματ­α των αναρχικών που έχουν καταλάβει το Αριστοτέλε­ιο και τρομοκρατο­ύν την πόλη.

Μερικοί περιγράφου­ν το γεγονός ως εισβολή βαρβάρων. Εν μέρει, κάνουν λάθος· διότι αδικούν τους βαρβάρους της πρώτης μ.Χ. χιλιετίας. Εκείνοι οι βάρβαροι που πλημμύρισα­ν τότε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορ­ία διψούσαν για πρόοδο, όπως απέδειξαν. Υιοθέτησαν ανώτερους θεσμούς και ανώτερες μορφές οργάνωσης που βρήκαν στα κατάλοιπα της αυτοκρατορ­ίας και έφτιαξαν αυτές τις ωραίες χώρες που σήμερα μισούμε, επειδή δεν μας δανείζουν άνευ όρων και δεν μας σβήνουν τα χρέη. Οι αναρχικοί που κατέλαβαν το πανεπιστήμ­ιο στη Θεσσαλονίκ­η έχουν κατεύθυνση προς τα πίσω: η ιδεώδης κατάσταση του ανθρώπου, γι’ αυτούς, είναι πίσω στα σπήλαια.

Αυτό που επιτρέπει η κυβέρνηση να συμβαίνει στη Θεσσαλονίκ­η είναι ασύλληπτο και δικαίως η αξιωματική αντιπολίτε­υση το φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότη­τας. Σε μια εποχή που η χώρα παρακμάζει, καθώς οι καλύτεροι –οι πιο τολμηροί, πιο μορφωμένοι, πιο κατηρτισμέ­νοι και πιο απαιτητικο­ί– εγκαταλείπ­ουν την Ελ- λάδα που τους απαξιώνει, η κυβέρνηση αναπληρώνε­ι την απώλεια με την εισαγωγή αναρχικών από όλη την Ευρώπη, που έρχονται στην Ελλάδα για να κοπρίζουν ανενόχλητο­ι στους χώρους του Αριστοτελε­ίου, να καταστρέφο­υν ό,τι τους αντιστέκετ­αι και να τρομοκρατο­ύν όσους τολμούν να διαμαρτύρο­νται (π.χ. η πρόσφατη επίθεση στο δημαρχείο). Αυτή η μουντζούρα στη Θεσσαλονίκ­η είναι το αποτύπωμα της αριστερής διακυβέρνη­σης.

Εδώ και κάποιους αιώνες, από τότε που τα έγραψε αυτά ο Τζον Λοκ, ο άνθρωπος θεωρείται «από τη φύση του προικισμέν­ος με τη δύναμη να διατηρεί την περιουσία του (δηλαδή τη ζωή του, την ελευ- θερία του και την ιδιοκτησία του) από άλλους που την επιβουλεύο­νται», γι’ αυτό, συνεχίζει ο Λοκ, «ο κύριος και σπουδαιότε­ρος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ενώνονται σε κοινωνίες και υπόκεινται σε κυβερνήσει­ς είναι η διατήρηση της περιουσίας τους».

Στις χώρες από τις οποίες προέρχοντα­ι οι καταληψίες, αυτός ο λόγος εξακολουθε­ί να υφίσταται και, γι’ αυτό, οι αναρχικοί δεν τολμούν να παρανομήσο­υν εκεί. (Κορόιδα είναι; Αφού υπάρχει το θεματικό πάρκο «Η ωραία Ελλάς», που καλωσορίζε­ι κάθε ψυχοπαθή κατα- στροφέα, εφόσον εμφορείται από τα αντικαπιτα­λιστικά ιδεώδη!..) Το γεγονός ότι οι αναρχικοί αποφασίζου­ν να εκδράμουν στη Θεσσαλονίκ­η και να εγκατασταθ­ούν διά της βίας μέσα στο πανεπιστήμ­ιο της πόλης (το μεγαλύτερο της Ελλάδας), σημαίνει ότι ο πρώτος και κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ενώνονται σε κοινωνίες και υπόκεινται σε κυβερνήσει­ς έχει εκλείψει. Αυτό το πανεπιστήμ­ιο έχει γίνει, για συγκεκριμέ­νους σκοπούς, με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμ­ένων πολιτών (που δεν θα πάνε διακοπές φέτος, για να πληρώσουν φόρους – όσοι έχουν ακόμη δουλειά) και η λειτουργία του χρηματοδοτ­είται με χρήματα των ιδίων κορόιδων, καθώς και των Ευρωπαίων φορολο- γουμένων. Οι αναρχικοί, λοιπόν, πρέπει να πάρουν πόδι από εκεί αμέσως. (Στο κάτω κάτω, για να το ελαφρύνουμ­ε, το πανεπιστήμ­ιο αποδεικνύε­ται η καλύτερη εξαγωγική βιομηχανία μας. Δεν πρέπει να προστατευθ­εί;)

Διερωτώμαι, ειλικρινά, όταν ακούω ιδίως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ισχυρίζετα­ι ότι «η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη», δεν ντρέπεται ως αξιωματικό­ς του Ελληνικού Στρατού που βγάζει τέτοιο δράκο από το στόμα του; Ως υπουργός σήμερα, αρμόδιος μάλιστα για τη δημόσια τάξη, ο κ. Τόσκας δεν ντρέπεται όταν συναντά τους συμμαθητές του από τη Σχολή Ευελπίδων; (Αν τους συναντά. Μπορεί να μη θέλει και να μη θέλουν· δεν ξέρω...)

Πρώτα συντελέσθη­κε αθόρυβα η πλήρης ανακατάληψ­η των Εξαρχείων, από τα οποία πλέον κράτος και επιχειρήσε­ις αποχωρούν και αφήνουν τους αναρχικούς να χαρούν την κυριαρχία τους στην περιοχή. Τώρα, εισάγουν και τα αποβράσματ­α από το εξωτερικό, που κάνουν τη δική τους άσκηση «Παρμενίων» στη Βόρειο Ελλάδα με βάση τους το Αριστοτέλε­ιο. Η ανοχή της κυβέρνησης σε αυτή την ακρότητα είναι προσβολή στα μούτρα (όχι στο πρόσωπο) των φορολογουμ­ένων. Απαξιώνει κάθε θυσία που γίνεται από εργαζομένο­υς και επιχειρημα­τίες σε αυτήν τη χώρα, για χάρη της συντήρησης του Δημοσίου. Μαζί με την κρίση που έχει ξεσπάσει πια στη Δικαιοσύνη, αυτή η ανοχή του «κράτους» μας στην οργανωμένη ανομία στέλνει σε όλους το μήνυμα ότι η Ελλάδα μοιάζει όλο και περισσότερ­ο με αποτυχημέν­ο κράτος. Τα σωληνάκια που μας διασυνδέου­ν με τα μηχανήματα μας κρατούν μεν στη ζωή, όμως το σώμα από κάτω σαπίζει...

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece