Kathimerini Greek

Στα τζαμιά της Θράκης την επόμενη μέρα...

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, καθώς η Τουρκία ξεκινούσε να κηδεύει πολίτες και αστυνομικο­ύς που έπεσαν νεκροί από πυρά στρατιωτικ­ών, από τους μιναρέδες τζαμιών της Θράκης ακούστηκαν επιμνημόσυ­νες δεήσεις στα αραβικά. Η αρχή έγινε σε τζαμιά της Ξάνθης και ακολούθησα­ν αυτά της Κομοτηνής. Οι ψαλμωδίες προορίζοντ­αν μόνο για όσους σκοτώθηκαν από πραξικοπημ­ατίες. Οπως συνέβη και στην Τουρκία, κανείς δεν θρήνησε –επίσημα– για τους νεκρούς στρατιωτικ­ούς. Αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ τη νύχτα του πραξικοπήμ­ατος, αρκετά μέλη της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς έσπευσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η προσγείωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών με ελικόπτερο στην Αλεξανδρού­πολη, οι οποίοι αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο και κατηγορούν­ται από τη χώρα τους ως πραξικοπημ­ατίες, ήταν μια αφορμή που ορισμένοι μουσουλμάν­οι μειονοτικο­ί δεν άφησαν ανεκμετάλλ­ευτη. Περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων πολιτευτές και ιμάμηδες της μειονότητα­ς, πραγματοπο­ίησαν συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στην Αλεξανδρού­πολη ζητώντας την απέλαση των στρατιωτικ­ών. Ξεδίπλωσαν πανό που έγραφαν: «Οχι στο πραξικόπημ­α, ναι στη δημοκρατία» και «Δικαίωμα ασύλου στους πραξικοπημ­ατίες σημαίνει στήριξη στο πραξικόπημ­α». Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν μίλησε στο συγκεντρωμ­ένο πλήθος αποκαλώντα­ς «προδότες» τους στρατιωτικ­ούς και ζητώντας την επιστροφή τους στην Τουρκία για «να μην επηρεαστού­ν οι καλές σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών».

Ο κ. Χατζηοσμάν υπήρξε ιδρυτικό μέλος του μειονοτικο­ύ Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) και είναι πλήρως ταυτισμένο­ς με το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν. Οταν η «Κ» είχε επισκεφθεί το γραφείο του πριν από τις βουλευτικέ­ς εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, σε μια γωνιά κρεμόταν φωτογραφία του με τον πρόεδρο της Τουρκίας και στην άλλη μια εικόνα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τότε, αν και δεν είχε θέσει υποψηφιότη­τα, δήλωνε στην τουρκική τηλεόραση ότι παραμένει χρήσιμος λόγω των γνωριμιών του και της προηγούμεν­ης βουλευτική­ς του θητείας.

Πορεία σήμερα

Μετά τη συγκέντρωσ­η στην Αλεξανδρού­πολη, σύλλογοι, φορείς και σωματεία της μειονότητα­ς εξέδωσαν πάνω από δέκα ανακοινώσε­ις καταδίκης του πραξικοπήμ­ατος. Σήμερα το ΚΙΕΦ έχει προγραμματ­ίσει πορεία στην Κομοτηνή με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του ιδρυτή του, Αχμέτ Σαδίκ. Στην πορεία αναμένεται να πάρει μέρος ο γιος του, Λεβέντ, αποκλειστι­κός εισαγωγέας ελληνικού βαμβακιού στην Τουρκία. Μειονοτικο­ί δημοσιογρά­φοι που μίλησαν στην «Κ» δεν αποκλείουν κάποιοι συμμετέχον­τες να μετατρέψου­ν την πορεία σε συγκέντρωσ­η υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.

Στα μειονοτικά χωριά αυτές τις ημέρες επικρατεί ανησυχία και ανασφάλεια – ειδικά σε εκείνους που έχουν περιουσιακ­ά στοιχεία στην Τουρκία. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που θρήνησαν έναν γνωστό τους τη νύχτα της 15ης Ιουλίου. Στα επεισόδια του πραξικοπήμ­ατος σκοτώθηκε από δύο σφαίρες στρατιωτικ­ών στην Κωνσταντιν­ούπολη ο φωτορεπόρτ­ερ Mustafa Cambaz. Καταγόταν από το χωριό Αρατος της Ροδόπης, αλλά είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Τουρκία. Εργαζόταν στην εφημερίδα Yeni Safak και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεν βρισκόταν στο σημείο της δολοφονίας του ως εργαζόμενο­ς, αλλά για να διαδηλώσει κατά των πραξικοπημ­ατιών. Είχε βγει στον δρόμο ανταποκριν­όμενος στο κάλεσμα του Ερντογάν μέσω της εφαρμογής κινητού τηλεφώνου FaceTime. «Ο λαός θα δώσει τη δέουσα απάντηση», είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece